Cât va mai exista viaţa pe Pământ?

0

Veşti bune pentru planetă: o nouă analiză a Soarelui şi a evoluţiei mediului pe Terra arată că acesta nu va transforma Pământul într-o bucăţică crocantă de materie atât de repede pe cât arătau calculele de până acum, ci cu câteva sute de milioane de ani mai încolo faţă de termenul indicat, iniţial, de oamenii de ştiinţă, scrie publicaţia Geek.

 

 

Pe măsură ce Soarele îmbătrăneşte, apare procesul de fuziune a hidrogenului cu heliu şi a heliului cu elemente mai grele, precum fierul. Arzând, astfel, rezerva de hidrogen, Soarele se încălzeşte progresiv, până când, în cele din urmă, se va transforma într-o superstea roşie. Înainte ca asta să se întâmple, va deveni suficient de fierbinte încât să vaporizeze apa din oceanele planetei noastre şi, astfel, să ducă la dispariţia vieţii pe Pământ. Oamenii de ştiinţă au calculat că acest lucru ar urma să se întâmple în aproximativ 700 de milioane de ani, dar Eric Wolf, doctorand al Universităţii Colorado, susţine că vechiul model de calcul este prea simplist şi incorect.

Luând în calcul mai multe elemente precum dioxidul de carbon din atmosferă, pătura de nori şi alte fenomene de mediu, Wolf şi colegii săi au creat un model mult mai avansat de calcul al evoluţiei climei planetei. Concluziile lor sunt că, deşi, într-adevăr, planeta noastră se va încălzi considerabil, ar trebui să aibă apă (în formă lichidă) care să susţină viaţa aici pentru încă 1,5 miliarde de ani. Desigur, temperatura medie la suprafaţa planetei va atinge, într-un final, o valoare foarte inconfortabilă pentru oameni sau chiar şi alte fiinţe (40 de grade Celsius).

Această reevaluare a efectelor pe care stelele le pot avea asupra planetelor precum Pământul este utilă astronomilor, care sunt tot mai ocupaţi cu scanarea spaţiului cosmic în căutarea unor alte posibile lumi similare Terrei, care să poată fi locuite. Dacă încălzirea unui stele nu înseamnă automat lipsa totală a apei, ar putea fi luate în calcul mai mult zone cu potenţial de locuire din alte sisteme solare. Dar, să nu uităm, notează Geek, că nicio planetă nu supravieţuieşte pentru totdeauna.

 

Sursa şi foto: Geek

 

Puteţi citi şi:

Matematica eficienţei sau de ce zboară păsările în V

VIDEO Povestea impresionantă a omului care a învins deşertul de unul singur

Islandezii se opun construcţiei unui drum pentru a proteja habitatul elfilor

FOTO Căsuţa din poveşti, ecologică, independentă energetic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger