Case crescute direct din copaci

1

Mitchell Joachim, arhitect și doctorand la MIT, e fondatorul Terreform, organizație nonguvernamentală care militează pentru forme de locuire verde. Joachim a lansat, de altfel, și așa-numita mișcare de ”urbanerie” (urbaneering), prin care comunitățile sunt invitate să participe la dezvoltarea unor proiecte colaborative – una dintre cele mai interesante idei este Fab Tree Hab: creșterea și construirea caselor direct din copaci.

Ideea de a ne crește casele din resursele naturale și, într-un viitor utopic, chiar satele sau orașele, sună a basm cu elfi, însă cercetătorul american a pus deja la punct un sistem care ar permite acest lucru. Fab Tree Hab presupune faptul că locuința ar fi alăcuită 100% din sustanțe nutritive naturale. metoda propusă este de a grefa o structură ”vie”, realizată cu ajutorul unor schele prefabricate obținute prin procedura Controlului Numeric Computerizat (CNC), în cadrul unui copac sau sistem de copaci atent gândit. Odată ce plantele folosite ”generează” învelișul acestor forme, schelele sunt îndepărtate și refolosite pentru alte asemenea construcții. MIT experimentează momentan această tehnologie folosind plante lemnoase care cresc repede și creează o rețea de rădăcini foarte complexă. De asemenea, Fab Tree Hab presupune folosirea unei alte inovații pentru arhitectură, practicată însă din vremuri îndepărtate în grădinărit: împletitul – crengile copacilor sunt împletite pentru a forma arcade, grilaje sau chiar pereți.

 

 

Deocamdată, acest proiect se află în stadiu experimental, însă îmbinarea metodelor tradiționale cu formule computerizate va putea în viitor să pună bazele unui nou mod de a înțelege și practica arhitectura verde la propriu. Costurile de producție ale unei asemenea celule vii care să adăpostească familii vor fi foarte scăzute, reducându-se la investiția inițială, necesară pentru generarea structurii.

Un interviu cu Mitchell Joachim puteți citi aici.

 

 

 

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger