Câte specii trăiesc pe Pământ

1

La cea mai recentă numărătoare, finalizată de curând şi publicată în PLoS Biology, au fost inventariate 8,74 milioane de specii care populează în prezent planeta. Recensământul exclude însă bacteriile şi alte organisme simple, al căror număr ajunge la aproximativ 1,3 milioane.

Numărătoare nu s-a făcut pe teren, ci din faţa calculatorului, cercetătorii folosind tehnici statistice pentru a extrapola din anumite ramuri ale sistemului taxonomic propus de Carl Linnaeus în urmă cu 253 de ani. Această metodă de estimare a dat până acum rezultate bune în ceea ce priveşte numărarea speciilor de mamifere, peşti şi păsări, ceea ce a recomandat-o ca soluţie eficientă. Potrivit studiului, 86% dintre speciile de uscat şi 91% dintre speciile acvatice urmează să fie descoperite şi catalogate.

Dintre rezultatele recensământului, amintim situaţia animalelor, repartizate în 7,77 milioane de specii, dintre care au fost descrise şi catalogate 953.434 de specii, precum şi cea a plantelor: 298.000 de specii, dintre care au fost descrise şi catalogate 215.644. În cazul fungilor, cartografierea speciilor stă mult mai prost, astfel încât din cele 611.000 de specii estimate, au fost descrise şi catalogate doar 43.271.

 

Foto: Marinebio.org

Sursa: Discovery News


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger