Câțiva oameni de știință au arătat de-a lungul vremii că există o legătură între longevitate și reproducere, scrie NPR. Mai exact, cu cât fertilitatea este mai mare, cu atât viața e mai scurtă. Asta s-a observat pînă acum la animale, însă cercetătorii coreeni sugerează că ar fi valabil și pentru oameni, dând exemplul eunucilor.
Oamenii de știință de la Universitatea Inha au analizat documente istorice datând până la 1392. Au reușit să stabilească cu exactitate durata de viață pentru 81 de eunuci și au comparat-o cu cea a oamenilor care puteau face copii. Durata medie de viață în cazul eunucilor s-a dovedit a fi de 70 de ani, plus-minus 1,76 ani, cu 14,4-19,1 mai mulți ani decât cei petrecuți pe pământ de oamenii necastrați cu statut socio-economic similar. Mai mult, trei dintre cei 81 de eunuci analizați au trăit 100 de ani (unii dintre ei chiar mai mult).
Jill Crandall, cercetătoare la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, care studiază schimbările hormonale ce apar cu vârsta, spune că rezultatele coreenilor se potrivesc cu o lucrare publicată anul trecut, în care arăta că femeile centenare aveau mai puțini copii decât decedații mai tineri. Cu toate acestea, ea și colegul ei de cercetare, Nil Barzilai, sublinază că ar fi o greșeală să se presupună că reducerea numărului de hormoni sexuali ar duce automat la o viață mai lungă. Eunucii, spun ei pentru blogul de sănătate al NPR, erau castrați la vârste fragede, ceea ce ar fi putut influența pubertatea, maturitatea și o gamă largă de alți hormoni. În alte cuvinte, ar fi vorba de un cumul de factori asociați castrării.
Foto: Flickr/Cea.
2 comentarii
sau cel putin li se pare viata mai lunga? 🙂
dar mai este si o alta vorba… : decat 100 ani cioara, mai bine 20 de ani vultur :)) – nu am putut sa ma abtin :))