Căsătoriile gay, interzise pe teritoriul capitalei Australiei. Decizie controversată şi în India privind homosexualitatea

0

Curtea Supremă a Australiei a respins o iniţiativă legislativă care permitea căsătoriile între persoane de acelaşi sex într-una din regiunile Australiei – mai exact, în Australian Capital Territory (ACT – teritoriul capitalei australiene, cel mai mic teritoriu autonom intern din această ţară). Parlamentul regiunii a votat legea în luna octombrie, ACT fiind, astfel, prima zonă din Australia care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

 

 

Guvernul Australiei, însă, a contestat legea, susţinând că este în contradicţie cu legile federale din acest moment din Australia, informează BBC. De la momentul votării legii, 27 de cupluri s-au căsătorit, deja, în regiunea respectivă; căsătoriile lor vor fi, acum, invalidate. Curtea Supremă a Australiei a decis că acest subiect intră în atribuţiile parlamentului naţional, care, în septembrie 2012, a respins căsătoriile gay. Legea ACT permitea căsătoria cuplurilor de pe teritoriul regiunii, teritoriu care include şi capitala Australiei, Canberra, indiferent din ce zonă a Australiei proveneau. Legile federale australiene au specificat, încă din 2004, că definiţia căsătoriei este uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Unele teritorii autonome australiene permite uniunile civile între persoane de acelaşi sex, dar nu căsătorii.

Votul membrilor Curţii Supreme privind legea ACT a fost unanim împotrivă, pe motiv că nu respectă legislaţia naţională şi că acest subiect ţine de decizia parlamentului federal, nu a unui parlament regional. „Este devastator pentru cuplurile care deja s-au căsătorit şi pentru familiile lor”, a declarat Rodney Croome, director al organizaţiei Australian Marriage Equality. Asociaţiile creştine, însă, au primit cu bucurie decizia Curţii şi au felicitat-o. Premierul guvernului australian, Tony Abbott, care conduce coaliţia naţional-liberală, se numără printre cei care se opun căsătoriei între persoane de acelaşi sex. În luna aprilie a acestui an, Noua Zeelandă a devenit prima ţară din regiunea Asia – Pacific care a legalizat căsătoriile gay. Aceste căsătorii mai sunt legale în Canada, Franţa, Argentina, Africa de Sud şi unele state americane.

În India, totodată, atât politicieni, cât şi activişti deplâng o decizie controversată a Curţii Supreme care reinstaurează interzicerea homosexualităţii, notează publicaţia Time. Miercuri, Curtea a votat o decizie care, practic, „reinstaurează o lege arhaică, din epoca colonială, care incrimează homosexualitatea”; susţinătorii drepturilor minorităţilor sexuale sunt şocaţi de această decizie, mai scrie publicaţia amintită. Sute de oameni au ieşit pe străzi în semn de protest, unii dintre ei nefiind membri ai comunităţii LGBT. „Nu este vorba de homosexualitate aici, ci de drepturi democratice”, a declarat un student de 19 ani, participant la protest. „Şi de dreptul la a exista”. Practic, decizia Curţii Supreme a fost că schimbarea unei legi este responsabilitatea guvernului, nu a altui organism al ţării; dar, în anul 2009, aceeaşi curte a decriminalizat homosexualitatea, o victorie importantă pentru mişcarea pentru drepturile minorităţilor sexuale din India.

Şi liderii politici au fost suprinşi de decizia Curţii, iar ministrul Justiţiei a făcut o declaraţie pe contul său de Twitter, spunând că guvernul ia în considerare remiterea deciziei de acum 4 ani; opţiunea guvernului este privită cu speranţă de foarte multă lume, mai ales pentru că, spun liderii comunităţii LGBT, mulţi oameni şi-au recunoscut deschis orientarea sexuală în aceşti patru ani, s-au făcut progrese în privinţa problemelor cauzate de HIV – SIDA, or aceste lucruri nu pot fi împinse înapoi sub preş. Rămâne de văzut care va fi, în final, acţiunea guvernului, din moment ce decizia se află în mâinile sale.

 

Surse: BBC, Time

Foto: BBC Australia

 

Puteţi citi şi:

Croaţia a votat pentru  interzicerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Primul roman gay românesc

FOTO Cum arată lumea în stereotipuri

Vaticanul face un sondaj bisericesc global pe teme precum căsătoriile gay sau contracepţia

Decizie istorică a Curţii Supreme din SUA privind căsătoria persoanelor de acelaşi sex

După patru decenii în care a încercat să schimbe orientarea sexuală a oamenilor, grupul creştin Exodus International îşi cere scuze public

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger