Căsătoria reduce riscul de a deveni dependent de substanțe

0

O relație stabilă protejează împotriva dependenței, arată un nou studiu realizat pe soareci de câmp. Aceștia sunt de mult timp folosiți ca modele pentru relațiile umane. Ca și oamenii, ei au tendința de a forma legături pe termen lung, deși si ei ca oamenii înșeală câteodată. Perechile se poartă ca tinerii căsătoriți, se alintă și construiesc împreună o viață împreună, în cadrul căreia își împart responsabilitățile domestice și legate de copii.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida au vrut să investigheze cum influențează relațiile răspunsul șoarecilor de câmp la metamfetamină. Ei au administrat drogul atât șoarecilor care nu au stabilit o relație cu un partener, cât și celor care au stabilit o relație monogamă.

Cei implicați într-o relație nu s-au arătat foarte interesați de drog, dar cei virgini erau dispuși să petreacă timp într-o cușcă înfricoșătoare pentru a avea acces la drog.

Creierul șoarecilor virgini a reacționat cu entuziasm la administrarea drogului, crescând activitatea dopaminei. Eliberarea dopaminei este un mecanism cheie prin care o substanță devine dependență. Dar în cazul șoarecilor dintr-o relație, reacția a fost total opusă. Creierul se apăra în fața riscului dependenței.

Cercetătorii concluzionează că legăturile sociale reduc riscul de dependență, mai ales legăturile romantice din relații pe termen lung. Acest rezultat sprijină concluzii anterioare care arată că lipsa sprijinului social și siguranța scăzută într-o relație cresc riscul de dependență.

Foto: Flickr / Denise Mayumi

Sursa: Psychology Today

Citiți și:

Alcoolul distruge memoria pe termen lung

Arta declanșează aceeași plăcere ca atunci când ne îndrăgostim

Ce le face mai fericite pe femie: biserica sau shoppingul?

Barbatii sufera din dragoste mai mult decat femeile

 

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger