Câţi oameni rămân în continuare fără acces la internet

1

Din cei 7 miliarde de locuitori ai planetei, 4,4 miliarde (respectiv 62%) nu sunt online. Deşi numărul oamenilor care va avea acces la internet va creşte în continuare, această creştere e din ce în ce mai lentă, iar în 2017 se estimează că 4,2 miliarde de oameni vor fi în continuare în afara internetului. Un amplu studiu pe această temă explică tendinţele din spatele acestor dinamici.

 

Rural internet--621x414

 

Potrivit cercetării pe care o puteţi consulta integral aici,  populaţia conectată a ajuns anul trecut la 2,7 miliarde de oameni, dintre care 1,8 miliarde au căpătat acces la internet începând cu anul 2004. Principalii cinci factori care au dus la expansiunea populaţiei online sunt extinderea acoperirii reţelelor şi folosirea din ce în ce mai răspândită a internetului mobil, urbanizarea, scăderea preţurilor la device-uri şi servicii legate de internet, lărgirea clasei de mijloc şi utilitatea din ce în ce mai sporită a internetului.

Până în 2017, se estimează că între 500 şi 900 de milioane de oameni vor avea acces la internet, însă în continuare 4,2 miliarde vor rămâne offline. Rata de creştere a numărului de utilizatori la nivel mondial a scăzut de la 15,1% (2005-2008), la 10,4% (2009-2013) şi, fără schimbări semnificative la nivelul veniturilor oamenilor, a politicilor de încurajare a accesului la internet, această rată va continua să scadă. Studiul realizat de McKinsey & Co arată că există patru mari bariere care ţin departe de internet un  număr atât de mare de oameni: lipsa de conştientizare a beneficiilor legate de prezenţa online, veniturile scăzute, capacitatea utilizatorilor (analfabetismul sau analfabetismul digital), respectiv infrastructura deficitară.

Circa 75% din populaţia offline se concentrează în 20 de ţări, iar cea mai mare parte a ei e alcătuită din persoane care trăiesc în mediul rural (64%), au venituri mici şi foarte mici (50%), sunt în vârstă (pste 18%), analfabete (28%) şi, predominant, aparţin genului feminin (52%). În ţări precum Bangladesh, Etiopia, Nigeria, Pakistan şi Tanzania, rata de penetrare a internetului este de doar 15%, aici întâlnindu-se cele mai multe obstacole în calea creşterii populaţiei online. În ţări ca Egipt, India, Indonezia, Filipine şi Thailanda, rata de penetrare este de circa 19%. O observaţie surprinzătoare arată că în state ca Germania, SUA, Italia, Japonia, Coreea şi Rusia, deşi barierele din calea utilizatorilor sunt destul de scăzute, populaţia totală de cetăţeni conectaţi este 182 de milioane, majoritatea încadrându-se la venituri scăzute şi aparţinând genului feminin. 42% dintre numărul total al utilizatorilor de internet sunt în acest moment femei.

Sursa: FastCompany

Foto: Hemant Mishra/Mint

 


Un comentariu

  1. Mi se pare ca mai intai ar trebui sa aiba 100% din romani acces la sapun si pasta+periuta de dinti (si la educatia care sa ii determine sa foloseasca aceste produse), apoi mai vorbim despre acces la internet.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger