Cauzează antiperspirantele cancer sau nu?

0

Poate vă amintiți zvonurile înfricoșătoare care circulau în urmă cu câțiva ani care susțineau că antiperspirantele și deodorantele ar cauza cancer la sân. Informațiile care circulau pe internet se bazau pe faptul că antiperspirantele se aplică la subraț, aproape de ganglioniii limfatici, unde se adună celulele canceroase și în apropierea locului unde se dezvoltă tumorile canceroase.

Apoi, exista îngrijorarea privind parabenii și aluminiul, compuși ai deodeorantelor care se absorb foarte ușor în piele și care au fost găsiți și în țesuturile canceroase

Doctorii încearcă să-și facă pacienții să înțeleagă că mai multe fapte disparate nu converg într-un întreg. De exemplu, doar pentru că parabenii au fost găsiți în țesuturi canceroase nu înseamnă că ei au cauzat cancerul.

Cea mai recentă cercetare în domeniu arată că parabenii se găsesc în țesuturile tuturor pacienților cu cancer la sân, fie că foloseau sau nu antiperspirante.

Printre cele 160 de mostre de țesut de la sân recoltate de la 60 de paciente britanice care au făcut o masectomie, 99% au avut urme de la cel puțin un paraben, iar 60% aveau urme de la cinci parabeni diferiți. Chiar și pacientele care nu folosiseră niciodată antiperspirante au avut acești compuși în țesut.

Acest lucru nu este surprinzător, spun cercetătorii, întrucât parabenii se găsesc în șampoane, machiaj, creme, produse farmaceutice și chiar în produse alimentare, unde sunt folosite ca și conservanți.

Noul studiu nu sprijină ideea că parabenii cauzează cancer, în ciuda proporției mari de țesut care conține urme de parabeni. Este posibil ca persoane care nu au cancer să fie expuse în egală măsură la chimicale, astfel că nivelul de parabeni să nu fie mai mare în rândul femeilor care au cancer. Dar studiul nu a cuprins și o analiză a țesutului de la femeile fără cancer.

Cu toate acestea, oamenii sunt îngrijorați cu privire la aceste chimicale deoarece, în corp, parabenii se manifestă similar cu hormonul sexual feminim, estrogenul, iar expunerea îndelungată la estrogen are o legătură dovedită cu riscul de cancer la sân.

Foto: Flickr / Rachel Hutton

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger