Cât de prietenoasă cu mediul este guma de mestecat

1

O vedem lipită pe sub birouri, pe barele de sprijin de la metrou, pe asfalt sau de tălpile încălțărilor noastre. Londra, de exemplu, a petrecut trei luni de zile pentru a răzui 300.000 de cocoloașe lipicioase de pe doar 3 kilometri de stradă. Un produs de origine vegetală la origine, cu rădăcini în antichitate, guma de mestecat este astăzi un produs sintetic care nu se biodegradează. De asta ne spuneau părinții când eram mici să avem grijă să nu o înghițim. Dar cât de mult afectează mediul guma de mestecat?

Mestecatul gumei are o istorie lungă, cu rădăcini în Grecia antică, ai cărei locuitori mestecau un produs asemănător gumei, obținut din rășina unui arbore exotic, scrie revista Slate. Indigenii nord-americani și coloniștii europeni ajunși peste ocean foloseau sevă de molid pentru a produce ceva similar, rețetă după care a fost fabricată și prima gumă vândută în Statele Unite în scop comercial. În 1850, producătorii au renunțat la seva de molid în favoarea parafinei. Guma rezultată era mai stabilă și mai ieftin de fabricat, dar nu prea era de calitate – parafina este tare și se înmoaie doar după câteva minute de travaliu al fălcilor. Două decenii mai târziu, un exilat mexican, generalul Antonio de Santa Anna, și fotograful american Thomas Adams au introdus în schemă o rășină extrasă din arborele de sapodilla, pe care încercaseră fără succes să o transforme în cauciuc pentru cizme și anvelope. Pentru a valorifica rezervele de rășină cu care rămăseseră, cei doi au transformat-o în gumă de mestecat, căreia i-au adăugat o ușoară aromă de caramel. Mai dulce decât seva de molid și mai elastică decât parafina, noul produs s-a răspândit în întreaga Americă. În câțiva ani, Thomas Adams producea în masă gumă de mestecat cu diferite arome.

La câteva decenii de la transformarea mestecatului de gumă într-o obsesie americană, majoritatea producătorilor au înlocuit rășina fotografului cu un polimer sintetic numit polisobutan. Astăzi, Goodyear, compania producătoare de anvelope, fabrică baza pentru majoritatea brandurilor majore de gumă de mestecat. Rășina arborelui de sapodilla nu a dispărut însă complet, ci se întoarce ca alternativă ecologică la guma modernă. Dacă aceasta din urmă este infinit mai moale și mai ușor de mestecat, ea nu este însă biodegradabilă – alunecă prin tubul nostru digestiv în mare parte nealterată. Deși nu se produce atât de multă gumă de mestecat la nivel mondial pentru a impune o problemă majoră de mediu, volumul deșeurilor generate de acest produs nu este deloc de lepădat. La nivel mondial, oamenii mestecă în jur de 560.000 de tone de gumă anual. În aceste condiții, o serie de companii au dezvoltat tehnologii de reciclare a gumei de mestecat, pe care o pot transforma în recipiente de cauciuc sau în jucării pentru copii. Însă asta presupune ca oamenii care mestecă să arunce guma în conteinere speciale, nu în propriul coș de gunoi.

O cantitate uriașă de gumă de mestecat ajunge să fie lipită constant de asfalt. De exemplu, pregătindu-se pentru Jocurile Olimpice din 2012, autoritățile din Londra susțin că au petrecut trei luni adunând 300.000 de bucăți de gumă de mestecat lipite pe circa 3 kilometri de stradă. O gumă de mestecat costă în jur de 3,5 eurocenți într-un magazin londonez, în timp ce orașul cheltuiește între 11 eurocenți și 2 dolari pentru a îndepărta fiecare urmă lipicioasă de pe asfalt. Nici una dintre companiile producătoare nu au publicat analize privind ciclul de viață al gumei pe care o fabrică, însă un grup de studenți de la Dartmouth College din SUA a examinat o serie de ambalaje folosite la gumele de mestecat. Din analiza lor a reieșit că produsele ambalate într-un singur înveliș de plastic sunt responsabile pentru cea mai mică cantitate de emisii de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă.

Foto: Reuters

Citiți și:

Bărbieritul eco: Aparatele de ras electrice vs. aparatele de unică folosință

Subvenţii de până la 3.700 de euro pentru maşini electrice

Cum să aveți o baie mai prietenoasă cu mediul. 10 metode

Animalele de casă dăunează planetei mai mult decât mașinile

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Mestecatul gumei sporește performanța mentală | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger