Cât de eficiente sunt țigările electronice în reducerea dependenței?

1

Țigările electronice, dispozitive cu baterii care eliberează o cantitate redusă de nicotină, sub formă de gaz cald, la fiecare inhalare, devin tot mai populare în mediul online, în special în rândul oamenilor care încearcă să se lase de fumat. Întrebarea este: chiar funcționează? Unul din studiile anterioare susține că nu, și asta pentru că e-țigările nu ar elimina prea multă nicotină și nu ar reduce pofta consumatorilor. Două cercetări recente au încercat să ne lămurească, însă fără succes, iar o serie de state de americane încearcă să înterzică acum e-țigările.

Un studiu publicat recent în Jurnalul de Medicină Preventivă din SUA a comparat căutările pe internet după țigări electronice și vânzările înregistrate de acestea cu situația altor produse menite să-i ajute pe oameni să se lase de fumat, cum ar fi guma de mestecat cu nicotina, în perioada ianuarie 2008-septembrie 2010, în SUA, Marea Britanie, Canada și Australia informează Time. Autorii cercetării nu au analizat eficiența e-țigărilor, însă au observat că sunt cele mai populare produse alternative la țigări de pe piața online.

Într-un alt studiu, cercetătorii de la Universitatea din Boston a trimis chestionare online unui număr de 5.000 de oameni care cumpăraseră pentru prima oară țigări electronice într-o perioadă de două săptămâni din 2009. Numărul respondenților a fost mic: 222. Aceștia erau în mare parte bărbați și fumători cu vechime care încercaseră în mai multe rânduri să se lase de fumat, însă fără succes. Dintre ei, 67% spun că au redus numărul de țigări fumate la șase luni după ce le-au cumpărat pe cele electronice, iar 31% au spus că au renunțat complet la fumat după pragul de șase luni. Cu toate acestea, este foarte posibil, scrie publicația americană, ca fumătorii care au înregistrat cel mai mare succes în reducerea țigărilor sau renunțarea la fumat să răspundă la întrebările prevăzute în chestionar.

„Nici unul dintre cele două studii dovedește științific că țigările electronice sunt eficiente în a-i ajuta pe oameni să se lase de fumat”, spune John Pierce, de la Moores Cancer Center din cadrul Universității din California, San Diego. „Nu-mi este clar dacă e-țigările nu sunt dăunătoare într-un fel sau altul. Nu este clar nici pentru FDA (n.r. – Food and Drug Administration)”. În ianuarie anul trecut, un cercetător de la Virginia Commonwealth University, Thomas Eissenberg, a testat două branduri de țigări electronice și a observat că acestea nu eliberau prea multă nicotină și nici nu le puneau consumatorilor pofta-n cui. Cercetătorul american a spus la acea vreme că este nevoie de mai multe teste și reglementări ale acestor produse, precum și de o mai mare conștientizare a potențialelor riscuri. De exemplu, spunea el, rezervele de lichid pentru e-țigări, din care trebuie turnată o picătură, este vândut în flacoane ce conțin în jur de 500 de miligrame de nicotină, de 10 ori doza letală.

În ianuarie 2010, după ce a descoperit că unii dintre producătorii de țigări electronice făcuseră afirmații științifice nefondate, FDA a încercat fără succes să blocheze importul de e-țigări. O serie de state americane încearcă acum la rândul lor să interzică sau să restricționeze consumul acestor produse.

Citiți și:

Unii oameni se nasc fumători

Ţigările fac ravagii în organism la câteva minute după inhalarea fumului

Tinerii americani fumează  marijuana mai mult decât ţigări

Noile vitamine pentru creier: nicotina, mersul pe jos, meditaţia şi jocurile video

Iluziile consumatorilor de alcool

Foto: EPA


Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger