Statul Uruguay a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, devenind a treia ţară de pe teritoriul continentelor americane care ia această decizie, după Canada şi Argentina. Legislativul uruguayan a votat, miercuri, pentru legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, cu 71 de voturi pro din cei 92 de membri ai Camerei Deputaţilor care au fost prezenţi la dezbaterea şi votarea legii.
Susţinătorii legii au izbucnit în urale în momentul anunţării votului final: „Trăim un moment istoric”, a declarat Federico Grana, lider al Black Sheep Collective, un grup care activează pentru drepturile comunităţii LGBT şi care a redactat propunerea legislativă. „În mod normal, la 90 de zile după ce această lege va fi promulgată, vom putea avea primele căsătorii oficiale între persoane de acelaşi sex în Uruguay – asta va fi, aşadar, pe la jumătatea lunii iulie”, a mai explicat Grana. Proiectul legislativ, numit „egalitatea în mariaj”, avea, deja, susţinerea majorităţilor celor două camere legislative, dar senatorii au mai făcut câteva modificări care aveau nevoie şi de votul deputaţilor. Printre aceste modificări se numără faptul că persoane gay sau lesbiene din afara statului Uruguay nu vor putea să vină în Uruguay pentru a se căsători, spre deosebire de cupluri heterosexuale, care pot face acest lucru (mai pe scurt spus, străinii gay nu se vor putea căsători legal în statul uruguayan).
Legea ar urma să fie promulgată în maxim 10 zile de către preşedintele Jose Mujica, a cărui formaţiune politică a susţinut proiectul legislativ. Opozanţii proiectului, precum senatorul naţionalist Gerardo Amarilla, au spus că această lege devalorizează instituţia căsătoriei şi afectează familia, în special când vine vorba de rolul de procreere. Legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex face din Uruguay a treia ţară din spaţiul continental american, după Canada şi Argentina, care să îşi schimbe legislaţia privind mariajul, adopţia şi drepturile familiale pentru ca aceasta să favorizeze toate persoanele, de orice orientare sexuală, nu doar heterosexualii. În lume, 12 naţiuni au făcut acest pas, până în prezent. Prin proiectul adoptat, Uruguay creează un singur set de reguli pentru toată lumea, indiferent de orientarea sexuală; spre exemplu, în actele de căsătorie nu se vor mai folosi cuvintele „soţ şi soţie”, ci „părţi contractante” (sau parteneri contractuali).
Toate cuplurile, indiferent de orientarea sexuală, vor putea decide asupra numelor copiilor (al cărui părinte va fi numele purtat de aceştia sau ordinea numelor de familie), toate cuplurile pot adopta copii sau pot urma proceduri de fertilizare in vitro. De asemenea, prin acest proiect a fost adusă la zi şi legislaţia privind divorţul din Uruguay, în sensul în care oricare dintre cei doi parteneri poate solicita divorţul în mod unilateral şi să îl primească. Totodată, legea creşte vârsta de la care o persoană se poate căsători legal, de la 12 ani pentru fete şi 14 ani pentru băieţi la 16 ani pentru ambele sexe. Votul acestui pachet legislativ este considerat o victorie uriaşă a modernităţii şi a fost primit cu manifestări stradale de bucurie, în special ale membrilor comunităţii LGBT. „Îmi plătesc taxele şi îmi duc la îndeplinire responsabilităţile, la fel ca toată lumea, de ce aş fi discriminat? Este normal să avem aceleaşi drepturi”, a spus Roberto Acosta, un gay de 62 de ani, pensionar. Biserica Romano-Catolică din Uruguay a cerut, înaintea votului, ca deputaţii să voteze „după cum le dictează conştiinţa” şi a susţinut că termenul de „egalitate în mariaj” este un fals pretext pentru ideea de asimilare şi că acest lucru va slăbi, pe viitor, instituţia căsătoriei.
Sursa şi foto: Edmonton Journal