Castiga detasat marul cu vierme. Dar de ce numai in teorie?

67

Apple with worm

Au trecut doua zile de cand am inceput dezbaterea “Marul cu vierme vs. Marul estetic” si cateva concluzii au prins deja contur. In primul rand, in mod surprinzator, se pare ca nimeni n-a incercat sa discute despre acest subiect la un nivel metaforic.

de Magor Csibi

Geanina a extrapolat si a introdus marul in vietile noastre, dar nimeni n-a dorit sa continue acest exercitiu de imaginatie. Comentatorii n-au prea gandit in afara cutiei, dar nu vrem sa-i certam pentru asta, ci sa-i indemnam sa o faca pe viitor. Oricum, marul cu vierme conduce deocamdata detasat in gusturile cititorilor care si-au exprimat parerea. 

Analizand numarul mare de accesari si faptul ca s-au adunat peste 40 de comentarii, putem sa concluzionam ca subiectul ales de noi pentru prima dezbatere este unul important pentru majoritatea cititorilor. Concluziile au doua dimensiuni.

Multi cititori deplang faptul ca nu gasesc in magazine si in supermarketuri decat mere “estetice”. Este o problema reala, pe care numai o atitudine constienta de consumator o poate schimba. Singura metoda ce poate produce un shift in politica supermarketurilor este Consumul Responsabil. Fiecare cumparare, fiecare Enter inregistrat de casele de marcat sunt voturi date de noi si interpretate de manageri. Dar daca vreti sa actionati concret, puteti sa semnati o petitie aici.

Nu exista nici macar un comantariu CONTRA marului cu vierme. Asta denota ca mai toti cititorii doresc sa consume un astfel de produs. Doar ca statisticile ne spun altceva. “Iancu de la Bran” se plange ca are atat de multe mere, ca nu stie ce sa faca cu ele. Ceea ce inseamna ca pe undeva s-a creat un clivaj intre gandire si actiune.

Ramane atunci sa lansam urmatoarea intrebare, bine formulata de Serban:

Facem ceva in acest sens sau ne limitam la a comenta pozitiv pe diverse site-uri ? Cu alte cuvinte: Ce facem ca merele cu viermi sa fie si consumate, nu numai ravnite?

Tags:



67 de comentarii

  1. Pai normal ca majoritatea consuma mere estetice. Dar doar din simplul motiv ca altfel de mere nu se vind in supermarketuri. Iar oamenii s-au dezobisnuit sa mai mearga la piata

  2. Evident ca marul “cu vierme” din gradina batraneasca are alt gust, mai bun.
    Si soacra-mea are meri in gradina, ne repezim pe merele lor mult inainte sa se coaca.
    Mergem duminica la curte la socri, caram acasa la noi tot ce avem de carat, inclusiv mere.
    Dar, de cand socrul meu saracul s-a apropiat de 80 (are 78 acum), nu mai are cum sa se ocupe de meri – fac viermi, pentru ca nu mai poate sa-i stropeasca si nici sa-i tunda cum trebui. Inca le mai pune balegar la radacina, in fiecare toamna.
    Acum 10 ani nu aveau viermi, dar erau putine. Terminam merele la jumatatea iernii.
    Acum au si viermi si sint si putine (merele…).
    Problema e ca nu are cine sa-i ingrijeasca, dragii de meri. Eu nu ma pricep, nici sotul meu, nici copilul meu; noi avem servici si scoala….
    Si uite asa, nu o sa mai avem mere, imediat. Nici cu si nici fara viermi, asa ca o sa cumpar din piata. De care sunt mai ieftine.

  3. Dicolo de etichete si alte prostii, la un mar cu vierme ai gariantia ca marul respectiv este ecologic 100%. Viermele stie el unde se baga nu mananca toate mizeriile.

  4. in supermarket nu gasesti un mar “cu viermi ” in principal pentru ca se strica repede, mai ales la caldura, iar proprietarilor nu le convine sa arunge trei sfert din marfa, mai ales la costul spatiului. nu conteaza care e mai bun, conteaza sa reziste 2 saptamani in magazin si sa nu se strice pana se vinde.

  5. ce a-ti prefera?
    1. sa scrieti la calculator, sa cititi o carte, sa faceti doua dusuri zilnic?
    2. Sau sa faceti agricultura? Cred ca intrebarea cu numarul 2 este una retorica. Cred ca este mai usor sa radem de cineva care depune un efort fizic la locul de munca. De aici putem continua foarte usor sa ne aducem aminte cum aratau livezile in anii ’80 si cum arata acum. Daca erau atatea persoane fizice/juridice care se ocupa cu comertul de imbracaminte? Si totusi cred ca este mai usor sa culegi un fruct pe calculator (vezi “tetris”) decat unul real, comparand astfel relaxarea prin lipsa de activitate fizica si relaxarea prin interactiunea cu natura.

  6. eu prefer merele de romania daca tot sunt tratate cu chimichale sau au unu sau mai multi viermi sa stiu ca ma intoxic cu chimicale de romania si ca ma infrupt dintr/un vierme romanesc suculent. M deranjeaza ca in supermarket numai polonia, turcia, china, italia, spania bla bla vreau made in romania

  7. nu comenteaza mai nimeni fiindca este o balarie de subiect care l-ati nascocit sa mai umpleti 2 cm patrati pe site-ul asta in care pana si voi v-ai saturat sa il proslaviti pe basescu, sunt curios ce paine o sa mai mancati de luni sau de pe 22 dec, de cand o sa zboare basescu de la cotroceni, pe cine o sa proslaviti atunci, pe geoana, nu?, ce, el ce are, nu e tot presedinte, nu are si el o bucata de ciolan de aruncat la niste saraci de ziaristi?
    hahaha, mi-e mila de voi si de viata voastra atat de inutila, sper sa va dati seama de nimicnicia voasstra si sa incepeti sa faceti ceva util, pentru voi in primul rand

  8. 😀
    trebuie sa treci peste frica.

    pentru ca, marele avantaj pe care il are marul fara vierme fata de celalalt este ca este “safe”. e sigur. garantat. fara vierme 100%.
    daca ai bafta poate si ceva gust.

    alalalt are gust da’ riscu e mare. nu ai garantii.
    ba poate e chiar invers: daca intrebi omu’ de la care iei merele despre viermi va da’ din umeri si va spune rizind: “sigur ca are domnu’ draga” :).
    sa nu aiba vierme e cam aceeasi sansa ca primul sa aiba gust.

    asa ca trebuie sa ne obisnuim cu viermii si serpii!!
    :))

  9. marul estetic castiga pt ca doar pe ala il vad oamenii la tv.
    uitati-va mai putin la tv, umblati haihui mai mult prin tara si o sa vedeti ce bune sunt toate alea naturale (avand din cand in cand si cate un vierme)

  10. Eu traiesc in SUA, unde in general mancarea este infioratoare. Vreau sa spun cea de baza. In restaurant in general nu stii ce mananci, iar in magazine gasesti verdeturi aratoase, mere frumoase, pepeni fara samburi si piersici mari, fara gust. Pe toate acestea insa trebuie sa le speli bine, pentru ca ori au fost tratate cu pesticide, ori cu un strat radioactiv la suprafata, impotriva daunatorilor de tot soiul.
    Am mai gasit si faimoasele Whole Foods, poreclite Whole Paycheck, unde in general gasesti alimente din a doua categorie (cf. Michael Pollan The Omnivore’s Dilemma, A Natural History of Food). Dezavantajul este ca unele nu sunt totusi chiar proaspete, si costa mult mai mult decat mancarea “de duzina” (de unde si porecla Whole Paycheck).
    Am gasit insa si surse pentru alimente din a treia categorie: pietele taranilor, cu legume locale, lapte si branza de capra de la fermele din zona (din nou, nu chiar ieftine, insa mai accesibile), mici magazine de desfacere gen Happy Cow, cu lactate provenite de la vaci care nu sunt hranite cu hormoni si doar pasc iarba pe afara, si in plus ferme CSA. Fermele CSA (Community-Supported Agriculture) sunt pe sistemul: platesti la inceput o cota-parte, mai vii si muncesti un numar de ore, dupa nevoi si dupa priceperea ta, apoi in sezon primesti periodic o cota din recolta. Fructe, carne, zarzavat care au gust cu mult mai bun decat cele de supermarket, si chiar nu costa enorm.

    La alimentele de categoria a patra, adica cele spontane, am dificultati in a ajunge. Ciupercile abunda aici (insa nu sunt identice cu cele pe care le invatasem eu de la bunici), insa americanii nu sunt interesati in a le cunoaste, poate si pentru ca sunt multe otravitoare ori halucinogene (este si zona geografica unde canabisul ar creste spontan daca nu ar fi starpit de autoritati), oricum prefera sa le cumpere de la magazin. Am asistat la o discutie academica despre ciuperci, insa pana si profesorii universitari care au initiat intrunirea au fost interesati mai degraba de aspectele livresti (gen importanta ciupercilor in proza lui Tolstoi) ori cele spectaculoase (renii lui Mos Craciun zboara pentru ca sunt “high”, ei consuma ciuperci precum samanii; ciupercile cu pitici de pe pomul de iarna intra cam tot acolo ca semnificatie). Am gasit niste patlagele rosii salbatice, nu am incercat, ce am gasit si mi-a placut au fost strugurii salbatici “muscadine”, cu coaja groasa si cu gust de struguri Concord. De vanat nu vanez, motanul meu ce a mai mancat niste iepurasi si niste popandai. Poate voi lua lectii de la el…

  11. Eu am descoperit acum 2 saptamani piata de langa Univ, de la Min. Agriculturii – e in weekend nu stiu daca si in celelalte zile – si m-am indragostit de produsele de acolo: sunca, zacusca, vin, fructe, carne, legume etc..

  12. Asadar, ce facem ca merele cu viermi sa fie consumate in detrimentul celor fara? Sincer, cred ca o petitea catre marile lanturi n-o sa faca diferenta. De ce? Pentru ca e mult mai simplu (si poate mai ieftin ?) pentru ele sa beneficieze de un lant de distribuitie foarte bine pus la punct pentru produsele din import, modificare genetic.

    Orice magazin, in special lanturile mari, depind foarte mult de consumator. Daca consumatorul isi schimba obiceiurile, magazinul va trebuie sa se conformeze. E drept ca multe din obiceiurile de consum sunt oarecum induse de marile lanturi. Dar daca ne invingem comoditatea si ne ducem in piata sa luam fructe si legume autohtone, poate efectul pe termen lung va fi schimbarea opticii magazinelor. Efectul permanent este clar acela de sustinere a producatorilor autohtoni.

  13. Mi-a plăcut comentariul lui fLoreign. Dar n-am înţeles şi nu înţeleg un lucru. nu au aceleaşi alimente de bază ca şi noi (fie ele legume, fructe, făinoase, oleaginoase): ceapă, usturoi, fasole, roşii, făină, mălai… Eu ştiu, chestii din care să poţi face mâncărurile noastre tradiţionale. O mâncare de fasole, de cartofi… Un ardei umplut, o saramură de pui…etc

  14. Problema marului cu viermi este veche, sa nu credem ca a aparut de curand si ca este legata strict de hiper, super, … marcket. Tine de psihologia oamenilor, care apreciaza ‘lustrul’ si nu continutul (pe vremuri, adica inainte de decembrie ’89, am citit un articol intr-un ziar, despre preferinta orasenilor de a cumpara din piata legume cat mai frumoase si mai mari si de a le ignora pe cenusarese, ignorand ca de fapt cele ‘frumoase’ erau obtinute cu ajutorul chimicalelor-in speta adaos masiv de azot , iar producatorii se adaptasera din spirit comercial). Cati cunosc astfel de informatii ? Cati din cei care afla o asemenea informatie isi schimba preferinta ? Cati isi manifesta preferinta , daca exista ? (Fac imagine rea in lume sa etaleze ‘viermisorii’). Si uite asa, toate concura ca marul cautat sa nu cumva sa aiba viermi.

  15. mari redulescu on

    De ce numai in teorie? Pentru ca e plina lumea de spalati pe creier, de imbuibati cu hamburgeri si cola, de fraieri care cred in gardul vopsit, de alienati care isi gasesc rezolvarea frustrarilor in shopping si TV.

  16. Ce fac eu: cumpar fructele si legumele din piata. Plus castraveti murati (cand nu au parintii), plus multe lucruri.
    Bine, nu prea gasesc ananas si rodii in piata dar intelegeti ce vreau sa spun :).
    Din pacate din cand in cand cumpar si eu din supermarket mere si pere.
    Dar rar.
    Daca ar cumpara toti din piata, s-ar intreba la un moment dat cineva de ce nu se mai cumpara din supermarket, si dupa ce ar afla poate ar face ceva.
    Problema e ca nu oricine e dispus sa mearga pana in piata, desi putina miscare nu strica :).

  17. Am citit cu interes comentariile voastre. Observ ca majoritatea covarsitoare preferati merele cu viermi !!!
    Perceptia gresita este ca substantele chimice fac marul sa fie mai “toxic”. Perceptia este 99% falsa. Substantele nu patrund in fruct ci actioneaza numai la suprafata. Singura parte “afectata” este coaja marului si eventual frunzele.

    Mai mult, poti sa “obtii” un mar cu vierme si daca tratezi merele cu substante chimice prin nepricepere. Asta pentru ca fiecare daunator al marului are o anumita perioada pe an cind ataca sau caind este vulnerabil.
    Sa va dau exemplul viermelui: Acesta este de fapt larva unei insecte care ataca primavara dupa ce se scutura petalele florilor si se formeaza fructul. Daca in max. 3 zile de la scuturarea petalelor florilor nu s-a facut tratamentul (cu insecticid – pentru indepartarea insectei) poti sa tratezi cu ce doresti in continuare acel pom pentru ca viermi tot vei “obtine”.

    Merele care sunt in supermarket-uri nu au gust pentru ca sunt soiuri hibride obtinute prin diferite incrucisari. Scopul incrucisarilor este o rezistenta mai mare la daunatori si pentru aspect comercial, NU PENTRU GUST !!!
    Mai puteti gasi in supermarketuri, soiuri modificate genetic- (in general cele turcesti pentru ca legislatia in Turcia permite asta) – acestea sunt intr-adevar PERICULOASE pentru ca in seminte se introduc celule de insecticid / fungicid impotriva daunatorilor. Le recunoasteti simplu: cele mai mari si mai superbe mere din supermarket !!!

    Merele gustoase sunt cele din soiuri de baza: Golden, Jonathan, Starkinson, Delicios, Parmen Auriu, Frumos de Voinesti (incrucisare Jonathan + Parmen Auriu si nu rezista iarna. este un fruct exclusiv de toamna).

    P.S: Eu am crescut “intre meri”

  18. pai… nu prea fac… daca gasesc, cumpar mere cu viermi, daca nu gasesc, cumpar din alea estetice. completez insa cu cirese cu viermi sau caise cu viermi in fiecare vara…

  19. O intrebare pentru autor: a fost aceasta comparatie un apropo la campania electorala ? “Marul frumos” care e aparat de principalele televiziuni versus “marul cu vierme”, mult hulit? 🙂

    Eu prefer marul cu vierme, macar stiu la ce sa ma astept in urmatorii 5 ani!

  20. @florin
    Draga Florin,

    Nu, nu am incercat se creem apropouri cu articolul nostru. Campania electorala se termina in cateva zile, insa problema cu marul va persista. Asa ca noi ramanem la ale noastre, la mediu, Consum Responsabil, viata sanatoasa si incercam sa generam discutii constructive pe aceste subiecte.

    Mai mult ne-am hotarat sa moderam discutiile, ca numai cei care au comentarii la subiect sa fie acceptati, sperand ca in acest fel vom crea o comunitate de oameni care se respecta, se accepta, argumenteaza si asculta.

    Cu mult respect: autorul.

  21. In 1999, pe cand eram student, am lucrat in vacanta de vara, aproape 3 luni la o ferma din Anglia – NewmaFarm, or something, undeva langa Canterburry. Bani buni pentru noi, la vremea aceea.
    Cum aratau livezile? Impecabil.
    Cum aratau fructele? Extraordinar.
    Ce gust aveau? Fantastic.
    Cred ca e perioada in care am mancat cele mai multe mere, sincer. Stiu ca isi ingrijesc foarte atent culturile si obtin recolte foarte bune. Pomi mici incat usor ii poti culege fara sa folosesti o scara si foarte incarcati (o fi fost un an bun, stiu ca unii ani sunt mai buni decat altii – ma refer la culturile lasate ‘libere’, nu la cele de sera).
    De trebuie sa aleg intre marul ‘bun’ dar cu viermi – pe care trebuie sa-l mananc atent (si nu vreau, vreau sa ma bucur de fructul acela 100%) si marul ‘rau’ dar frumos (pe care nu simt ca-l mananc – sau o sa simt in cativa ani procopsindu-ma cu cine stie ce boala)?
    Prefer marul frumos, bun la gust si fara viermi.
    (stiti vorba cu ‘mai bine bogat si sanatos’….)
    Numai bine!

  22. nu e timp nici de mers la supermarket uneori, cu atat mai putin de mers la piata. In plus in multe piete se vinde aceeasi marfa de import; iti dai seama dupa faptul ca taranul vinde si cartofi si ceapa si usturoi si banane si struguri etc.

  23. DinPutulGandirii on

    De ce? Pentru ca e mai usor sa faci alegerea sigura. Toti tanjesc dupa gustul autentic si savoarea fructului, dar le e teama sa riste si un pic din gustul neplacut al viermelui aferent. Totusi o sa se planga ca marul fara viermi e mai mult poleiala decat substanta. Tristetea inefabila a gustului dulce ratat :)). O mica pledoarie pentru “consum iresponsabil” dintr-o perspectiva largita.

  24. Ce preferam intre un adevar care doare si o minciuna impachetata frumos?
    La nivel declarativ, toti cerem dreptul la adevar, practic il “auzim autist” – cu cat e mai estetizat, cu atat mai usor adormim noaptea 🙂
    Asa ca ,da, vrem sa cumparam marul cu viermele jucaus,dar alegem marul estetic- promite atat de multe, e plin de speranta 🙂

  25. scarlat marian on

    Cu totiii ne-am invatat sa apreciem mai mult aspectul produselor pe care le cumparam decat modul in care au fost obtinute.Eu am o livada de 100 de pomi si de asemenea cresc gaini cu furaje naturale fara stimulatori de crestere si alte produse chimice,iar costul de productie la final ajunge la 20ron/kg de pasare.Va intreb cine ar plati 50 ron pt un pui de 2,5kg .chiar daca are un gust infinit mai bun.Pe forumuri apreciati cu totii calitatea produselor taranesti ,dar cand un taran va cere 10 ron pe kg de porc il intrebati daca la crescut cu unt de arahide de are pretul asta nemai vorbind de apelativul tarane in trafic

  26. Am citit multe dintre comentariile postate aici si m-am intristat …cunosc ca in Ardeal sunt multi producatori, cu niste livezi de meri nemaipomenit de gustoase si extrem de cautate in special de nemti (personal am vazut cum o prietena plecata de mult in Germania s-a oprit in piata la taran si a cumparat marul cu vierme – ECO – si mi-a facut morala pentru faptul ca ne uitam la aspect si vom face cancer de la merele tratate…hmmm), dar au ramas cu muntii de mere pentru ca nu aveau cum sa-si vanda produsele, fiind o adevarata mafie pe piata si se rugau de oameni sa vina sa le culeaga gratuit …parerea mea ca nu sunt sprijiniti defel producatorii…ar putea si romanul sa manance sanatos si exporta in special in Germania acest mar cu vierme si sa nu ramana numai teorie, daca ar fi politici de sprijin adevarate…imi doresc niste politiceni mai responsabili si sper ca votul de maine sa ne aduca o echipa responsabila

  27. Agricultura sau politica?
    Dezbaterea asta despre mere, in plina campanie elctorala, pare a fi un sondaj subliminal. Pe cine preferati, un personaj mai putin preocupat de “estetica”, dar natural si viu, sau o facatura mediatica, aparent cizelata “diplomatic”, dar gaunoasa si, in final, nociva?

  28. “Ce facem ca merele cu viermi sa fie si consumate, nu numai ravnite?”

    Sunt PRO marului mic si cu vierme si CONTRA marului mare, rosu, fara gust produs undeva peste hotare. Ca atare, duminica ma voi duce la sectia de votare ca sa-mi exercit dreptul garantat de constitutie de “a-mi alege marul”.
    Si nu uitati ca tot noi avem si posibilitatea si puterea de a scobi viermele si de a lasa marul curat inainte de a-l da copiilor nostrii.

  29. “Marul cu viermi” este marul natural in care nu s-a intervenit cu tot felul de chimicale, si nu cred ca am spus ceva nou. De cele mai multe ori merele astea au si gust spre deosebire de cele mari rosii si frumoase.

    Pentru a le face sa fie consumate cred ca modul de prezentare trebuie sa difere intr-o prima faza.

  30. sa vedem….In primul rand, pentru consum prefer intotdeauna un mar frumos si zemos in locul unuia cu viermi!
    Totusi nu cred ca despre asta e vorba. Cand citesc titlul: “Marul cu vierme VS marul frumos” ma gandesc la cu totul altceva. Ma gandesc la viata reala si la situatile prin care toti trecem mai devreme sau mai tarziu. Viata inseamna alegeri, iar a alege implica a avea optiuni. Optiunile sunt intotdeauna prezente (chiar daca noi nu le recunostem imediat). Marul cu vierme ORI marul frumos, da sau nu, alb sau negru – sunt de fapt otiunile noastre in viata, este ceea ce ne intrebam cand dorim sa luam o decizie.De cate ori nu ati fost pusi in situatia de a alege intre ceva imbietor de frumos si ceva mai putin placut? Intodeauna avem optiuni si in functie de situatie…intotdeauna luam o decizie. Cateodata alegem marul cel frumos si speram ca el sa ramana asa, iar altadata il alegem pe cel viermanos….pentru ca acolo stim exact ca nu ne asteapta nici o surpriza…..
    Se poate face o intreaga teza pe marginea acestui subiect, dar acum nu mai am timp. Poate revin

  31. cred ca viermele face o alegere mult mai buna cu privire la calitatea merelor, le prefera pe cele naturale fara a fi stropite cu chimicale, noi de multe ori alegem prost, alegem merele din market cele perfecte dar fara gust, imi pare bine ca se dezbat astfel de subiecte despre ce mancam sau ce ar trebuii sa mancam, despre calitatea produselor si ce alegeri sa facem pt o viata cat mai sanatoasa.am citit tot ce s-a scris pana acum si toti suntem de aceeasi opinie cu privire la ”marul estetic” si ”marul cu vierme” insa am vazut foarte multi consumatori alegand din market marul estetic,

  32. Viermii sunt animale nevertebrate, lipsite de picioare, care au corpul moale, lunguieţ, cu piele lucioasă, ale caror medii de trai sunt cel subteran şi cel acvatic. De asemenea, mulţi viermi sunt paraziţi, ale căror gazde sunt plantele şi animalele.

    BRAVO VIERME ! MARUL NU CONTEAZA
    Vierme fudul
    de Alexandru Vlahuţă

    Lut însufleţit de raza vecinicei dumnezeiri,
    Aluat în care cerul cu pământu-i plămădit,
    Tainică verigă care leagă cele două firi:
    Vecinicia de-o clipire, infinitul de finit.

    Vierme tăvălit în tină, care muşti din cer cu dinţii,
    Urieş semeţ, pe care o suflare te doboară,
    Tu, a cărui mână scurmă măruntaiele ştiinţii
    Şi a cărui cugetare ia nimicul drept comoară,

    În zadar te-ncerci a rupe pânza care te desparte
    De enigma nepătrunsă: Ce a fost? şi ce va fi?
    Cartea facerii e noapte, iară cealaltă carte
    Nu e scrisă, sau de-i scrisă, nu ţi-e dat a o citi.

    Ai în faţă şi la spate două semne de-ntrebare,
    Tu-ţi trudeşti, sărmane, mintea ca să afli vrun răspuns;
    Rătăcind ca un nemernic pe a vremurilor mare,
    Cerci zădarnică cercare în noianul nepătruns.

    Şi când mintea ta zdrobită de nebuna-i alergare
    Abia poate să mai iasă din a vremii adâncime,
    Şi când vezi că ziditorul n-a lăsat un drum pe care
    Să se urce orbul vierme pân la sfânta-i înălţime,

    Tu turbezi, nesocotite, şi în oarba ta mânie
    Strigi: O, nu! dumnezeirea nu e decât o părere,
    O nălucă născocită de-a norodului prostie!…
    Creatorul e natura… Ea e singură putere!

    Vreme, haos, ceruri, râdeţi! Microscopică furnică,
    Spânzurată de-o lunetă, vă pătrunde, vă striveşte!
    Ea măsoară infinitul, întunericul despică…
    Înaintea Creaturii, Creator, te umileşte!…

  33. Pingback: Marul cu vierme » Banii Fermierului

  34. Marul cu vierme…am dubioasa onoare sa scriu primul comentariu impotriva. Mi se pare foarte simpla alegerea. Marul fara vierme. De ce ar avea marul viermi? Mai ales in secolul XXI? Problema nici macar n-ar trebui pusa astfel.

    Marul din supermarket este acolo pentru ca are anumite calitati care nu tin neaparat de gust, desi aparent, gustul ar trebui sa fie caracteristica principala a oricarui produs alimentar. Insa, daca ne gandim bine, in momentul in care vrei sa gasesti mere in orice perioada a anului, in orice zona a lumii, atunci trebuie sa te gandesti ca anumite caracteristici ale acelui fruct, oricare ar fi el, trebuie sa-l faca transportabil pe distante lungi, sa-l faca rezistent la defectele ce pot aparea in procesul de manipulare. Daca ati observat, sunt doar cateva soiuri care se gasesc in mod curent in supermarket, si asta pentru ca acele soiuri se preteaza la acest tip de comert. Trebuie sa existe o balanta intre toate caracteristicile unui produs perisabil, fara sa uitam ca cel ce-l comercializeaza trebuie sa poata face un profit. Multa lume nu stie, dar profitul unui supermarket este in jurul la 1-2%, tocmai din cauza ca vinde produse perisabile.

    Este foarte clar ca orice fruct e cel mai gustos in momentul in care ajunge la maturitate in mediul lui natural. Viermele din relatare n-are nicio legatura cu nimic, decat eventual cu faptul ca acel pom nu era ingrijit. Gustul deosebit e dat de faptul ca acel mar era cules din pom la momentul in care gustul era cel mai bun. De altfel, e clar din mai toate comentariile de mai sus, ca toti prefera fructele in stadiul in care pot fi cele mai gustoase, insa nu realizeaza ca e aproape imposibil sa locuiesti intr-un oras, intr-o zona cu clima temperata/rece si sa astepti ca fructele din supermarket sa aiba acelasi gust in sezon ca atunci ca nu sunt in sezon si sunt aduse de la mii de kilometrii distanta, cu tot ce inseamna asta.

    Inainte sa protestati ca fructele nu au gustul asteptat, ganditi-va la sezon, la faptul ca orice fruct are o perioada limitata in care poate fi consumat la gustul optim. Chestia cu viermele mi se pare o falsa dilema. Un vierme e un daunator, chimicalele folosite in mod judicios sunt necesare cateodata.

  35. Marul cu viermi e mai mult decat un mar bio cum am vazut ca s-a spus. e marul acelui agricultor care nu are capacitatea necesara (in special financiara) de a-l prelucra.. si pentru care costurile de a le vinde la un supermarket depasesc veniturile pe care le-ar obtine din acesta actiune. exista produse bio fara viermi… dar cand ne gandim a aceste mere tb sa luam in vedere cum a fost obtinut. spunem ca majoritatea sunt de import. corect. dar cum s-a ajuns aici? de ce produsele noastre sunt de mult de o calitate inferioara? oare pentru ca majoritatea “taranilor” cate se ocupa de producerea lor nu au utilajele necesare, nu au in sistem de irigare care ar fi necesar, nu au conditiile pentru a vinde produsele la un pret acceptabil… de unde sa ii vina un profit care sa ii asigure sa traiasca decent…..si astefl, importam produsele estetice, mai ieftine, in timp ce produsele noastre traditionale devin ignorate….

  36. Majoritatea consuma mere estetice. E ceva normal deoarece la prima vedere, par si sanatoase, chiar daca sunt de 3 ori cat pumnul. Discutiile ar trebuie lasate deoparte, mai bine am face ceva. Prefer sa consum un mar cu tot cu vierme, sanatos, decat unul urias, crescut in sere stropit de 10000 de ori.

  37. Eu am crescut cu livada de meri in spatele casei. Pe vremea comunistilor era a CAP-ului. Imi aduc aminte ca au venit niste occidentali care doreau sa cumpere mere, cantitati industriale. Au luat un mar, l-au taiat, au luat inca unul si tot asa pana la zece mere. Dupa care au spus: “nu cumparam”. “De ce?” Au intrebat nedumeriti conducatorii CAP-ului. “Sunt mere foarte frumoase, nu vreti sa va mai ganditi?”. “Nu, in nici un caz nu cumparam. Am incercat zece mere si niciunul nu avea vierme. Daca din zece mere niciunul nu are vierme, atunci inseamna ca sunt pline de otrava”.

  38. OK, mai fratilor si mai cumnatilor, am pricepit. Aici, in universul paralel cu cel real sunt la mare trecere merele viermanoase, cu argumente solide si documentate, stiintifice si ecologice. Numai ca, in viata reala, nici unul dintre voi nu ar plimba viermele prin gura, nu i-ar degusta savoarea rafinata pe limba si nu ar plescai satisfacut dupa asa delicatesa, colcaind de proteine. Remember Mondo Cane, cate bordeie, atatea obiceie! 🙂 Poate, poate, unii dintre noi s-ar incumeta la asa fapta de vitejie, dar numai pentru un stimulent consistent, care sa-i potoleasca sila, repulsia, dezgustul de sine. Daca este o metafora, atunci se explica. Sa ne fie de bine! 🙂

  39. In esenta ei Democratia este un astfel de mar ( atita timp cit ,,prostitutia politica,, nu are limite ) , cit Puterile statului sunt lipsite de etica si compasiune fata de cel mic. Este firec ca oameni sa ierte dar istoria NU VA IERTA NICIODATA .

  40. De ce mar si nu para? E cumva vorba de… marul discordiei?
    De ce ai prefera ceva mic si gaunos? Cine sau ce-ti da certitudinea ca este si adevarat?
    De ce am alege in viata uratenia, boala?
    Expresia ” Sa te manance vermii !” nu este una ademenitoare.
    Aleg viata, frumusetea aparenta, optimismul infantil.

  41. Viermele nu citeste ziarele, mass media si interesele concernelor nu au nici o putere in a-l convinge sa “locuiasca” intr-un mar “estetic” . Nici un studiu nu-l poate convinge ca intre marul organic si cel estetic nu-i nici o diferenta. Deh .. vierme incapatanat.

    Sunt multe studii care arata diferente mari intre produsele provenite din asa numita agricultra standard comparativ cu cele provenite din agricultura organica. Si pentru aceste studii nu sunt in favoarea “legumelor estetice”, UK Food Stnadards Agency a finantat un studiu ce a urmarit sa demonstreze ca agricultura organica nu-i cu nimic mai presus decat cea standard http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/90/3/680 .

    Foarte interesant este MODUL in care s-au manipulat rezultatele si mintea consumatorilor. Se spune ca au cercetat 50.000 de lucrari ; mass media a preluat informatia din studiu fara sa citeasca studiul si fara nici cea mai mica urma de evaluare. Ar fi fost interesant sa precizeze ca:

    – din 52.000 de studii, au fost considerate doar 55, restul fiind respinse din motive de genul metodologiei folosite dar majoritatea excluse din cauza “nepotrivirii” cu un set de criterii extrem de subiectiv.
    – studiul considera numai 13 nutrienti si a omis compusii complexi din plante ce au un rol deosebit in nutritie
    – studiul a omis cu atentie o comparatie intre continutul de substante chimice contaminante prezente in produsele din agricultura standard fata cele din agricultura organica.

    Per total, studiul si-a facut datoria: a plantat 😀 in constiinta publicului ca nu-i cazul sa faca diferente intre agricultura organica si cea standard.

  42. on topic:
    Eu cumpar merele direct de la producatori: in fiecare luna fac o mica excursie spre Voinesti ( mai precis la Malul cu Flori) si cumpar de acolo cat imi trebuie pentru 4-5 saptamani.

  43. De acord cu marul cu vierme ca produs alimentar.
    Metaforic pot spune ca prefer o colaborare sau chiar sa fiu condus de un om cu defectele la vedere, un om “natural”. Toti stim ca nimeni nu e perfect si cred ca nici nu ar avea farmec viata daca nu am avea defecte. Un mar cu vierme nu te poate amagi. Il vezi si-l accepti sau nu. Sub invelisul frumos al unui mar estetic pot fi ascunsi multi viermi pe care-i descoperim abia dupa ce am investit in acest mar.

  44. marul de gradina are un singur gust. si nu prea imi place. insa merele de “crescatorie”, sa zic asa, ofera o multitudine de gusturi, de la celebrele Golden pana la Starkinson si trecand prin o multitudine de alte soiuri. Aveti impresia ca merii de crescatorie rasar dintr-o eprubeta plina cu chimicale? Cine prefera marul de gradina cu vierme e doar un ipocrit care afirma asta pentru ca are impresia ca asa e mai patriot si mai apropiat de valorile traditionale sau ca e mai sanatos daca mananca din gradina. Haida-de. Grow-up, americanii au o medie de viata cu 10 ani mai mare ca si a romanilor si mananca nu doar integral mere de “crescatorie” dar si alimente transformate genetic. Bine ca suntem noi destepti cu rosiile si merele de gradina, prejudecatile care ne lasa o umbra de demnitate. E doar o impresie.

  45. Viermele-i mic, alunecos si insinuant, slabe sanse sa-si dea cineva seama cand i-a patruns corpul strain in organism si cat de repede va prolifera si-l va devora incepand de la miez. Pana ce, din bietul om credul si optimist ca se hraneste cu bioviermi sanatosi si necorupti, mai ramane o biata coaja…

  46. Desi sunt nascuta in Bucuresti, cunosc prea bine truda taranului roman. Nu o data am fost luata cu forta la culesul capsunilor, merelor, fasolei si a altor legume si fructe pe timpul comunismului. Tocmai de aceea, raspunsul meu la truda lor este sa le cumpar produsele. In piata Salajan, de unde cumpar produsele, mi-am facut un cerc de prieteni printre producatorii si vanzatorii de legume si fructe. Ei stiu deja ca nu iau decat produse romanesti si atunci cand le cer ceva care “pare romanesc” imi atrag atentia: vezi ca nu sunt romanesti. Pana acolo merge increderea dintre noi. Acelasi lucru il fac si cand intru in supermarketuri. Daca nu scrie sursa, intreb.
    Toate acestea le faceam si inainte dar, de cand a fost intors laptele romanesc de la granita am impus un embargo tuturor produselor straine. Incaltamintea pe care o cumpar este tot interna, desi producatorul nu este roman (acesta este offul meu cel mai mare). Mi-as dori sa pot face acelasi lucru si la alte produse. Cu timpul, cat mai curand, sper ca se va rezolva aceasta problema nationala care o reprezinta productia interna cu investitie romaneasca. Luati atitudine fratilor! Cumparati produse romanesti. Doar asa ne putem ridica.

  47. iancu de la bran on

    Am citit toate comentariile si le gasesc interesante, fiecare spune cate ceva ca o valoare adaugata. M-am uitat si in Dex sa vad o legatura cu clivajul mineralogic. In primavara anului 2005 am participat la o conferinta despre siguranta alimentatiei in tarile UE la Bruxelles palatul Egmond. Au fost dezbateri ce vizau folosirea aditivilor, conservantilor, a organismelor modificate genetic,s.a. Apoi am trecut prin diverse locuri din oras in care se vindeau fructe si am vazut mere asemanatoare chiar cu cele pe care noi le bagam la tuica si care costau in jur de 2 euro pe kg.Erau si sunt si in prezent si alte mere mai mari si mai frumoase mai ieftine aproximariv un euro. In general acolo preturile produselor alimentare sunt de aproximativ 5 ori mai mari decat la noi. Dar la noi merele alese dintre cele cu viermi se vand pe piata cu 1-3 lei direct de catre producatori ceea ce insemna aproximativ cu o jumatate de euro la care daca mai adaugam inca un euro pe kg. pentru transport pana acolo am iesi in castig fata de ceeea ce facem aici la noi in suc propriu. Ciolos este inginer horticol, insa vorba ceea mai e mult pana departe.

  48. Cred ca au mai fost comentarii – mai sunt oameni care petrec mai mult timp pana gasesc marul si cu aroma, dar si fara viermi. Nu e usor, dar ele exista, trebuie insa sa fii dispus sa le cauti si sa depui efort pentru asta.

    Si revenind la extrapolari, pana la urma marea majoritatea oricum nu va manca viermele, zona respectiva ca fi curatata. Si sa nu uitam pericolul ca pana la urma, daca am manca si marul si viermele, s-ar putea ca aroma marului sa fie estompata de cea de vierme.

  49. Sunt o adepta inversunata a produselor agricole romanesti si o pasionata de mere – la noi in casa se mananca 10 kg de mere pe saptamana. Nu cumparam decat mere romanesti si nu avem nici o problema cu posibilitatea ca in vreunul dintre ele sa gasim si un vierme. Merele romanesti au gust, au aroma, spre deosebire de cele de import care sunt absolut inodore si insipide (ca si alte fructe si legume de import).

  50. Orice introducere prematura si insuficient verificata a unei noi tehnologii in productie va da rezultate dezastruoase pe termen lung.
    Solutia pe termen lung nu vor fi merele cu viermi, ci merele mari si frumoase, dar la fel de aromate si sanatoase ca si merele din gradina. Organismele modificate genetic nu reprezinta un rau in sine, dar introducerea lor in forma bruta, fara suficiente teste nu poate decat sa fie daunatoare. Ideea este aceeasi in toate domeniile: vaccinuri, medicamente etc.
    Esecul noilor tehnologii este graba cu care sunt introduce in productie, justificata economic: cine produce primul castiga piata; o alta tehnologie testata mai mult si cu rezultate mai lente poate pierde startul in competitie. De aceea avem deocamdata doar mere mari, frumoase, pui uriasi, dar calitatea si sanatatea lor este mult sub ce ne-au adus sursele naturale.
    Sunt increzator ca pe termen (foarte?) lung, cercetarea stiintifica va aduce solutii mai bune, care vor scoate treptat de pe piata toate actualele rebuturi.

  51. La sfarsitul anilor 70 am lucrat, elev fiind, 2 luni la un Agrosem… cum erau pe atunci… Vacanta de vara… la sortat de mere:)). Imi aduc aminte ca a venit o delegatie din RFG… sa semneze ceva contracte pentru export fructe in RFG… Si au refuzat toate loturile de fructe in care NU au gasit viermi…. Asta insemna ca sunt fructe tratate…. iar ei voiau, inca de atunci, natural 100%….

  52. Trist cand vezi ca multi isi apara parerile fara sa gandeasca la ce afla citind atatea mesaje. Nu fac decat sa demonstreze ca din nestiinta, dar si din mandrie sau superficialitate ,vor continua sa caute lucrurile de fatada in viata. Nici macar nu cunosc ce este marul romanesc, nu cunosc, revenind concret la subiect, ca merele romanesti sunt de destule soiuri , ca fiecare are gustul sau, ca cele care sunt crescute natural nu inseamna ca toate sunt mici si viermanoase. In viata trebuie sa fii cat mai informat si daca traiesti aici, este ca si cum te-ai cunoaste pe tine sa stii cat mai mult despre locul tau de bastina.

  53. Interesanta abordarea natural-normal vs artificial-fals. Metafora frumosa, aplicabila atat in contextul vietii politice, cat si ca principiu de viata. In fond ce alegem?! Un mar gaunos, dar cu defectul vizibil – viermele sau un mar frumos…care, ca si in „Alba ca zapada” poate fi otravitor.
    Si apoi, nu e viermele chintesenta marului, nu e viermele cel care ne macina uneori pe toti?! nu e oare viermele cel pe care ne luptam toata viata sa il indepartam, incercand sa fim mai buni, mai drepti, cu principii mai sanatoase?!
    Alegerea unui mar frumos poate fi mai facila, pentru ca acesta e mai la indemana, nu trebuie prea mult efort pentru a-l putea consuma, il gasesti in orice supermarket, pe orice taraba de fructe importate ca atare, fara origine, fara radacini, depersonalizat, anonim…dar frumos, stralucitor, atractiv…il gasesti in orice masina scumpa al carei proprietar a cumparat-o in leasing, in orice vedeta facuta peste noapte dupa un model importat de afara… in orice politician „promitator”…
    Pe cand, pentru marul gaunos trebuie depus efort, mers la radacina….lucrurilor, a pomului care il coace, uneori plecand din „localitate” pentru a-l putea gasi, cautarea marului gaunos „perfect” poate dura ani, iar odata cu gasirea lui, poate dura chiar toata viata scoaterea viermelui.
    Insa, cu siguranta, va fi un efort demn de a fi reamintit, un efort ce va merita a fi facut si de alte persoane….

  54. @Manu: soiurile cultivate au fost selectionate de-a lungul veacurilor (si mai nou in studiile genetice) pentru proprietatile lor dezirabile. in acest proces, soiurile au si dat deoparte alte proprietati, pe care oamenii le-au vazut neesentiale sau macar controlablie. De pilda, daca scopul a fost obtinerea unui mar mare si frumos, a trebuit sa se renunte la gust. Daca scopul a fost obtinerea unor capsuni mari si gustoase, poate ca ele sunt foarte sensibile la unii daunatori sau la carenta unor minerale. Daca scopul este ca vaca sa dea mult lapte, se poate, tratand-o cu RGBH, insa s-ar putea ca cei pana la 100 litri de lapte zilnici sa nu fie nici prea gustosi, nici prea hranitori, iar vaca sa fie epuizata in doi-trei ani. Si tot asa, sper ca ai inteles ideea.

    Pana una-alta, ramanem la soiurile de mere care ori sunt selectionate sa fie mari si frumoase in mod sistematic, dar cu prea putin gust, ori cu gust, dar sa aiba o variatie naturala a marimii si aspectului, asa incat merele si frumoase, si mari, si gustoase, si fara viermi sa fie mai scumpe, de calitate extra, iar cele mai mici, poate mai putin aspectuoase, tot gustoase, insa uneori sui cu ceva viermi, sa coste mai putin. Pe mine unul nu ma impresioneaza prea mult aspectul marului, eu sunt interesat de gust (probabil ca am trecut si prin experienta femeii frumoase, insa “viermanoase”, pe care nu as prefera-o femeii cu fizic mai obisnuit, insa cu “miez” bun).

    Pun aceasta problema in contextul in care cercetarea aplicata a ajuns la nivelul la care se poate face o selectie a sexului animalelor (chiar a vacilor in chestiune) inca de la nivelul spermatozoizilor: bineinteles ca inseminarea vacilor cu astfel de celule este mai profitabila pentru fermier, insa ce poate insemna asta pe viitor?

    Ca sa nu mai spun de discutia care poate avea loc daca transferam aceasta tehnica la specia umana. Ma tem ca daca vom selecta doar oamenii inalti, frumosi si fara “viermi”, vom pierde din vedere multe alte calitati poate recesive, insa esentiale umanitatii.

  55. eu nu stiu despre ce e vorba dar eu nu vreau mar cu viermi
    nici nu inteleg de ce ar vrea cineva sa manance un mar cu viermi, decat daca ii prea carnivor si vrea sa simta si ceva carne cu acel mar…

  56. mar cu vierme inseamna mai multe lucruri:
    -marul e suficient de natural astfel incat sa mai gasesti viermele viu in el
    -fiind natural este si mai gustos
    -e de preferat un defect vizibil pe care il poti controla, decat unele ascunse de care nici nu esti constient ca exista
    Pana la urma ce e asa de nasol la un mar viermos, e ca in viata, un pic de amareala cu ceva mai mult dulce…
    Nu asta cautam toti [adik toate chestiile de mai sus]?
    Deci mancati mere cu viermi, e mult mai bine asa…

  57. Salutare!

    Eu prefer marul fara vierme, dintr-un prim simplul motiv ca este de post. Si, pentru ca nici un “tinator de post” nu ar trebui sa pacatuiasca alimentar, fara voia sau fara stirea lui 🙂
    Propun ca merele cu viermi sa se comercializeze la raionul fructe cu carne, atat in piete, cat si in Suuuper!market-uri.
    Ar trebui oare sa surprinda faptul ca, intr-o Romanie care isi declara si isi poarta la loc de cinste credinta crestin-ortodoxa, aparent nimeni nu tine post alimentar (din moment ce toata lumea prefera marul cu vierme, chiar si in postul Craciunului)…

    In al doilea rand, experienta imi spune ca produsele 2 in 1, cum este si marul cu vierme, sunt, din punct de vedere calitativ, slabe. Prefer, asadar, daca doresc si garnitura, sa achizitionez marul si viermele, separat, chiar daca de la acelasi comerciant. Apropos, stie cineva ce e mai ieftin: un kg de mere, de viermi sau de mere cu viermi? 🙂

    PS: Felicitari initiatorilor acestui proiect! Sunt un pic placut surprins de abordarea subiectului, pentru ca exista, o tentativa de a obisnui cat mai multi oameni cu conceptul de a gandi (inside sau outside the box). Mai bine mai tarziu decat mult mai tarziu deloc. Deci, de putut, se poate; de vrut, se pare ca se vrea; trebuie sa ne si obisnuim sa gandim noi pentru noi, nu numai sa gandim la ce au gandit altii…
    TREZIREA!!!

  58. sa fie oare mai interesant sa cauti defecte decat sa le gasesti?! perfectiunea este ravnita, trebuie sa recunoastem ca este plictisitoare insa. de ce sa ne dorim sa avem “viermi” in viata? mergem la pescuit?! glumesc… pentru ca ne place sa inghitim ce ni se ofera fara sa ripostam?! pentru ca in fiecare dintre noi exista . . cine are curaj sa spuna ca haina nu face omul si ca prima impresie nu conteaza? conteaza daca au sau nu viermi sau daca o data cu trecerea vremii se zbarcesc si isi pierd culoarea, mirosul, savoarea… cine se mai uita la un “mar” trecut? constat cu MARE parere de rau ca “viermii” sunt preferati. as vrea sa pot spera ca doar in mere, din pacate insa, ei sunt in orice, in oricine. si ne-am invatat sa ne placa si sa ii cultivam. avem “mere” bune si frumoase in tara. nu le priviti doar pe “cele” cu viermi ca si cum ar fi ale noastre. oferiti-va o sansa. nu sunt nici pro nici contra “merelor cu viermi sau celor fara viermi”. toate sunt “mere”. desi nu sunt la fel. nici noi nu suntem la fel, nu?

  59. Eu fac altceva: ma feresc sa prefer “ceva” anume, fie el mar, cafea, muzica sau femeie.
    Nu caut, in magazin, sa cumpar un anumit tip de mar, fie el cu vierme sau fara. Daca sint in magazin si vad mere, ma uit la ele, le miros (dupa miros iti poti da seama daca e bun marul, cafeaua sau femeia) si cumpar sau nu. Daca sint pe drum si conduc nu prea am chef de mere. Daca insa vad ceva ca-mi place (de exemplu, cel/cea care vinde) opresc. Merele sint un pretext si pot sa aiba si vierme. Daca am chef le maninc. Daca au vierme nu le maninc (cu vierme maninc numai cirese, merele nu-mi plac chiar atit de mult). Asadar nu caut sa aleg ci iau ce se nimereste. La fel fac si cu cafeaua: ma irita la culme cind cer o cafea, sa fiu intrebat: “de care?”. De fiecare data imi vine sa raspund: “d-aia de care bea si ma-ta!” dar ma abtin si zic: “vreau o cafea normala, sau d-aia de care iti place si tie”. Bineinteles ca nu scap atit de ieftin si sint pus iar sa aleg si o aleg pe prima din lista.
    In concluzie, daca ar fi sa aleg intre un mar frumos si prost si unul cu vierme dar destept, as alege, in ordinea preferintei/posibilitatii:
    – unul frumos si destept sau:
    – amindoua sau:
    – care e mai aproape sau:
    – niciunul.

  60. Problema e ca marul fara vierme e mai mare mai frumos si de multe ori si mai gustos. Iar mi-e greu sa cred ca marul respectiv imi dauneaza sanatatii…
    Dar ar putea fi facute si alte comparatii – puiul avicola vs puiul de casa – Aici puiul de casa ar castiga nu numai teoretic ci si practic, doar ca nu prea se gasesc de casa sau crescuti cum trebui de fapt. Argumente : puiul de casa e mai gustos si nu se reduce volumul la jumatate dupa ce este fript.
    E un efect interesant la mere, struguri si alte fructe. Cred ca la capitolul fructe, cele naturale n-au cum sa se impuna din pacate. La legume confruntarea e echilibtata si destul de usor s-ar putea inclina balanta in favoarea celor naturale prin modul de expunere la vanzare. La produse animale castiga detasat cele mai naturale doar ca se gasec mai greu in marketuri.

  61. Andreea Bucatariu on

    Noi nu trebuie sa mancam mere asa ptc nu ne fac bine .
    Visinele in schimb sunt foarte sanatoase va spun ca sunt 15 motive sa le iubiti.
    Consuma-le nu doar pentru gustul lor acrisor,ci pentru beneficiile pe care le aduc siluetei si starii tale de sanatare.

Leave A Reply