Cât de puternică e dorința sexuală la femei

1

Un jurnalist de la New York Times Magazine, Daniel Bergner, s-a aventurat în lumea științifică a dorinței sexuale femeiești și a publicat cartea What Do Women Want, în care spulberă mitul că pofta trupească e mai scăzută la femei decât la bărbați, scrie The Atlantic. Cartea are la bază un articol din 2009 care detaliază, printre altele, că femeile se excită când văd maimuțe sau bărbați gay făcând sex, fenomen neîntâlnit la bărbații heterosexuali. Faptul că femeile se excită la o asemenea varietate de scene sexuale, susține Bergner, arată cât de libidinoase sunt ele în esență.

Departe de a fi mai modestă și mai cumpătată decât libidoul masculin, dorința sexuală a femeilor este “omnivoră” și foarte animalică, scrie jurnalistul american, care susține că afirmația generală și liniștitoare că erosul feminin este mai predestinat monogamiei decât libidoul bărbaților este falsă. “Femeile sunt considerate aliatele naturale ale acestui standard (n.r. – monogamia), păzitoarele, apărătoarele lui, ființele lor sexuale fiind mai predispuse, biologic, la fidelitate. Strângem cu dinții de acest basm”, scrie Bergner. “Facem asta cu ajutorul psihologiei evoluționiste, o disciplină a cărei teorie sexuală centrală, care compară femeile și bărbații și se bucură de o susținere slabă, pune stăpânire pe conștiința noastră și ne domolește fricile. Și, între timp, companiile farmaceutice sunt în căutarea unui medicament, un medicament pentru femei, menit să vindece monogamia”.

Begner crede că monogamia este un instrument prin care societatea constrânge sexualitatea femeii, o constrângere născută din pudoare pe care jurnalistul american o consideră nedreaptă. El și cercetătorii pe care i-a intervievat spun că sexualitatea unei femei nu este forța rațională, civilizată și echilibrantă de care ne-am obișnuit să auzim. Ea este grosolană, animalică și hămesită, adică tot ce se spune despre sexualitatea masculină. Flexibilitatea femeilor în ceea ce privește sursele de excitație sexuală demonstrează cât de puternică e pofta lor trupească, cred Bergner. Alții spun însă că demonstrează exact contrariul – slăbiciunea ei. Faptul că femeile sunt excitate de mai mulți stimuli decât bărbații, cum spune Bergner, nu înseamnă că sunt mai puțin monogame decât bărbații. În realitate, spune cercetătorul Roy Baumeister, tocmai această flexibilitate a dorinței sexuale femeiești implică faptul că femeile sunt mai dispuse să pună monogamia mai presus de propriul libido. Pofta trupească feminină, spune el, poate fi slabă și “omnivoră” în același timp.

Citiți restul articolului pe The Atlantic.

Foto: Flickr/ROBERT HUFFSTUTTER


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger