Casa din deşeuri: când gunoiul poate fi transformat în material de construcţie

0

Milioane de tone de deşeuri non-biodegradabile se răspândesc an de an în mediul înconjurător; cum ar fi să le putem transforma în materiale de construcţii? Ar fi posibil, după cum o demonstrează conceptul şi construcţia Waste House, primul imobil din Marea Britanie făcut în întregime din deşeuri diverse – de la dischete la periuţe de dinţi.

 

 

Casa (care are amprentă negativă de carbon) a fost concepută de studioul de design BBM şi realizată pentru Universitatea din Brighton; construcţia demonstrează “că nu există gunoi, doar lucruri care nu se află la locul potrivit”, spun autorii ei. Casa se află în campusul universităţii, iar la realizarea ei au contribuit şi studenţi ai instituţiei academice. 85% din materialele folosite pentru casă sunt deşeuri reciclate, preluate de la case din regiune şi de pe şantiere, de la blugi, casete video, lame de plastic şi pe puţin 20.000 de periuţe de dinţi. Mare parte din deşeuri au fost inserate în pereţi, ca izolaţie şi vor fi monitorizate (pe grupe de materiale) cu senzori pentru a li se determina eficienţa ca materiale izolante.

 

stire 20 iun casa 2

stire 20 iun casa 3

 

În proiect au mai fost folosite 2.000 de covoare reciclate (se regăsesc în dalele care acoperă faţada) şi banere vechi din vinil, zgură (pentru fundaţie), furnir de pe şantiere de construcţie, precum şi materiale organice – pământ, lut, calcar. Acum, casa din deşeuri este un studio deschis de studiu pentru studenţii universităţii care se specializează în design durabil, dar şi pentru şcoli, colegii şi grupuri comunitare interesate să susţină ateliere sau conferinţe pe tema dezvoltării durabile. Multe dintre materialele de construcţie sunt intenţionat lăsate la vedere în interior şi marcate cu însemne educaţionale. Această casă ecologică a fost finalizată în luna aprilie a acestui an, iar construcţia ei a durat aproximativ un an.

 

stire 20 iun casa 5

stire 20 iun casa 6

stire 20 iun casa 7

 

Mai multe detalii: Waste House, BBM

 

Sursa şi foto: Dezeen, BBM

 

Puteţi citi şi:

Prima uzină care transformă deşeurile în biocombustibil s-a deschis în Canada

Cutii de carton reciclate în pupitre şi ghiozdane pentru copii fără posibilităţi

Zece obiecte de mobilier reciclate din deşeuri

Când obiectele vechi sunt refolosite cu multă creativitate

Pantofii realizați 100% din gunoaie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger