Cartierele în paragină, asociate cu naşterile premature

0

Femeile care locuiesc în clădiri dărăpănate şi înfruntă şi alte forme de decădere urbană au şanse mai mari să nască prematur decât cele care trăiesc în condiţii mai bune. Asta sugerează un nou studiu realizat pe populaţia oraşului Flint, Michigan, ale cărui condiţii mizere postindustriale au făcut subiectul primului documentar al lui Michael Moore, Roger and Me. Un oraş odinioară monoindustrial şi prosper, cu 200.000 de locuitori în anii ’70 şi un boom al producţiei de maşini marca General Motors, care a închis apoi uzina şi a fugit spre tărâmuri mai profitabile şi mai ieftine ca forţă de muncă, Flint număra în 2010 puţin peste 100.000 de locuitori şi găzduieşte acum locuinţe căptuşite cu cartoane, clădiri şi fabrici în paragină.

Psihologul evoluţionist Daniel Kruger şi echipa sa de la Universitatea din Michigan au observat o legătură între cartierele cu condiţii proaste de locuire şi copiii născuţi prematur sau cu o greutate sub medie, legătură care a persistat şi după ce specialiştii au analizat indicatorii socioeconomici ai părinţilor, albi şi de culoare. Cu cât cartierul era mai degradat, cu atât această asociere era mai mare, în special în rândul persoanelor de culoare (de 1,5 ori mai mare), segmentul cel mai numeros din zonele cu cele mai ridicate niveluri de deterioare.

Cartierele în paragină par să fie responsabile pentru 30%, respectiv 10% din fluctuaţia incidenţei de naşteri sub greutatea normală, respectiv de naşteri premature în rândul femeilor de culoare. Din punct de vedere evoluţionar, mamelor care trăiesc în condiţii de stres le e mai greu să investească la fel de multe resurse în sarcină decât în vremuri de belşug. Iar dacă evoluţia le-a investit pe mame cu un mecanism fizic inconştient prin care anxietatea faţă de mediul înconjurător le îndeamnă să investească mai puţin în sarcină, explică Kruger, acest mecanism există cu siguranţă şi astăzi şi e mai mult dăunător decât folositor.

Psihologul spune că este nevoie de cercetări ulterioare pentru a analiza acest mecanism fizic. El a analizat posibilitatea ca toxinele din mediul înconjurător şi alţi factori fizici cauzaţi de locuirea în preajma fabricilor abandonate să joace un rol în reglarea sarcinii şi a găsit un studiu care nu indica vreo conexiune între naşterile premature şi zonele industriale. Teoria sa este că avem de-a face cu un mecanism cu rădăcini în istoria evoluţionară.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/kumon

 

Puteţi citi şi:

Alergie la propria locuinţă

Interviu cu urbanistul Kai Vöckler:”Reabilitarea blocurilor socialiste e o bombă cu ceas”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger