Cât de curată este energia solară?

1

Panourile solare sunt grozave pentru mediu pentru că nu emit emisii în timp ce generează electricitate. Scepticii, însă, arată că e nevoie de multă energie ca să produci acest panouri solare. Pentru a topi și purifica siliconul necesar în construcția panourilor e nevoie de multă căldură. Punctul de topire al silinconului este de 1.414 grade Celsius, doar cu 124 mai puțin grade decât oțelul.

Siliconul este topit în cuptoare electrice, iar, în prezent, electricitatea este produsă în cea mai mare parte din combustibili fosili. Prin urmare, producția panourilor înseamnă emisii de carbon. Practic panourile își încep viața cu o “datorie de carbon” care trebuie plătită înainte ca acestea să devină parte a soluției. Plecând de la acest lucru, scepticii au ajuns să spună că dacă motivul pentru care instalăm panouri solare este protecția mediului (ceea ce e adevărat de cele mai multe ori), panourile solare sunt inutile.

Wilfried van Sark, de la Universitatea Utrecht din Olanda, și colegii lui și-au propus să caute cifre care să lămurească situația. Ei au calculat cantitatea de energie necesară producerii tuturor panourilor solare realizate între 1975 și 2015 și cantiatea de dioxid de carbon asociată cu producția lor. Cercetătorii au analizat și cantitatea de energie produsă de panouri precum și dioxidul de carbon evitat prin generarea de electricitate curată. Deși au mai fost făcute până acum analize ale panourilor solare pe toată durata de viață, niciuna nu a mai luat în calcul faptul că procesul de producere a panourilor a devenit mai eficient cu timpul.

Pentru a estima numărul panourilor instalate în lume în perioada analizată, cercetătorii au folosit date ale Agenției Internaționale pentru Energie, o instituție interguvernamentală autonomă. Au preluat informații prinvind energia necasară producției panourilor din zeci de studii. Cantitatea exactă a dioxidului de carbon emis în timpul producției a depins de țara în care erau produse acestea, iar cantitatea de noxe evitate prin generarea de electricitate curate de asemenea a depins de țara în care erau instalate. De exemplu, un panou produs în China înseamnă de două ori mai multe gaze nocive decât unul produs în Europa. Dar beneficiile de mediu ale unui panou instalat în China sunt mai mari decât în Europa.

Echipa de cercetare a concluzionat că panourile solare produse azi sunt responsabile, în medie, de aproximativ 20 de grame de dioxid de carbon pe kilowatt oră de energie produsă de-a lungul întregii durate de viață (estimate la 30 de ani, indiferent când au fost produse panourile). Asta înseamnă cu 400-500 de grame mai puțin. De asemenea, timpul necesar unui panou să producă energia care a fost consumată în producția lui a scăzut de la 20 de ani la doi ani sau chiar mai puțin. Cu cât se produc mai multe panouri, cu atât mai eficient devine procesul de fabricație. Cercetătorii au descoperit că la fiecare dublare a capacității solare în lume, energia necesară producerii unui panou scădea cu 12%, iar emisiile asociate cu 17-24%.

Concluzia studiului nu e așa limpede cum și-ar dori ecologiștii. În funcție de cifrele introduse în acest model, există varianta ca panourile să fie chit în ce privește emisiile încă din 1997, cel mai devreme, dar e posibil și ca acest moment să nu fi venit încă. Dar chiar și după cele mai pesimiste scenarii, panourile își vor fi plătit toate datoriile față de mediu în 2018.

Sursa: economist.com


Un comentariu

  1. “Asta înseamnă cu 400-500 de grame mai puțin” … mai putin decat ce? Noroc cu articolul original din economist.com unde am aflat ca era comparat cu nivelul din 1975.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger