Cât de periculos și de util este termometrul cu mercur

1

Din 2001 încoace, 20 de state din SUA au interzis utilizarea medicală a termometrelor cu mercur pentru măsurarea febrei și numeroase farmacii au trecut la înlocuitori digitali și sterili sau la unii cu o precizie mai mică. Institutul Național de Standarde și Tehnologie de peste ocean a anunțat că nu va mai calibra termometrele cu mercur pe motiv că expunerea la această substanță poate cauza o serie de afecțiuni, de la orbire parțială la pierderea memoriei. Însă aceste aparate au și avantaje în fața alternativelor. Aflați care sunt ele.

Nu există un motiv secret pentru care institutul american a luat această decizie, scrie revista Slate. Mercurul este o neurotoxină, iar expunerea la această substanță poate induce trepidații, orbire parțială, pierderea auzului sau a memoriei și multe alte probleme, plus că, dacă se varsă, e foarte greu de curățat. Toxicologii știau de multă vreme aceste efecte, însă nu au acționat până acum din inerție, iar oamenii au crescut cu termometrele cu mercur sub braț și nu se gândesc să renunțe la ele. Și asta pentru că sunt mai ieftine și mult mai precise, mai ales când vine vorba de temperaturi ridicate, și nu au nevoie de energie precum cele electronice.

În plus, lumea știe când un termometru cu mercur nu mai funcționează adecvat, și asta pentru că substanța începe să dispară, spre deosebire de aparatele digitale de măsurare a temperaturii, care necesită verificări constante. În mare parte din cazuri, termometrele cu mercur au nevoie doar de calibrare inițială. Fiecare termometru din sticlă prezintă variații subtile ale dimensiunii și formei bulbului de la fund și a tubului capilar din interior, precum și ale gradației de pe laterală. Efectul acestor variații este indicarea ușor diferită a temperaturii. Rolul Institutului de Standarde și Tehnologie era să pună la dispoziție un aparat standard precis și uniform în condiții controlate.

Un asemenea termemotru standard poate asigura mercur brut (500 mg) pentru circa 100 de bulbi. Institutul american a avut nevoie de șase ani pentru a le demonstra oamenilor de știință, care au nevoie de măsurători exacte ale temperaturii că termometrele electronice sunt la fel de exacte și de durabile în cazul unor aplicații în care mercurul este încă larg răspândit. Pasul următor este convingerea industriei petrolului, care folosește termometrele cu mercur la scară largă. Însă și oamenii sunt la fel de greu de convins din cauza prețului ridicat al alternativelor, precum și a nostalgiei. Oamenii spun povești cu farmaciști care curățau podelele cu mercur, cu mame care frecau pielea copiilor cu el pentru a ucide microbii sau cu utilizatori care, după ce au spart termometrul, au văzut în mercur este cel mai frumos element al tabelului periodic.

Voi ați renunța la termometrul cu mercur? Mai folosiți așa ceva?

Foto: Flickr/rcbodden

Citiți și:

Zincul nu omoară răceala, dar o poate face mai suportabilă

Ai răcit? Înseamnă că nu te-ai spălat pe mâini, nu contează că n-ai avut fular

Cât de eficiente sunt medicamentele expirate?

Încălzirea centralizată ne poate face mai grași

Tags:Un comentariu

  1. Sunt 6 metale foarte toxice:Hg, Pb, Cd, Hg, As,Al, Tl. Hg este un metal lichid, singurul, foarte toxic.Odata intrat in corpul uman face ravagii. Sunt critici literari care considera decesul lui Eminescu ca fiind datorat tratarii lui cu mercur. s-au comis multe crime prin intermediul unor bauturi care se serveau cu paharul in care autorul crimei punea Hg. Primele indicatii asupra prezentei Hg, care poate fi si ca vapori in aer, fiindca sublimeaza, sunt date de senzatia de dulce, fara ca persoana din mediul contaminat sa fi consumat ceva dulce.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger