Cauciucurile din plante, aproape de realitate

6

cauciucuri

Desi nu vom reusi sa scapam intr-un timp foarte scurt de masini, macar avem sansa unor anvelope care sa afecteze mai putin mediul.

Potrivit Rubber Manufacturers Association, e nevoie de 26 de litri de petrol pentru a face un cauciuc de masina (petrolul este transformat in izopren), iar numarul cauciucurilor realizate anual este de 1 miliard. In urmatorii cinci ani aceasta situatie ar putea sa se schimbe. Asta daca cercetarea facuta de Goodyear impreuna cu o companie de biotehnologie va da rezultate.

Cele doua companii incearca sa obtina bio-izopren din trestie de zahar sau porumb, relateaza Tree Hugger, diminuand in acest fel impactul industriei de cauciuc asupra mediului.

Cum se obtine, totusi cauciuc din plante? O bacterie modificata genetic transforma zaharurile continute de plante in bio-izopren. Anvelopele astfel obtinute vor fi la fel de performante si de rezistente ca si cele realizate pe baza de petrol. Ar putea fi chiar si mai bune, spun reprezentantii celor doua companii.

Credit foto: Flickr / vagawi.

Tags:6 comentarii

 1. … a fabrica din plante cauciuc este la fel de “bun”precum ai fabrica din plante biodiesel. Adica, un proces la fel de poluant, plus defrishari masive pentru ca porumbul si trestia de zahar necesare pt cauciucuri trebuie cultivate undeva, nu ? E ca si cum municipalitatea ar sustine ca transportul de spurafatza este mai eco decat metroul ….

  • Păi… depinde. Porumb se cultivă în cantităţi imense. Cât la sută din plantă se foloseste? În linii mari doar boabele. Restul sunt deşeuri. Sau tu mănânci şi cocenii, tulpina, rădăcina? Dacă prin diverse tehnologii se poate obţine ceva util din părţile plantei nefolosite în prezent, mediul nu va fi solicitat suplimentar.

   • Imi pare rau pentru tine, dar procesele biochimice folosesc substante usor bioderadabile pentru sinteza. Acest lucru inseamna amidon sau zahar. Celuloza din restul plantei (tulpina si frunzele) este greu biodegradabila si nu poate fi folosita prin procese rentabile economic la sinteza de biodisel sau cauciuc. Rezultatul este reducerea cantitatii de produse alimentare de pe piata si cresterea preturilor alimentelor.

   • Foarte tare gandirea ta. De furaje ai auzit? poate iti place sa bei niste laptic sau sa mananci un pic de carne. In caz ca nu stiai, resturile pe care nu le mananci tu, o mare parte le manaca animalele domestice sub forma de furaj iar restul sunt arse de obicei ca sa fie nutrient pentru sol.
    Sau… daca ma gandesc bine probabil tu bei apa din aia colorata si la care i se zice lapte prin supermarket-uri si manaci branza facuta din petrol… n-ai auzit de vaci asa ca habar n-ai cu ce sunt hranite.
    Ideea de a face o anvelopa (sau combustibil) din plante e super insa trebuie cantarit care va fi rezultatul acestui lucru. Mai crede si altcineva ca pretul pentru trestia de zahar (de ex) o sa explodeze? Doar producatorii consacrati de anvelope nu vor sta pe tusa si vor privi cum altii o sa-si umple buzunarele.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger