Câte bacterii duce cu sine o persoană? Cam 37 de milioane

3

O persoană adaugă aerului dintr-o cameră 37 de milioane de bacterii la fiecare oră, arată un studiu publicat recent în revista Indoor Air. Cele mai multe dintre aceste bacterii sunt “trezite” de pe podea, unde au fost “lăsate” de alţi ocupanţi ai încăperii.

 

 

„Trăim într-o supă de microbi. Şi un ingredient foarte important din ea sunt chiar microorganismele noastre, pe care le noi purtăm”, spune principalul autor al studiului, Jordan Peccia, profesor de inginerie a mediului la Universitatea Yale. Potrivit acestuia, praful de pe podea este sursa principală pentru bacteriile pe care le respirăm, iar noi, oamenii, suntem responsabili pentru trezirea lor la viaţă. Acest studiu este primul care cuantifică modul în care o prezenţă umană afectează nivelul de bacterii într-un interior (este vorba de bacterii de tip aerosol, microorganisme).

Peccia şi echipa lui au măsurat şi analizat particule de pe podeaua unei săli de la universitate, timp de 8 zile, din care 4 zile încăperea a fost în permanenţă ocupată, iar 4 zile a fost complet liberă. Pe toată durata studiului, uşile şi ferestrele încăperii au fost ţinute închise. În urma analizelor, cercetătorii au descoperit că prezenţa umană era asociată cu un nivel substanţial crescut al microorganismelor de diferite tipuri. 18% din totalul emisiilor de bacterii din încăperea studiată au provenit de la oameni, ca singură sursă faţă de alte surse coroborate (plante etc.).

Totodată, a concluzionat Peccia, încăperile care au covoare pe jos reţin cel mai ridicat nivel de microorganisme. Opinia lui, după acest studiu, este că oamenii capătă bolile infecţioase în interior, nu pe-afară. „Iar cum majoritatea americanilor îşi petrece peste 90% din timp în interior, nu este de mirare că sunt mereu bolnavi. Cercul devine vicios, dat fiind că, mai ales dacă ne simţim prost, tindem să petrecem şi mai mult timp în interior decât în afara pereţilor, iar aici stau bacteriile cu noi”, a conchis cercetătorul.

 

Sursa: Discovery News

Foto: E. Coli / Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

 


3 comentarii

  1. Pingback: Harta microbilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Oameni + microbi = viață | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: Laptele de mamă conține peste 700 de specii de bacterii | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger