O casă din bambus, care ar fi accesibilă, ca preţ, inclusiv oamenilor cu venituri reduse ori din zone foarte sărace, ar putea fi salvarea familiilor şi a avutului lor în caz de inundaţii: casa pluteşte pe ape, în loc să fie dărâmată de acestea.
Construcţii care să reziste catastrofelor naturale sunt o provocare pentru designeri şi arhitecţi, indiferent în ce parte a lumii s-ar afla. Pentru problema inundaţiilor severe din sud-estul Asiei, spre exemplu, firma vietnameză H&P Architects a creat un prototip de casă low-cost, rezistentă la dezastre. Casa este construită în întregime din bambus, o materie primă abundentă în regiune, dar designerii au folosit şi materiale reciclate (pentru fundaţie, spre exemplu); tehnici tradiţionale de construcţie au stat la baza conceptului, iar întreaga clădire este securizată cu ajutorul unui sistem de ancore şi piloni de oţel, care permit mişcarea sus-jos a întregii structuri atunci când se află pe ape înfuriate. Totodată, casa are un sistem de colectare a apei de ploaie şi alte sisteme de susţinere care sunt pornite în momentul în care au loc inundaţiile.
Secţiuni suspendate pe faţada casei, tot din bambus, au rolul de grădini verticale, astfel că locuitorii casei nu rămân fără provizii dacă retragerea apelor durează mai mult timp. Pentru a asigura iluminatul şi ventilaţia în mod natural, acoperişul casei are trape care se deschid; însă întreaga casă poate deveni o structură complet închisă, blindată, dacă situaţia o cere. O astfel de casă poate adăposti o familie de şase persoane, dar, fiind modulară, poate fi modificată astfel încât să fie potrivită pentru o familie de opt persoane. Fiecare astfel de casă ar costa sub 2.000 de dolari şi ar fi extrem de simplu de construit chiar de către localnici ai satelor asiatice care se confruntă în mod constant cu inundaţiile.
Sursa şi foto: TreeHugger