Cât de mult poate înota un urs polar?

0

Urşii polari sunt capabili să înoate pe distanţe foarte mari, arată un studiu publicat recent de revista Zoology. O distanţă de aproape 50 de kilometri este o nimica toată pentru un urs polar, care poate înota şi până la 354 de kilometri. Oamenii de ştiinţă consideră că această capacitate a urşilor polari de a străbate distanţe lungi înotând le este un mare ajutor în condiţiile schimbărilor climatice pe care le au de înfruntat.

 

 

Cum gheaţa atât de necesară urşilor polari se topeşte din cauza schimbărilor climatice, faptul că ei pot înota pe distanţe foarte lungi îi ajută, de fapt, să supravieţuiască. „În sudul mării Beaufort, spre exemplu, vara aduce topirea gheţurilor, aşa că putem vedea doar o întindere mare de apă pe durata verii şi a toamnei. Până acum, urşii polari nu au avut suprafeţe de apă atât de mari de străbătut, dar ei încearcă să se adapteze”, spune co-autorul studiului, Karen Oakley, de la centrul de ştiinţă USGS din Alaska, SUA. Echipa de oameni de ştiinţă din care face parte a monitorizat, cu ajutorul tehnologiei GPS, 52 de femele de urs polar din 2004 până în 2009. Distanţa medie pentru un înot a reieşit a fi de 154 de kilometri.

Oamenii de ştiinţă au găsit dovezi că şi puii de urs polar rezistă la traversarea unor distanţe mari, la fel ca şi mamele lor. Însă studiul nu s-a concentrat şi asupra unui aspect extrem de important în cazul înotului urşilor pe distanţe atât de mari: câtă energie pierd aceste mamifere în timpul unei asemenea traversări solicitante? Pentru că şi acest aspect este strâns legat de supravieţuierea lor pe termen lung: dacă un înot atât de obositor, din cauza distanţei, le consumă calorii în exces, urşii polari pot ajunge să moară de foame. Un studiu anterior, din 2010, a prognozat că, dacă emisiile de gaze de seră ar fi reduse semnificativ în următorii 20 de ani, apele nordice ar rămâne cu suficientă gheaţă încât urşii polari să nu dispară ca specie. Dar, dacă emisiile vor creşte, atunci simpaticii uriaşi albi au puţine şanse de a scăpa în faţa pericolului extincţiei.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: USGS


Leave A Reply