Cât de des ar trebui să ne spălăm hainele

0

“Oamenii sunt fiinţe dezgustătoare”, spune Greg Foot de la Britlab, un canal de Youtube al BBC, care ne explică ce haine ar trebui să spălăm mai des şi de ce. În afară de petele de la mâncare sau cele cauzate de murdăria exterioară, continuă el, oamenii sunt sursa principală de mizerie, secretând în permanenţă substanţe urât mirositoare care se imprimă pe tot ce purtăm. Un om împrăştie zilnic în jur de 500 de milioane de celule ale pielii şi un litru de transpiraţie.

Transpiraţia, în sine, nu miroase. Problema începe atunci când intră în scenă bacteriile care trăiesc pe pielea umană. Ele se hrănesc cu transpiraţie şi cu celulele pielii şi descompun proteinele găzduite de acestea în substanţe secundare urât mirositare. De exemplu, stafilococul epidermis, o bacterie care trăieşte pe pielea umană, descompune aminoacizii din transpiraţie în acid izovalerianic, care miroase urât. E acelaşi acid eliberat de brânza tare şi de berea prost făcută.

Sudoarea apocrină este însă cea care ne face cu adevărat urât mirositori. Glandele sudoripare apocrine se află în zona genitală, în cea a sânilor, a axilei şi, aleatoriu, la nivelul pleoapelor. Ele se maturizează la pubertate şi produc o sudoare vâscoasă care efectiv pute când este descompusă de bacterii.

Astel, hainele care intră contact cu glandele cel mai urât mirositoare, cum ar fi tricourile sau lenjeria intimă, ar trebui spălate cel mai des. La fel şi şosetele, pentru că mediul întunecat şi umed din încălţăminte este propice bacteriilor, şi prosoapele, care, la rândul lor, adună multe microorganisme de pe piele. În ceea ce priveşte pijamalele, un om de ştiinţă propune spălarea lor după o săptămână, pentru evitarea infecţiilor cauzate de bacteriile de pe piele. Articolele vestimentare care se ţin la distanţă de glandele problematice se “contaminează” mai greu şi, în consecinţă, nu trebuie spălate atât de des.

Este şi cazul blugilor. De altfel, cei care îi fabrică ne propun să-i spălăm cât de rar putem şi să apelăm la alte soluţii decât apa pentru curăţarea lor. De exemplu, un CEO de la Levi’s şi-a purtat blugii un an fără să-i spele. Ideea e ca materialul să rămână ţeapăn şi închis la culoare şi să se evite estomparea şi scurtarea materialului în contact cu apa. Mulţi ne sfătuiesc să aşteptăm cel puţin 6 luni înainte să ne spălăm blugii. Aflaţi mai multe din clipul de mai jos:


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger