Cât plastic înghit, de fapt, peștii?

3

Peste 250 de milioane de tone de plastic se produc la nivel global în fiecare an și foarte puțin din această cantitate se reciclează, plasticul ajungând, în final, să polueze mările și oceanele. Aproximativ 7 milioane de tone de plastic ajung în oceane care devin, din ce în ce mai mult, adevărate gropi de gunoi.

Un nou studiu, citat de New York Times, calculează cât plastic ajunge în stomacul peștilor. Cercetătorii au aflat că numai în nordul oceanului Pacific peștii înghit între 12.000 și 24.000 de tone. Este vorba de 9% din peștii din nordul Pacificului. Numărul nu include peștii care mor din cauza plasticului ingerat și nici cei care elimină plasticul din sistemul lor. Deci, în realitate numărul este mult mai mare.

Cercetătorii au călătorit sute de mile marine, colectând specimene de pești, mostre de apă și deșeuri marinede la suprafață până în adâncimi. Principala problemă, spun cercetătorii, este că sistemul de gestionare a deșeurilor și de reciclare nu ține pasul cu consumul de plastic în viața de zi cu zi.

Foto: Flickr / M_WalzEriksson

Sursa: NY Times


3 comentarii

 1. mesaj adresat editorilor Totb

  Buna ziua,
  sunt Dan Patzelt reprezint ADU (Asociatia pentru Dezvoltare Urbana) sunt un cititor fidel si desi multe articole le citesc in original (engleza) va admir pentru curajul/perseverenta/dorinta de a Lumina acest popor.

  Am fost unul din sustinatorii vostrii in razboiul cu CocaCola si cred in libertatea presei.
  Daca omul nu vrea sa se informeze, e prostie, dar sa nu-l lasi, nu e fun.

  Asa ca, daca vreti sa va puneti in cap pe altcineva, eu am nevoie de ajutor.

  Prin campania “Plastic Rau” incerc sa fac un “culture jamming”, sa spun Romanilor ca ambalajele de plastic alimentare nu mai sunt cool.
  – ca nu e ok sa faci ceva de unica folosinta care tine 1000 de ani,
  – ca nu e ok sa risipesti (de unica folosinta) o resursa (petrolul) care stim ca e pe terminate,
  – ca nu e ok ca eu consumator sa platesc cu sanatatea un confort momentan si ca nu e ok ca nimeni sa nu imi spuna asta.

  Eu am facut cativa pasi, de bun simt, dar simt ca am nevoie de ajutor profesionist, am nevoie de cineva priceput la comunicare si de mai multi documentaristi, care sa poata face mesajul cunoscut cat mai multor oameni si astfel sa putem schimba ceva fizic/la raft.
  Cred ca e nevoie de o alta campanie de lunga durata de a dvs.

  Pasii mei:
  http://plasticrau.ro/

  http://refuzaplasticrau.wordpress.com/

  http://www.facebook.com/pages/Refuza-Plastic-Rau/204457476236287

  http://www.thepetitionsite.com/1/Cere-ambalaje-din-sticla-reutilizabile-pentru-iaurt-otet-apa-samd/

  Concluzionez as avea nevoie de spiritul dvs. pentru a comunica corect campania.
  Vreau sa cresc awarnesul in randul populatiei legat de implicatile cancerigene ale alaturarii plastic/mancare si sa aduc la raft alternative la ambalajele de plastic.

  Cu incredere,
  DAN PATZELT
  http://www.ProCivic.ro

  • Stimate domnule Dan Patzelt,

   În primul rând vă mulţumim pentru susţinere şi pentru încurajare, ne bucurăm tare mult pentru feedbackul dvs. În al doilea rând, iniţiativa dvs. împotriva plasticului (rău) ni se pare extrem de binevenită: pe cât de adânc înrădăcinat este plasticul în practicile şi obiceiurile noastre, pe atât ştim foarte puţine despre folosirea lui iresponsabilă. Nu doar că vă putem susţine proiectele deja începute, însă ne-ar face mare plăcere să stabilim o colaborare pe durată mai lungă, în speranţa că putem schimba măcar infinitezimal starea de fapt. Putem lua legătura pe adresa de email pe care aţi lăsat-o la comentariul dvs.?

   Vă mulţumim pentru propunere şi pentru încredere,

   Andra Matzal
   TOTB

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger