Căscatul molipsitor se datorează empatiei

1

Un nou studiu publicat de curând în PLoS ONE arată că suntem predispuși mai degrabă să ne molipsim de căscat de la prieteni apropiați sau familie decât de la străini. Deși ”căscatul contagios” este un fenomen foarte răspândit, până acum nu s-a găsit o explicație perfect concludentă.


Ivan Norscia și Elisabetta Palagi de la Universitatea din Pisa sugerează în cercetarea lor că această contagiune a căscatului între familie, prieteni apropiați și cunoștință, mult mai evidentă decât în cazul străinilor, se datorează unei forme de empatie socială. Rezultatele arată că, pentru prima dată, căscatul molipsitor este afectat de legătura empatică dintre doi oameni.

”Abilitatea de a împărtăși emoțiile celorlalți sau empatia este crucială pentru relațiile sociale complexe. Indicii clinice, psihologice și neurobiologice sugerează o legătură între molipsirea de căscat și empatia în rândul Homo sapiens,” spun autorii studiului. ”Cu toate acestea, până acum nu s-a descoperit nicio dovadă comportamentală.” În cadrul experimentelor au fost testate efectele diverselor variabile, de la țara de origine, la sex și la caracteristicile căscatului, fiecare dintre subiecți fiind sub observație timp de un an. Singurul element care a putut anticipa molipsirea de căscat, frecvența și latent acestuia, s-au dovedit relațiile sociale. Cea mai mare rată de contagiune s-a constatat în rândurile subiecților înrudiți, ceea ce sugerează că activarea neuronală în cazul căscatului diferă în funcție de familiaritatea subiecților.

 

Sursa: MedicalXpress


Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO Empatie de non-primată: Şobolanii îşi eliberează tovarăşii încarceraţi | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger