Cât de bine cunoaștem noile minorități ale Bucureștiului

0

Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (M.A.I.E) anunță lansarea proiectului Noile minorități din municipiul București, care are ca scop sprijinirea dialogului intercultural dintre bucureșteni și grupurile de minorități formate în București în ultimele două decenii. Proiectul se desfășoară în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Telemark din Norvegia.

Diversitatea culturală din capitala României este în continua schimbare, tot mai mulți cetățeni străini alegând Bucureștiul să le fie cămin. Proiectul Noile minorități din municipiul București își propune să dea o voce și un chip acestor oameni. Fie că provin din Uniunea Europeană sau din state terțe, fie că fac parte din comunități izolate sau sunt independenți, membrii noilor minorități îmbogățesc peisajul cultural și contribuie la dezvoltarea metropolei.

Proiectul a debutat cu o cercetare antropologică a opt grupuri de migranți ce au ajuns în București din mai multe motive decât ne arată stereotipurile culturale cultivate în mass-media. La finalul cercetării, vom afla care sunt traseele sociale și profesionale ale noilor minorități și cum se interesectează culturile din București.

Obișnuiți doar cu emigrația, românii nu au prins încă de veste că țara noastră a început să devină și un spațiu de imigrație. La rândul lor, majoritatea bucureștenilor au uitat că orașul lor a fost unul pestriț cultural și încă nu s-a obișnuit cu noua multi-etnicitate provenită din imigrație. O diversitate nouă, căci de altă natură, din alte motive și în alte condiții. O diversitate care se cere cunoscută și înțeleasă cât mai curând și cât mai bine pentru a pregăti o viitoare con-viețuire”, spune antropologul Vintilă Mihăilescu, coordonatorul cercetării noilor minorități.

În cadrul proiectului va fi realizat și un film documentar despre noile minorități din București care va arăta provocările cu care se confruntă membrii acestor comunități în viața de zi cu zi.

Asociația MAIE oferă, prin acest proiect, și o platformă de dialog inter-cultural pentru bucureșteni și noile minorități. Site-ul newminorities.com pune la dispoziție utilizatorilor un centru de resurse pe tema minorităților din București, dar și un spațiu de dezbatere a temelor de interes. De asemenea, pe site îi puteți cunoaște pe noii locuitori ai Bucureștiului prin intermediul poveștilor pe care ni le împărtășesc.

Componenta educațională a proiectului constă într-o serie de ateliere creative pentru tinerii liceeni. Elevii vor lucra în echipe multiculturale și vor crea produse culturale – piese de teatru, scurtmetraje, fotografii – cu și despre comunitatea lor. De asemenea, forumul care va avea loc în cadrul proiectului va aduce împreună organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, membri ai noilor comunități de migranți, specialiști și alți reprezentanți ai societății civile.

În ultimele doua decenii, în București, s-au stabilit peste 30.000 de străini. Această cifră este un fapt, dar atenția noastră nu este îndreptată spre numere, ci spre impactul socio-cultural al noilor bucureșteni în comunitate. Istoriile lor relevă atitudinea românului ‘emigrant’ față de imigranți, precum și motivația străinilor de a veni în București. Acest model de integrare organic, și totodată spontan, poate sta la baza  abordării provocărilor viitoare legate de dezvoltarea multiculturală a unei capitale europene”, a declarat Bianca-Maria Bălsan, președintele M.A.I.E, coordonatoarea proiectului “Noile minorități din municipiul București”.

Cred că acest proiect e important pentru că e nevoie să vizualizăm existența minorităților. Vorbim despre oameni diferiți care împart același spațiu în care există riscul să apară diferite tensiuni. Scopul studierii minorităților este de a înțelege cum interacționează, ce interese au, ce credințe etc, înțelegerea diferențelor fiind primul pas către evitarea conflictelor”, spune, la rândul său, Christian Sørhaug, antropolog, reprezentant al Institutului de Cercetare Telemark Norvegia.

Proiectul “Noile minorități din municipiul București” este finanțat printr-un Grant din oferit de Norvegia, Islanda, Lienchtein și Guvernul României, în cadrul programului PA17/RO13, pentru Promovarea Diversității în Artă și Cultură în cadrul Patrimoniului European.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger