Catastrofele naturale din 2010 au costat 130 de miliarde de dolari

2

Catastrofele naturale din 2010, precum cutremurile majore, inundaţiile şi valurile de căldură, au dus la pierderi ale asiguraţilor care au totalizat 37 de miliarde de dolari, faţă de 22 de miliarde de dolari în 2009, o sumă care se plasează pe locul al şaselea din 1980 până în prezent, a anunţat compania de asigurări Munich Re, citată de Associated Press.

Compania a mai anunţat că pierderile economice, inclusiv cele neacoperite de asigurare, s-au ridicat la 130 de miliarde de dolari anul trecut faţă de 50 de miliarde de dolari în 2009.

“Numărul ridicat al catastrofelor naturale legate de vreme şi temperaturile record, atât global cât şi în diferite regiuni din lume, indică agravarea schimbărilor climatice”, se arată într-o declaraţie a companiei.

În total, s-au inregistart 950 de catastrofe naturale anul trecut, inclusiv cinci catastrofe naturale majore – cutremurele din Haiti, Chile şi centrul Chinei, valul de căldură din Rusia şi inundaţiile din Pakistan. 2010 se plasează, astfel, pe al doilea loc din 1980 până în prezent în ce priveşte numărul catastrofelor.

Anul trecut nu s-a remarcat doar prin pierderi foarte mari, ci şi prin numărul deceselor – peste 220.000 de oameni au murit în cutremurul din Haiti în ianuarie. Cel puţin 56.000 de oameni au murit în Rusia din cauza valului de căldură din perioada iulie-septembrie, care a dus la arderea pădurilor şi poluare. În Pakistan, pierderile provocate de inundaţiile care au acoperit un sfert de ţară timp de săptămâni s-au ridicat la 9,5 miliarde de dolari.

Foto: Flickr / ralvin

Citiţi şi:

Time: Top 10 al celor mai importante evenimente de mediu în 2010

Met Office contrazice IPCC privind creşterea nivelului mării

Top 5 al fenomenelor meteo în 2010

Tags:Advertisment ad adsense adlogger