Cât costă să ucizi un animal pe cale de dispariţie

0

În ianuarie 2014, Corey Knowlton, un vânător din Texas, a plătit 350.000 de dolari pentru a vâna şi ucide un rinocer negru din Namibia, una dintre speciile cel mai ameninţate cu dispariţia, scrie CNN. În cele din urmă, Ministerul Mediului şi Turismului din Namibia i-a acordat permisul de vânătoare, care fusese scos la licitaţie de Dallas Safari Club, un club american de vânătoare. De atunci, Knowlton a generat un val de critici usturătoare şi s-a ales chiar şi cu ameninţări cu moartea. Vânătorul a spus însă că acţiunea sa a fost menită să le protejeze pe animale. CNN a participat alături de el la vânătoare, pe care a relatat-o pas cu pas.

 

 

În vârstă de 36 de ani, Knowlton spune că a vrut să arate lumii, care a fost cu ochii pe iniţiativa sa, că vânarea unei creaturi atât de maiestuoase nu este opera unui vânător american însetat de sânge, ci o componentă vitală a eforturilor Namibiei de a salva animalul de la extincţie. Cei 350.000 de dolari pe care i-a plătit vor finanţa acţiunile guvernamentale din Namibia împotriva braconajului, iar uciderea unui exemplar de rinocer negru bătrân, care nu mai contribuie la diversitatea genetică a speciei, dar care ar putea vătăma sau omorî exemplare mai tinere, face parte din ştiinţa conservării. Aşa că, este de părere vânătorul texan, el contribuie mai mult la salvarea speciei omorând rinocerul decât criticii săi. Opozanţi precum Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor susţin însă că vânătoarea ca şi conservare este un termen falimentar şi că există multe alte lucruri ce pot fi făcute pentru protejarea unei specii.

“Cred că oamenii au o problemă doar cu faptul că îmi place să vânez”, a spus Knowltin. “Vreau să văd rinocerul negru cât se poate de abundent. Cred în supravieţuirea speciilor”. Potrivit specialiştilor în conservare, în prezent există aproximativ 5.000 de rinoceri negri în toată lumea, trăind în sălbăticie, 2.000 dintre ei sălăşluind în Namibia. Guvernul namibian a angajat un vânător profesionist, Hentie van Heerden, născut în Namibia şi deprins de mic cu uciderea de animale, care să-l ghideze pe Knowlton în expediţia sa de vânătoare. Van Heerden spune că în statul african există doar câţiva critici ai vânătorii de rinoceri negri, majoritatea oamenilor îmbrăţişând cultura vânătorii. “Vor exista întotdeauna activişti şi aşa îşi fac banii”, spune el. “Nu au nicio influenţă aici în Namibia, pentru că oamenii înţeleg vânătoarea”. Pentru iniţiativa lui Knowlton, Ministerul Mediului şi Turismului din statul african a identificat 18 exemplare de rinocer negru care îndeplineau criteriile pentru a fi vânate şi eliminate.

Rinocerul ales trebuia să fie bătrân, să nu mai aibă capacităţi de reproducere şi să fie considerat o ameninţare pentru exemplarele tinere şi sănătoase. Rinocerii sunt animale foarte teritoriale şi se ucid adesea între ei în lupte cumplite. Knowlton s-a concentrat pe unul din cei patru rinoceri negri din fruntea listei guvernamentale, cei consideraţi “ameninţări cu prioritate înaltă pentru turmă”. Potrivit The Guardian, Namibia a vândut cinci permise de vânătoare pentru rinoceri din 2012 încoace, spunând că foloseşte banii pentru eforturi de conservare şi împotriva braconajului. Citiţi pe CNN cum a decurs vânătoarea şi urmăriţi şi un clip video.

 

Citiţi şi:

Ultimul mascul de rinocer alb din lume e păzit non-stop de paznici înarmaţi

Un milionar român a plătit 90.000 de dolari pentru a ucide, împăia şi transporta un elefant din Africa de Sud

Un vânător de elefanţi a fost ucis de elefantul pe care îl vâna


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger