Căscatul este contagios şi pentru câini

1

Un studiu publicat în ediţia din luna iulie a revistei Animal Cognition arată că şi câinii se “molipsesc” de căscat, mai ales de la stăpânii lor. Motivul stă în sunetul produs în momentul căscatului, care îi face şi pe patrupezi să simtă nevoia de a căsca. Studiul vine, astfel, în sprijinul teoriei potrivit căreia căscatul este contagios pe baze empatice, emoţionale.

 

 

„Câinii nu doar că se molipsesc de căscat de la oameni, dar recunosc căscatul mai familiar, cum ar fi al stăpânului şi, la acesta, cască şi ei mai mult decât la un căscat nefamiliar”, a explicat Karine Silva, de la Universitatea Porto din Portugalia, coordonatoarea echipei care a realizat studiul. Studii anterioare au legat căscatul contagios de capacitatea oamenilor de a empatiza unii cu ceilalţi, dar, în cazul studiului citat, vorbim de această capacitate în cazul câinilor. Un fenomen similar a fost observat de oamenii de ştiinţă şi în cazul cimpanzeilor şi babuinilor (dar studiul se referea la „preluarea” căscatului de la reprezentanţi ai aceleiaşi specii). Un alt studiu, din 2008, a adus în discuţie, încă de pe atunci, posibilitatea ca, tot prin empatie, câinii să se molipsească de la stăpânii lor când vine vorba de căscat.

Studiul recent publicat a testat reacţiile a 29 de câini, la auzul mai multor tipuri de căscaturi: căscatul natural al câinelui, cel al unei fiinţe umane, cel al stăpânilor şi, respectiv, sunete de control. Experimentele s-au derulat în mediul natural al câinilor; 40% dintre câinii testaţi au răspuns prin căscat la ceea ce auzeau, iar concluziile cercetătorilor au fost că, între toate reacţiile obţinute, cel mai adesea câinii au căscat atunci când au auzit căscatul stăpânului lor. „Deşi nu oferă concluzii decisive privind mecanismul căscatului contagios la câini, acest studiu oferă pentru prima oară date care fac plauzibilă teoria potrivit căreia căscatul este molipsitor la animale tot în baza unei capacităţi de a empatiza, bazată pe o legătură emoţională”, susţin autorii studiului. Rezultatele practice ale cercetării s-ar putea vedea în rolurile jucate tot mai mult de câini în societatea umană (însoţitori, câini de terapie etc.): „Concluziile noastre ar putea deveni un instrument util în selectarea celui mai potrivit câine, în termeni de capacitate empatică, pentru anumite servicii pe care urmează să le îndeplinească”, conchide studiul.

 

Sursa şi foto: Live Science


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger