CE a amânat revizuirea legislaţiei privind calitatea aerului

1

Comisia Europeană a amânat o serie de legi care obligă industria să ia măsuri costisitoare de reducere a poluării aerului, responsabilă pentru probleme respiratorii şi decese premature, informează Reuters.

Nu se prefigureză vreo acţiune în acest sens din partea UE până în 2012-2013 când o serie de legi similare vor fi reevaluate simultan, potrivit unei surse din interiorul UE, citată de Reuters.

Biroul European pentru Mediu (EEB), o federaţie alcătuită din 140 de organizaţii din Europa, a criticat această decizie.

“Nu vedem nicio scuză pentru amânarea revizuirii legislaţiei”, a spus Louise Duprez, reprezentanta EEB. “Dacă sugerează o amânarea până în 2013, noi vedem un cost foarte mare suportat de mediu şi sănătatea oamenilor”, mai spune aceasta.

EEB estimează că poluarea aerului cu particule fine cauzează moartea a 455.000 de oameni în Uniunea Europeană în fiecare an.

Comisarii europeni au dezbătut problema calităţii aerului şi au decis revizuirea Directivei pentru Plafoanele Naţionale de Emisii (NEC), care impune reducerea poluării cu particule în fiecare ţară.

“Poluarea aerului continuă să creeze probleme sănătăţii şi mediului, cauzând morţi premature, scurtarea speranţei de viaţă, daune ecosistemelor, culturilor şi clădirilor”, a spus comisarul european, Janez Potocnik. “Acestea sunt pierderi reale pentru economia noastră, productivitate, forţă de muncă şi natură”, a mai spus acesta.

Combaterea poluării aerului prin revizuirea NEC ar duce la un câştig pentru economia UE de până la 70 de miliarde de euro pe an, de 50 de ori costul acestei măsurii, arată o cercetare a CE din 2008.

Cu toate acestea, acţiunile nu se prevăd în viitorul apropiat, şi chiar şi legile existente privind calitatea aerului sunt neglijate, notează Reuters.

Şapte state membre sunt pe punctual de a-şi depăşi obiectivele NEC, iar 20 sunt ameninţate cu penalităţi ca urmare a eşuării reducerii particulelor fine, a mai spus comisarul.

Potocnik a spus că deşi este nevoie de o revizuire a NEC, CE a decis că o revizuire de sine stătătoare este mai puţin utilă decât una peste câţiva ani în tandem cu alte legi referitoare la transport, energie şi agricultură.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Melcii gigantici monitorizează poluarea aerului în Rusia

Poluarea aerului scurtează viaţa a 200.000 de britanici

Luminile pe timp de noapte din oraş agravează poluarea aerului

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Tricourile are te anunţă când eşti într-un loc poluat » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger