Cât de sănătoși sunt copiii din Delta Dunării, unde ambulanța vine chiar și după 67 de ore

4

Peste 80% din totalul tinerilor între 3 și 15 ani care locuiesc în zece localități izolate din Rezervația Biosferei Delta Dunării au beneficiat de servicii de asistență medicală primară și de o campanie de educație pentru sănătate în cadrul proiectului “Copii sănătoși în Delta Dunării” realizat de Asociația Salvați Dunărea și Delta și GlaxoSmithKline. În cadrul acestui proiect a fost realizat, de asemenea, un raport privind sănătatea tinerilor, studiu care evidențiază nevoia de servicii medicale în Delta Dunării.

Aproape 40% dintre copiii beneficiari ai serviciilor caravanei medicale au fost diagnosticați ca având probleme de sănătate. Dintre aceștia, 52% au o igienă orală deficitară și au carii dentare netratate. Bolile parazitare reprezintă o altă problemă de sănătate, 17% dintre copiii examinaţi suferă de parazitoză intestinală. Rezultatul recoltării exudatului faringian a fost pozitiv în cazul a 42% dintre preșcolari. Caracteristicile de mediu ale zonei, specificul alimentaţiei și lipsa accesului la apă potabilă sunt factori favorizanți ai patologiilor înregistrate. Lipsa educaţiei pentru sănătate, atât la nivelul părinţilor, cât şi al copiilor, potențează expunerea la aceste afecţiuni.

Alte concluzii ale studiului semnalează problemele de infrastructură: de transport, medicală și tehnico-edilitară. Accesul medicilor la pacienţi este deosebit de dificil: distanţele sunt mari şi lipsesc mijloacele de transport. Acolo unde există, cabinetele medicale sunt dotate deficitar. Peste 70% din familiile cu copii nu au canalizare, apă curentă și adesea nici apă potabilă în gospodării. Situația este agravată de sărăcie și lipsa asigurărilor medicale a unei părţi a populaţiei.

“E o vorbă care circulă prin spitalele românești – pacientul trebuie să reziste și la boală și la terapie, așa putem spune despre oamenii Deltei că trebuie să reziste și la boală și la condiții”, a spus dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, în cadrul dezbaterii pe tema studiului “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”.  Acesta a declarat că se discută, în cadrul unui grup interministerial, situația din Delta Dunării. “Avem dispensare, de unde luăm doctorii? Trebuie plătiți altfel decât la București. Una dintre propuneri a fost ca autoritățile locale să le cedeze teren, să-i legăm de glie, altfel nu vine nici naiba”, a spus Streinu Cercel.

În Delta Dunării există doar 24 de medici întrucât nu sunt motivați să rămână în regiune. Sunt prost plătiți, dispensarele nu sunt dotate, iar condițiile de viață sunt mai dificile din cauza izolării. Atragerea lor în Delta Dunării este o problemă majoră, precum și asigurarea că nu vor pleca după câteva luni, așa cum se întâmplă frecvent. Unul dintre medicii de familie stabilit de cinci ani în Delta Dunării, prezent la dezbatere, a mărturisit că problemele legate de transport o descurajează să-și continue practicarea meseriei. “Avem cabinet doar în Rosetii, în celelalte sate din comună merg cu o Dacie second hand care rezistă cu greu pe drumurile foarte proaste. Mă ajută o asistentă care face, practic, muncă patriotică. Și ea se gândește la o altă variantă”, spune aceasta.

Printre propunerile Asociației Salvați Dunărea și Delta se numără asigurarea mijloacelor de transport specifice sistemului medical (ambulanţe, şalupe medicalizate, bărci aflate la dispoziţia personalului medical etc), investiţii în fântâni cu apă potabilă, investiţii pentru dotarea cabinetelor medicale, creşterea numărului personalului medical, campanii de informare şi educare pentru sănătate și programe speciale de asistenţă socială.

Studiul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării” a fost realizat în urma campaniei de testare a stării de sănătate și de educare în scopul prevenției realizate de o echipă medicală formată din doi medici pediatri și 14 studenți la Universitatea de Medicină ai Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Aceștia au consultat copiii din zece dintre cele mai izolate sate din Rezervație – C.A. Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, Maliuc, Gorgova, Partizani și Sfântu Gheorghe, în perioada 24 noiembrie – 11 decembrie 2011.

Foto: Salvați Delta / Ovidiu Micsik

Citiți și:

Salvarea Deltei Dunării începe cu salvarea oamenilor. Sute de copii vor fi consultați de medic pentru prima dată în viață


4 comentarii

  1. Pingback: Campanie pentru viitorul copiilor din Delta Dunării | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Copiii Deltei învață să acorde primul ajutor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger