Cărţile electronice nu încurajează reţinerea informaţiei

2

Cărţile electronice nu încurajează reţinerea informaţiilor, întrucât acestea sunt prezentate într-o formă mult prea simplă, arată un studiu al Princeton University, citat de Daily Mail.

Gadget-uri precum Amazon Kindle sau Sony Reader afişează textul atât de clar şi lizibil încât încurajează creierul să fie leneş şi să reţină puţine lucruri. Rezultatele studiului contrazic percepţia generală potrivit căreia lizibilitatea determină învăţarea şi reţinerea informaţiei mai uşor.

Cercetarea arată că, din contră, îngreunarea înţelegerii informaţiei aprofundează procesul de învăţare şi încurajarea reţinerea. Psihologii spun că informaţia care necesită efort din partea cititorului este ţinută minte mai mult timp decât informaţia primită pasiv. Studiul pune în discuţie cât de mult ne ajută fonturi precum Times New Roman şi Arial, care sunt folosite în majoritatea cărţilor.

Autorul american şi psihologul Jonah Lehrer a scris, de asemenea, despre greutatea pe care o are de a reţine informaţie citind cu ajutorul Kindle. Deşi gadget-ul permite modificarea mărimii fontului, fontul nu poate fi schimbat, despre care spune că induce o citire relaxată.

„A existat un curent pro fonturi uşor de citit. Presupunem că tot ce face să fie uşor de văzut este un lucru bun. De exemplu, la şcoală, unde profesorii presupun că lizibilitatea face mai uşoară învăţarea informaţiei de către copii. Dar, de fapt, este chiar invers”, spune psihologul.

„Fonturile care îngreunează citirea, de care oamenii tind să râdă, care sunt urâte par să fie cele mai bune pentru învăţare”, mai explică acesta.

Efortul suplimentar este un semnal pentru creier că este vroba despre ce ce merită reţinut.

Foto: Flickr – kodomut

Citiţi şi:

Deconectarea de telefon şi Facebook, asemănătoare cu renunţarea la fumat

Generarea de noi neuroni – cheia adaptarii la nou

Tags:



2 comentarii

  1. Pingback: Neuroni care ‘vibrează la unison’. De unde vine empatia? Despre neuronii-oglindă și creierul social » Think Outside the Box

  2. mie mi se pare un articol aiurea … inca de la inceputurile aparitiei cartii tiparite, fonturile placute la citit au devenit o arta, o intreaga disciplina tehnologica, iar dinainte de ea caligrafia era si este o arta …

    totul pentru o citire placuta dpdv estetic! in epoca moderna sa inventat chiar un urias sistem de tiparire electronica, un limbaj tipografic, tex si latex, tocmai din cauza ca in epoca moderna a vitezei si productiei de masa calitatea productiei de carte a inceput sa scada periculos de mult …

    si acum hodoronc tronc, dupa sute de ani de arta tipografica vin unii destepti sa ne spuna ca arta tipografica e un moft si fara ea vom deveni mai destepti!

    imi pare rau dar nu pot pune botul la ditamai prostia! e un fel de scuza jalnica vizavi de calitatea tipografica execrabila a cartilor electronice, cand incerci sa le citesti pe ereadere

    ei bine, pentru mine intre o carte placuta la citit, cu fonturi bine alese si aranjare/formatare in pagina corecta dpdv estetic indiferent daca e a5, letter sau a4 e o mare diferenta!

    iar cartile electronice formatate aiurea, cu fonturi urate si pe deasupra si cu greseli gramaticale, in cazul limbii romane cu diacritice puse pe sarite si la intamplare, spellcheck inexistent ce duce la litere lipsa si imbogatirea fortata a limbii romane da, ma obliga sa ghicesc ce cuvant e, sa imi pun neuronii in functiune, dar categoric nu ma fac mai destept doar mai enervat ca am dat banii pe un ebook care nu ii merita!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger