Cazuri celebre de plagiat

0

Plagiatul e o practică des întîlnită în academiile și în artele lumii, uneori cu rezultate mai bune decît originalul, ceea ce nu-l face o metodă mai puțin mizerabilă. Citiți mai jos cîteva cazuri internaționale de plagiat.

 

 

Martin Luther King a plagiat aproape o treime din teza sa de doctorat; și-a mai însușit și alte texte pentru discursurile sale, inclusive faimosul I Have a Dream. MLK și-a spălat păcatele prin rolul istoric major și prin moartea sa violentă. Domnule Ponta, vă simțiți inspirat? E vorba de un rol istoric pozitiv, ca să ne înțelegem.

Bitălsul George Harrison a furat My Sweet Lord de la the Chiffons, care au și cîștigat procesul; se pare că Harrison a făcut-o inconștient.

Senatorul Joseph Biden a trebuit să se retragă din campania electorală din 1988 cînd s-a aflat că picase un curs la facultatea de Drapt din cauza plagiatului.

Alex Haley a furat bucăți mari din romanul The African de Harold Courlander pentru cartea sa Roots, care i-a adus Premiul Pulitzer; Haley a plătit în urma procesului 650 000 de dolari.

Și guvernele plagiază – în 2003, Guvernul Marii Britanii a furat din lucrarea unui student pentru un raport important despre Irak.

Harlan Ellison, celebru autor de SF, l-a dat în judecată și a cîștigat pe James Cameron pentru Terminator, care reproducea povești ale lui Ellison.

Se spune că Shakespeare și-a băgat mîna pînă la cot în ideile altor autori de piese de teatru contemporani. În cazul său, se zice că a făcut bine, contemporanii nu scoseseră nimic notabil din acele idei.  TS Eliot și-a compus poemul său Waste Land, pentru care a luat și Nobelul, din pasaje de ici de colo, pe care le-a numit în bibliografia de la sfîrșit, note despre care se știe că au apărut doar din rațiuni tipografice, textul fiind prea puțin să poată fi legată bine cartea, altfel, Eliot nu le-ar fi dat. Metoda sa a căpătat și un nume teoretic: intertextualism.

Și Coldplay au furat și Bruce Springsteen dar cei mai mari hoți din istoria muzicii recente sunt Led Zeppelin. Aceștia și-au făcut hiturile din bluesuri vechi ale negrilor și au uitat să spună.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger