Căutarea vieţii sub-antarctice a fost oprită

1

Proiectul ambiţios de forare în adâncurile îngheţate ale lacului Ellsworth din Antarctica, în căutarea vieţii, a fost oprit. În ziua de Crăciun, oamenii de ştiinţă şi inginerii parte din echipă au decis să oprească lucrările. La baza deciziei au stat problemele tehnice întâmpinate de echipă încă de la începutul misiunii.

 

lac

 

 

Scopul misiunii era de a fora la 3 kilometri adâncime în gheaţa groasă care acoperă lacul sub-antarctic, lac care a fost izolat de restul lumii de cel puţin 500.000 de ani, în căutarea unor forme de viaţă care se presupune că au evoluat independent. Dar problemele tehnice întâmpinate încă de la primele zile de forare au dus, în final, la oprirea proiectului, iar deocamdată nu se ştie dacă acesta va mai fi reluat anul viitor sau nu. Tehnologia de forare este ultraperformantă, bazându-se pe o tehnică ce presupune apă fierbinte, aproape de punctul de fierbere, care, împinsă cu presiune, ajută la formarea unei găuri în gheaţă; însă chiar şi astfel de tehnologii pot oferi suprize neplăcute.

Costurile proiectului se ridică la 13 milioane de dolari, astfel că o mulţime de bani se vor pierde dacă acesta nu va fi reluat. Iniţial, primele forări au fost satisfăcătoare, dar o piesă a boilerului principal s-a stricat; ea a fost înlocuită cu una nouă, trimisă din Marea Britanie, iar, cu boilerul funcţional din nou, echipa a încercat să foreze o nouă gaură în gheaţă, pe care să o unească cu prima la adâncimea de 300 de metri. Încercarea a eşuat. „Am tot încercat, timp de 24 de ore, să realizăm joncţiunea, dar nu am reuşit”, a recunoscut profesorul Martin Siegert, de la Universitatea din Bristol, membru al echipei. „Am pierdut combustibil şi apă şi am ajuns într-o stare critică, iar calculele noastre au arătat că pur şi simplu nu mai aveam suficient combustibil pentru a continua forarea mai în adâncime, ca să ajungem la lac”, a explicat acesta.

În prezent, echipa îşi adună echipamentul (un proces destul de greoi şi complicat, la rândul său) şi se pregăteşte de întoarcerea în Marea Britanie. Odată ajunşi înapoi acasă, echipa va realiza un raport cu neregulile şi problemele întâmpinate şi abia după analiza atentă a situaţiei se va mai putea lua în discuţie o eventuală reluare a proiectului. „Va dura cel puţin un sezon, dacă nu două, ca să ducem tot echipamentul din Antarctica înapoi în Marea Britanie, aşa că vorbim de un minim de 3 – 5 ani până când să discutăm de reluarea proiectului”, conchide Siegert. În ciuda eşecului înregistrat, echipa este optimistă în legătură cu viitorul proiectului: „Ceea ce am obţinut aici nu a fost o pierdere de timp sau de bani. Sigur că, dat fiind că finanţarea se obţine în timp îndelungat, este posibil ca alte naţiuni să fie viitorii finanţatori ai unei misiuni de acest tip. Nu am gândit-o niciodată ca pe o cursă între naţiuni. Totuşi, alţii pot ajunge acolo înaintea noastră, acum că noi nu am reuşit”, au recunoscut reprezentanţii echipei şi sponsorilor.

 

Sursa şi foto: BBC


Un comentariu

  1. Pingback: Cursa naţiunilor înspre lacurile îngheţate de sub Antarctica | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger