Cauți idei noi? Mută-te în metropole. Cauți dragoste? Mută-te în orașe mici

1

Creativitatea se întreține mai bine în orașe mari. În unele domenii creative, cum e poezia, există excepții. Dar creativitatea înțeleasă în sens general, creativitate în afaceri de exemplu, metropola e mediul perfect. Dar pentru dragoste?

 

 

Un oraș de 10 ori mai mare decît un oraș din vecinătatea sa nu e de 10 ori mai inovativ; e de 17 ori mai inovativ. O metropolă de 50 de ori mai mare decît un oraș e de 130 de ori mai inovativă.

În ciuda zgomotului, a distracțiilor și a aglomerației – sau poate datorită lor – locuitorul mediu al unei metropole cu o populație de 5 milioane de oameni e de trei ori mai creativ decît locuitorul mediu al unui oraș de o sută de mii de locuitori. Numărul de invenții și de patente crește proporțional cu numărul de locuitori ai unui oraș. Toate tendințele din modă și artă vin din marile orașe.

Nu trăim însă numai din ce facem, trăim și din ce iubim. Din păcate, metropolele nu sînt un loc bun pentru dragoste. Manhattan are cel mai mare procent de oameni singuri din America, cu excepția unei insule din Hawai unde a fost inițial o colonie de leproși.

Într-un studiu din 1995, un jurnalist, John Tierney, a investigat un fenomen new-yorkez bine-cunoscut: numărul prea mare de indivizi inteligenți și atractivi care se plîng că nu-și găsesc – sau nu-și pot păstra – un partener. Tierney a cercetat anunțurile matrimoniale din Boston, Baltimore, Chicago, Los Angeles și New York. Problema e că un new-yorkez are cele mai multe alegeri și e în același timp cel mai mofturos. Numărul de criterii după care se orientează un new-yorkez în alegerea partenerului e de două ori mai mare decît în restul orașelor și puțin mai mare decît pretențiile unui locuitor din Chicago. Pretențiile prea mari împiedică și dezvoltarea relațiilor. Vă mai amintiți de Seinfeld și motivele sale mărunte pentru a se despărți de partener? Seinfeld se pare că nu e un new-yorkez atipic.


Un comentariu

  1. Pingback: Studiu. Creativitatea vine din marile orase. Dragostea din orasele mici… ~ Anti Plicti Blog

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger