Câte păduri a pierdut planeta de la începutul anilor 2000

0

O nouă hartă globală care arată rata defrișărilor și areplantărilor de copaci în lume a fost creată cu ajutorul Google Earth. Instrumentul este valabil online și poate oferi informații foarte detaliate.

forests

Harta, care poate fi consultată aici, spune povestea pădurilor din lume între anii 2000 și 2012, pe baza a 650.000 de imagini din satelit. În această perioadă, Pământul a pierdut o “pădure” de mărimea Mongoliei, adică o suprafață care să acopere Marea Britanie de șase ori. Progresul Braziliei în reducerea defrișărilor a fost mai mare decât în Indonezia, Malaezia, Paraguay și Angola.

Harta a fost creată de o echipă de la Universitatea din Maryland și ar putea fi realizată de un singur calculator în 15 ani, dar folosind Google Earth a fost făcută în câteva zile, spune Matthew Hansen, coordonatorul echipei.

Pierderile de suprafeșe împădurite s-au ridicat între 2000 și 2012 la 2,3 milioane de kilometri pătrați din cauza tăierilor ilegale, incendiilor, bolilor și furtunilor. Planeta a câștigat, de asemenea, 800.000 de kilometri pătrați de pădure în aceeași perioadă.

Brazilia are cel mai bun scor, reducând pierderea la jumătate între 2003-2004 și 2010-2011. Indonezia însă a avut cea mai mare creștere a suprafeței defrișate, dublându-și pierderea anuală și ajungând astfel la 20.000 de kilometri pătrați în 2011-2012.

Paraguay, Malaezia și Cambogia au cele mai mari pierderi la pădure la nivel național. În total, însă, pădurile tropicale cresc cu 2.100 de kilometri pătrați pe an, arată cercetătorii.

Sursa: BBC

Puteți citi și:

Defrișările din Amazon au crescut cu o treime în ultimul an

Greenpeace: În România au loc peste 50 de tăieri ilegale de copaci în fiecare zi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger