Cât se poate trãi fãrã somn?

0

Un doctor a declarat instanței într-un proces legat de moartea lui Michael Jackson că superstarul nu a dormit cu adevărat 60 de zile înainte de a muri. Mărturia lui a ridicat semne de întrebare cu privire la perioada maximă de nesomn pe care o poate suporta un om sau la tipul de somn.

Michael Jackson a primit în fiecare noapte timp de două luni propofol, un anestezic folosit în chirurgie, pentru tratarea insomniilor, întrucât se pregătea de o serie de oncerte de revenire.

Chiar dacă medicamentul îl făcea pe Michael Jackson să se simtă odihnit, somnul lui era superficial, spune dr. Charles Czeiler, specialist în somn de la Harvard, în mărturia sa din timpul procesului împotriva organizatorului concertelor lui Michael Jackson.

Doctorul a mai spus că dacă supradoza de propofol nu l-ar fi ucis pe 25 iunie 2009, lipsa somnului profund ar fi făcut asta oricum.

Deși lipsa somnului a fost relaționată cu obezitate și boli cronice, precum diabet și cancer la sân, este dificil de a pune aceste efecte exclusiv pe seama somnului, și nu toți cercetătorii sunt de acord că stadiul REM (Rapid Eye Movement) al somnului, care îi lipsea lui Michael Jackson, este crucial pentru a recăpăta puteri.

Somnul REM se caracterizează prin activitate cerebrală intensă și este stadiul în care visele sunt la punctul culminant. Se crede că faza provine dintr-o parte a creierului care, dacă este afectată, duce, de cele mai multe ori, la deces. Cei care supraviețuiesc nu mai au, însă, somnul REM niciodată, dar doctorii cunosc cazuri de pacienți care duc vieți normale fără această etapă a somnului.

Randy Gardner deține recordul pentru cea mai lungă perioadă fără somn, adică 264 de ore sau 11 zile, pe vremea când avea 17 și a făcut acest experiment ca temă pentru la școală în 1965.

Nicio persoană nu a murit doar din cauza lipsei de somn. Anul trecut, un chinez în vârstă de 26 de ani a încercat să urmărească toate meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal, dar a murit după 11 zile de nesomn. El fuma și consuma alcool în acest timp, ceea ce a făcut imposibil de a declara lipsa somnului drept cauza morții.

Sursa: LiveScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger