Câți oameni au trăit înaintea noastră

0

Ideea că în acest moment trăiesc pe planetă mai mulți oameni decât au murit vreodată pe Pământ poate fi, pe fondul pragului de 7 miliarde de locuitori atins anul trecut, un detonator pentru panici legate de suprapopulare. Cum se poate totuși calcula numărul celor care au trăit înaintea noastră?

 

 

Unii dintre cei care și-au pus această întrebare au fost cei de la Population Reference Bureau din Washington. Primul moment luat în calcul, au presupus ei, a fost apariția lui Homo Sapiens, respectiv acum 50.000 de ani. Toate bune și frumoase, însă ce te faci când pentru 99% din acest interval nu există date? Aici intervine matematica.

În secolul XX, rata internațională a natalității de la 40 nașteri / 1000 de locuitori, la doar 31 nașteri (1995), pentru ca azi să se afle undeva la 23 de nașteri. În trecut însă era nevoie de o rată de 80 de nașteri / 1000 e locuitori, dat fiind că rata de supraviețuire era foarte scăzută. ”Astăzi, de pildă, speranța de viață este între 75 și 80 de ani, însă estimările arată că în Evul Mediu era undeva la 10-12 ani,” explică Wendy Baldwin, unul dintre cercetători.

Cu alte cuvinte, ar fi ușor să credem că numărul celor care s-au născut, ai trăit și au murit în prima parte a istoriei a fost mult mai mic, dacă nu luăm în calcul acești factori ai dinamicii demografice. În ceea ce privește epoca modernă, lucrurile se schimbă odată cu accesibilitatea și abundența datelor colectate prin evidența populației, recensăminte, plata taxelor ș.a.m.d. Începând cu anii 1800, s-a conturat o primă estimare, că ar fi trăit atunci circa un miliard de persoane. Autorii studiului susțin că impresia de suprapopulare este în mare parte creată ca efect al înregistrării acestor date, în timp ce epocile anterioare sunt trecute sub un perpetuu semn al întrebării, dat fiind vidul informațional.

Cifrele arată că în acest moment trăiesc pe Pământ 7 miliarde de oameni, iar Biroul american pentru Evidența Populației susține că în total au trăit până acum 107 miliarde de oameni. Fiecărui om în viață îi ”revin” adică 15 predecesori morți. Iar pragul de 7 miliarde de oameni care au încetat din viață s-ar presupune că l-am depășit undeva între anul 800 î.e.n. și anul 1 e.n.

Afirmația lui Arthus C. Clarke din Odiseea Spațială, conform căreia ”În spatele fiecărui om aflat în viață se află 30 de fantome” a fost corectată de autorii acestui studiu: ”[Clarke – n.r.] spune asta în 1968, când se presupune că trăiau 3,5 miliarde de oameni, astfel încât, dacă folosim metoda noastră, ne revine o medie de 29 de morți.”

Depășirea numărului e persoane care au trăit și murit înaintea noastră ar implica astfel o supracreștere a populației, pe care calculele actuale o exclud ca posibilitate.

 

Sursa: BBC News

Foto: Filipspagnoli.wordpress.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger