Cât de eficiente sunt medicamentele expirate?

1

Statul american Geogia a executat un ucigaș săptămâna aceasta folosind medicamente care se poate să fi fost expirate. În aceste condiții, revista Slate a ridicat întrebarea: mai sunt eficiente medicamentele după depășirea termenului de valabilitate? De regulă se pare că da, dar să vedem în ce condiții.

În 1985, Food and Drug Administration a analizat dacă grămezile uriașe de medicamente expirate folosite de militarii americani erau ineficiente. Studiul, făcut public pentru prima oară de Wall Street Journal în anul 2000, a arătat că 90% dintre medicamentele analizate își păstraseră stabilitatea – adică substanțele chimice pe care le conțineau nu se degradaseră sau modificaseră semnificativ – la mult timp după data de expirare. Unele dintre ele erau numai bune de înghițit chiar și la zece ani de la depășirea termenului de valabilitate, însă asta a sporit scepticismul oamenilor, mai ales în mediul online, care l-au considerat un truc al industriei farmaceutice.

S-a observat o variabilitate surprinzătoare în studiul FDA. În unele cazuri, diferite seturi conținând același medicament și-au pierdut eficiența după un anumit timp, din motive necunoscute. Plus că Pentagonul își depozitează medicamentele în valoare de milioane de dolari la o temperatură, umiditate și lumină controlate. Sertarul sau dulăpiorul nostru cu medicamente nu reprezintă astfel un loc ideal de depozitare, iar în cazul unor tipuri de medicamente, precum cele biologice sau insulina, există șanse mari ca acestea să se degradeze. Motiv pentru care FDA îi îndeamnă pe americani să arunce leacurile expirate.

Producătorii de medicamente depozitează trei loturi de produse la o temperatură de 25 de grade Celsius și la un nivel de umiditate de 60%  și alte trei loturi din cadrul acelorași produse la 40 de grade Celsius și la un nivel de umiditate de 75%, în acest din urmă caz pentru a simula condițiile din timpul unui transport. În majoritatea cazurilor, medicamentele care supraviețuiesc procesului au termene de valabilitate de 12 până la 24 de luni de la data fabricării, în funcție de nivelul de degradare chimică suferit în timpul testelor. Asta înseamnă că produsul va funcționa cu siguranță la o capacitate optimă în această perioadă, însă nu înseamnă că își va pierde neapărat eficiența la o zi, o lună, un an sau cinci ani de la depășirea termenului de valabilitate.

După ce produsul ajunge pe piață, producătorilor de medicamente li se permite să testeze mai departe stabilitatea produselor pe termen lung în anumite condiții de depozitare. Puțini profită însă de această opțiune, cel mai lung termen de valabilitate prezent pe piață fiind de 60 de luni. Producătorii spun că nu există dovezi care să ateste că s-ar economisi bani din realizarea unor asemenea studii, însă nu pare să fie adevărat. Pentagonul a cheltuit aproape 4 milioane de dolari pentru a proba durata de viață pe raft a medicamentelor și a economisit 263 de miloane de dolari pe o perioadă de cinci ani.

Sursa: Slate.com

Foto: Reuters

Citiți și:

Medicamentele nu funcționează dacă nu credem în ele

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger