Casta cea mai de jos din India este forţată să culeagă rahatul cu mâna

0

Membrii celei mai de jos caste din India, casta daliţilor sau “de neatins”, se confruntă cu violenţa, evacuările şi reţinerea salariilor dacă nu golesc latrinele publice şi private, scrie Time.com. Acest fenomen continuă în ciuda interdicţiilor legale, iar organizaţia Human Rights Watch cere să fie oprit.

 

 

Organizaţia, cu sediul în New York, a publicat un raport în care detaliază colectarea excrementelor din latrine, care se face cu mâna. “În prima zi în care am curăţat latrine şi scurgeri, piciorul mi-a alunecat şi s-a afundat în excremente până la gambă”, spune Sona, care locuieşte în Bharatpur şi face parte din casta daliţilor. “Am ţipat şi am luat-o la fugă. Am mers acasă şi am plâns încontinuu. Ştiam că doar asta puteam să lucrez.”

Deşi există legi care interzic această formă de subjugare dinspre castele superioare, ea rămâne foarte răspândită în India. De regulă, femeile dalite adună resturi umane din case private, în timp ce bărbaţii cu care împart casta curăţă fosele septice şi canalele publice. Mulţi dintre ei suferă leziuni şi probleme de sănătate. “Manipularea fecalelor nu este o formă de angajare, ci o nedreptate apropiată sclaviei”, spune Ashif Shaikh, iniţiatorul unei campanii grassroots de abolire a practicii. “Este cea mai evidentă formă de discriminare a daliţilor şi se află în centrul încălcării drepturilor omului.”

Raportul de 96 de pagini are la bază 100 de interviuri cu colectori de excremente şi arată cum sunt forţaţi aceşti oameni să-şi facă zilnic munca murdară, transportând reziduurile în coşuri de nuiele. Daliţii reuşesc foarte rar să-şi găsească alte joburi.

Aici puteţi citi întregul raport.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger