Castraveţii de mare ar putea salva recifele de corali

0

Deşi numele lor pare mai degrabă să îi recomande drept ingredient de salată decât vieţuitoare ale oceanului, castraveţii de mare sunt una dintre cele mai interesante specii care vieţuiesc pe fundul apelor. Studii recent arată că, în ciuda numelui nefericit ales, aceste vieţuitoare ar putea avea o importanţă notabilă în sănătatea şi conservarea ecosistemelor marine.

 

 

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Sydney (Australia) susţin că excrementele castraveţilor de mare ar putea fi un ingredient-cheie în salvarea recifelor de corali ale lumii de la efectele devastatoare ale acidizării oceanelor. Castraveţii de mare se hrănesc prin „măturarea” fundului oceanului de plancton sau bucăţi de alte reziduuri organice; în acest mod, ei ingerează şi o cantitate semnificativă de nisip. Dar, apoi, acest proces (de la ingerare, prin digestie şi finalizând cu defecarea) pare să fie esenţial pentru conservarea coralilor, prin neutralizarea scăderilor de nivel de pH asociate acidităţii oceanului. „Când ingerează nisip, în mod natural, procesul digestiv al castraveţilor de mare duce la creşterea nivelului de pH al apei din reciful în care aceştia defechează”, explică profesorul Maria Byrne, cercetător în cadrul studiului.

Un alt beneficiu al procesului este crearea carbonatului de calciu (CaCO3), care ajută la construcţia recifelor de corali. „Pentru a supravieţui, recifele de corali trebuie să acumuleze CaCO3 în cantitate mai mare sau cel puţin egală cu cea pierdută prin eroziune. Cercetarea noastră de la One Tree Island (staţiune de cercetare a universităţii – n.r.) a arătat că, într-un recif sănătos, echilibrat, contribuţia castraveţilor de mare la menţinerea unui nivel natural de carbonat de calciu este extrem de importantă”, a explicat Byrne. Echipa de cercetare va analiza mai departe efectele proceselor naturale din aceste organisme marine, care, având în vedere prognozele pesimiste legate de supravieţuirea recifelor de corali (în special cele din marea barieră australiană), se dovedesc o soluţie naturală salvatoare.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger