Casa de cânepă, care absoarbe dioxid de carbon din aer

0

Încetul cu încetul, cânepa îşi face loc înapoi în vieţile noastre: diverse produse sau chiar materiale de construcţie bazate pe cânepă încep să câştige o tot mai mare popularitate. Aşa a apărut, în SUA, casa de cânepă, prietenoasă cu mediul, cu un cost de construcţie de 130 de dolari pe metru pătrat.

Casa a fost ridicată în Asheville, Carolina de Nord, a fost botezată Push House şi măsoară 315 metri pătraţi. Este prima casă construită din materiale realizate din cânepă. Este solidă, rezistentă, dar, totodată, “respiră”. Pereţii săi sunt făcuţi din “Hempcrete” (asociere de cuvinte în limba engleză între “hemp” – cânepă şi particula “crete” care vine de la “concrete” – beton), un material obţinut prin amestecul cojilor, resturilor de cânepă cu var şi apă; compoziţia a fost turnată, pe măsură ce casa era ridicată, direct în spaţiul dintre structurile de suport exterior, devenind, astfel, pereţi.

stire 11 aug casa 3 stire 11 aug casa 4

Materialul se aseamănă mai degrabă celui obţinut din baloţi de paie, decât cimentului; are o capacitate ridicată de izolaţie şi, totodată, capacitatea unică de a absorbi poluanţii din aer, în timp – spre exemplu, absoarbe dioxidul de carbon din preajmă. Totodată, acest tip de material menţine o temperatură constantă în interiorul locuinţei. Interiorul casei este şi el realizat în ton cu grija pentru mediu: pereţii interiori sunt din Purepanel, un alt produs unic obţinut din hârtie reciclată. În plus, 30 de ferestre ale casei sunt şi ele reciclate – ramele au mai fost folosite, dar sticla este nouă, de ultimă generaţie.

stire 11 aug casa 5 stire 11 aug casa 6

Costurile de întreţinere ale casei sunt reduse datorită sistemului de încălzire şi răcire bazat pe o pompă cu aer cald. Astfel, costul construcţiei se situează în jurul a 130 de dolari pe metru pătrat. Anumite compromisuri (mai puţin ecologice) au fost făcute de arhitectul casei, mai exact folosirea unei spume pe bază de petrol pentru tavan şi fundaţie, dar, în rest, au fost alese numai materiale şi tehnici care să nu afecteze mediul înconjurător. Constructorul casei speră să facă şi altele la fel, chiar de mai mici dimensiuni, în funcţie de dorinţele clienţilor.

stire 11 aug casa 8

Surse şi foto: USA Today, CNN, True Activist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger