Ce a fost mai întâi, oul sau găina?

2

Găinile, ca specie, au devenit găini printr-un proces evolutiv lung și încet, scrie Popular Science. La un moment dat, o pasăre asemănătoare cu găina a născut un pui, care, din cauza unor mutații la nivelul ADN-ului, a făcut trecerea de la proto-găină la găina din zilele noastre, cea oficială. Și din moment ce puiul cu pricina a ieșit dintr-un ou, se poate spune că oul a existat înaintea găinii.

 

Flickr/Mark Turnauckas

 

Oul este primul și în istoria evoluționară. Multe dintre caracteristicile oului modern de găină – forma alungită, asimetrică și coaja tare  – existau înainte ca păsările să se desprindă din dinozauri acum circa 150 de milioane de ani. Un alt episod cheie din istoria ouălor de găină a avut loc cu cel puțin 150 de milioane de ani înainte de momentul mai sus amintit, când o subspecie de vertebrate cu patru membre produceau ouă amniotice (amniosul este membrana care învelește până la naștere fetusul la mamifere, păsări și reptile). Embrionii din interiorul ouălor erau înconjurați de trei membrane pline de lichid care asigurau hrană, protecție și un mijloc de respirație. Ouăle amniotice timpurii conțineau și cantități semnificative de gălbenuș, ceea ce încă este valabil la păsări, crocodilieni și șerpi. La fel ca alte animale placentare, oamenii și-au pierdut gălbenușul pe drum, însă “ouăle” (ovulele) speciei noastre încă sunt produse la pachet cu un recipient pentru gălbenuș rudimentar.


2 comentarii

  1. E mia simplu de atat. Dinozaurii depuneau oua, in timp ce gainile, descendente directe, au venit mult mia tarziu. Deci, oul inaintea gainii.

  2. Nu știu dacă să rîd (”râd”, pentru idioți; vine din ridere) cînd (”când” – idem; vine din quando) citesc așa ceva.
    Cert e că nu voi mai citi. Nu aici.

    Vai de capul vostru…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger