Ce-a fost mai întâi: dexteritatea mâinilor sau abilitatea de a sta în picioare?

0

E greu să apuci o cheie tubulară, să tai lemne sau să manevrezi un burghiu dacă mergi în patru labe; ar fi fost adevărate probleme pentru speciile de dinaintea omului. Oare strămoșii noștri au devenit bipezi pentru a-și elibera mâinile și a putea folosi unelte sau abilitatea de a folosi unelte i-a împins să stea în două picioare? Cercetătorii de la RIKEN Brain Science Institute din Tokyo și de la University of Tokyo Museum susțin că dexteritatea mâinilor este anterioară mersului în două picioare.

 

toe

 

Munca cercetătorilor a început cu cartografierea regiunilor creierului responsabile pentru controlul degetelor de la mâini și de la picioare atât la oameni, cât și la maimuțe. În ce privește degetele de la mâini, se pare că oamenii și maimuțele au mai multe în comun decât ar vrea să recunoască cei dintâi. Ambele specii au un loc separat în creier dedicat fiecărui deget de la ambele mâini. Cât despre picioare, lucrurile stau puțin diferit. O singură regiune din creier controlează toate cele cinci degete de la un picior de maimuță, iar noi avem o regiune din creier pentru patru dintre degetele de la un picior și o zonă separată pentru degetul mare de la picior.

Până aici, nimic surprinzător, întrucât atât oamenii cât și maimuțele au dexteritate în mâini, dar numai oamenii au nevoie de control asupra degetelor mari de la picioare pentru a-și ține echilibrul și a merge. Nimic din analiza creierului nu indică ce au fost mai întâi: mâinile sau picioarele, dar un principiu de bază al evoluției lămurește problema. Trăsăturile pe care două specii înrudite le au în comun sunt mai vechi decât cele diferite, mai ales dacă cele diferite au dus specia pe o cale evoluționară separată. În acest caz, controlul separat al degetului mare de la picior este o trăsătură mai nouă.

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger