Cartel Alfa: Locurile de muncă promise la Roșia Montană de RMGC sunt o minciună

30

Locurile de muncă promise de Roșia Montană Gold Corporation sunt o minciună deșănțată, spune Bogdan Iuliu Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, care cuprinde cea mai mare federație în domeniul mineritului din România. Cele 3.600 de locuri de muncă promise în cadrul proiectului minier de la Roșia Montană sunt, de fapt, 2.000, dar, în realitate, vor fi 1.040.

Dintre acestea, la 800 vor avea acces românii în perioada de construcție, iar pe perioada de exploatare, numărul locurilor de muncă va fi, de asemenea, mult mai mic decât cel anunțat ca urmare a tehnologiilor folosite.

Bogdan Iuliu Hossu a atras atenția, în cadrul dezbaterii de astăzi “Aur sau Şomaj: demontarea unei mistificări” organizată de ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, că tehnologiile folosite sunt periculoase și ar trebui să învățăm din accidentele din ultimii 20 de ani de la Baia Mare, unde o fisură în baia de decantare a dus la urmări catastrofale, și din Ungaria, ale cărui consecințe s-au simțit și la noi. “Este regretabil că responsabilitatea efectelor va fi pentru totdeauna a statului român, ceea ce înseamnă că riscul va fi suportat pe bani publici”, spune președintele Cartel Alfa.

Sunt zone miniere numeroase în țară prin închiderea cărora s-au pierdut 200.000 de locuri de muncă în ultimii 20 de ani, continuă acesta, adăugând că investiția statului la Roșia Montană nu se justifică întrucât există alte zone unde beneficiul din punct de vedere al locurilor de muncă ar fi mult mai mare cu o investiție mai mică din partea statului.

“Este regretabil că se folosește un mecanism de bulă bursieră pentru a crește cotația acțiunilor […] Vom deveni piață de desfacere a acestei companii întrucât BNR dorește să cumpere cantitatea de aur exploatată pentru ‘consolidarea’ patrimoniului, deși Banca Franței sau Banca Germaniei au rezerve mult mai mici. Cumpărarea de aur înseamnă cumpărarea pe bani publici”, a atras atenția președintele Cartel Alfa.

În viziunea lui Bogdan Iuliu Hossu, viitorul Roșiei Montane stă în înscrierea în patrimoniul UNESCO și în dezvoltarea turismului, ceea ce, deocamdată, nu este posibilă din cauza declarării zonei, în 2002, ca monoindustrială, fiind, astfel, izolată de circuitul socio-economic. “Este nevoie de o regândire a proiectului Roșia Montană pentru că proiectul minier este fictiv și cu interes pentru un grup restrâns de persoane. Beneficiul nu este pentru România, iar cazul este de competența Agenției de Spălare a Banilor”.

Ștefania Simion, reprezentanta asociației Alburnus Maior de la Roșia Montană, atrage atenția că timpul este limitat, existând în orice moment riscul ca modificarea Legii Minelor să fie adoptată și compania Roșia Montană Gold Corporation să fie în măsură să exproprieze proprietarii de la Roșia Montană care refuză, momentan, să-și vândă proprietățile. “Societatea civilă a propus, în mod constant, soluții de dezvoltare viabilă pentru Roșia Montană, dar acestea au fost blocate de autoritățile locale și naționale prin măsuri ilegale și imorale, una dintre primele măsuri fiind declararea zonei monoindustriale, măsură prin care se interzice orice alt proces de dezvoltare în favoarea mineritului cu cianuri”, spune ea. Roșia Montană atrage 15.000 de turiști pe an, dar nu obține venituri de pe urma acestora întrucât nu este permisă construcția de facilități precum hoteluri și restaurante, roșienii fiind izolați de orice dezvoltare și vânduți pe promisiunile unei companii, subliniază Bogdan Iuliu Hossu.

Patrimoniul și spiritul locului sunt mult mai valoroase pentru Roșia Montană decât aurul de acolo, completează prof. Afrodita Iorgulescu, reprezentanta Grupului pentru Roșia Montană din cadrul Academiei de Studii Economice. “Aurul se exploatează de 2.000 de ani la Roșia Montană, iar rezervele sunt sărace acum, de doar 1,3g/tonă […] Costurile de construcție vehiculate de RMGC de-a lungul timpului variază de la 235 de milioane de dolari în 2001 la 1 miliard de dolari de curând, iar capitalul social a scăzut de la 200 de milioane de dolari la 122 de milioane, ceea ce înseamnă că nu au bani de construit”. Prof. Afrodita Iorgulescu adaugă că minele scoase din uz trebuie închise și conservate pentru o dată ulterioară, când prețul aurului le va face profitabile din nou, dar mina de stat de la Roșia Montană a fost închisă în 2006 și dezafectată. Prețul aurului, mai spune ea, va ajunge la 2.300 de dolari uncia, dar mina nu va mai fi profitabilă pentru stat, ci pentru alții.

Aurul este exploatat la Roşia Montană de peste 2.000 de ani, exploatarea fiind până în 1970 subterană, prin galerii. Începând cu anul 1970, s-a trecut la exploatarea la suprafaţă, în carieră deschisă (mină) în masivul Cetate, distrugându-se mai multe urme importante ale exploatării vechi, romane; înălţimea masivului Cetate a scăzut în timp cu 120 m. Exploatarea din cariera Cetate era de maximum 400.000 tone minereu pe an, cu o concentraţie medie de 1,57 grame/tonă. Mina veche a Statului de la Cetate, care oferea circa 800 locuri de muncă, a fost închisă în 2006, ca fiind nerentabilă, şi dezafectată, pentru a face loc proiectului RMGC. În cadrul proiectului propus de RMGC se prevede exploatarea a 13 milioane tone minereu anual (deci de 32 de ori mai mare decât exploatarea statului în mina veche), timp de 16 ani, în 4 cariere (mine) deschise în masivele Cetate, Cârnic, Orlea şi Jig,  situate în jurul centrului istoric al comunei Roşia Montană. Centrul istoric este monument istoric şi are 43 de case declarate monument istoric. Proiectul prevede folosirea a 1.581.760 tone de subtanţe periculoase (dintre care 192.000 tone de cianură de sodiu), sterilele fiind depozitate într-un iaz de decantare de 300 ha, cu un baraj înalt de 180 m, situat peste satul Corna din comuna Roşia Montană, la 2 km de Abrud.

Foto: Sebastian Florian


30 de comentarii

 1. De unde are acest domn Hossu cifrele astea exacte??? Stie el mai bine decat cei de la RMGC , cate locuri de munca vor fi si de cate persoane este nevoie pentru un asemenea proiect complex, care nu presupune doar minerit!!!

  • Nici nu trebuie sa ai acces la vreun document secret privind Rosia Montana – desi, in acest caz cu adanci si de lunga durata implicatii ,este absolut necesara transparenta – Aprecierea Dlui Hossu e de foarte bun simt. Daca ei spun 3000 de locuri de munca (o nimica toate fata de numarul somerilor din intreaga tara care e de cca 600 000), e clar ca cifra corecta e la jumatate, asta intr-o prima faza, cand va fi necesara munca bruta pentru executarea unor lucrari utilitare, apoi se va reduce la cel mult cateva sute. Si uite asa nici pentru somerii din exact zona Rosiei Montana nu vor fi suficiente locuri de munca, chiar si la salariul minim pe economie. Cine este impresionat de faptul ca Romania ar castiga din acest proiect 4 miliarde (adica pesiile pe un an si un pic), sa aibe in vedere ca suma e bruta, se dilueaza pe vreo 15 ani cel putin, iar cheltuielile cu protectia mediului (sa nu uitam lacul de cianuri care ramane mostenire peste veacuri) este tot in grija statului roman, adica a noastra. Ar fi util ca fiecare dintre noi, inainte de a ne lasa orbiti de stralucirea aurului sa ne documentam putin pe internet caci vom afla multe si sa judecam cu neuronii personali. Toate greselile noastre raman mostenire copiilor, nepotilor, stranepotilor nostri ….

   • In tara cred ca sunt mai mult de 600.000 de someri, astia sunt probabil care primesc indemnizatii si sutn in sistem, dar cei care nu au loc de munca de 2-3-4 ani sigurn u mai sunt pusi la socoteala. Nu conteaza atat de mult cate locuri dem unca sunt, in zona altele oricum nu exista. Din punctul meu de vedere e important ca la buget vor ajunge sume mari, care ar putea fi reinvestite in alte locuri de munca

 2. Nu stie, dar in tara Sfintei Spagi vor si ei o bucatica… De ce crezi ca se intarzie toata povestea? Toti ivor o felie si RMGC nu vrea sa faca parte la toata lumea…

 3. Din cate stiu eu , momentan nu exista alte solutii mai bune, pentru a ne imbunatatii economia decat acest proiect minier!!!urul valoareaza la ora actuala muult mai muult astfel ca Romania poate castiga mai mult de 4 miliarde de euro!!!

  • Ai dreptate alte proiecte importante nu mai sunt, mai sunt inca doua in minerit dar nu sunt mai departe de statul de aprobare. Oricum de acolo nu ar iesi sumele care ies de la Rosia, si pe noi asta trebuie sa ne intereseze

  • Da, Iulia, nu exista solurii pt. “a ne imbunatatii economia” pt. ca niste domni, de prin Parlamentul Romaniei, care si-au luat niste spagi grase, au avut grija sa declare Rosia Montana zona mono-industriala, astfel ca din aceasta cauza nu iti poti deschide nici macar o frizerie in Rosia.
   Sa le multumiti dinamito-cianuristilor vostri dragi pt. asta.

  • nu, zau!!! vin astia se ne scoata pe noi din belele?!!! chiar crezi ca proiectul asta ar avea un impact major in bine, de vreme ce, oricum, partea pe care o ia statul este insignifianta iar locurile de munca, putine, vor fi ocupate de spacialisti straini? nu cu “proiecte importante” se iese din criza, ci cu munca. si DEZVOLTARE DURABILA! daca aveti putina urma de omenie in voi, nu mai dezinformati!

 4. Nici nu trebuie sa ai acces la vreun document secret privind Rosia Montana – desi, in acest caz cu adanci si de lunga durata implicatii ,este absolut necesara transparenta – Aprecierea Dlui Hossu e de foarte bun simt. Daca ei spun 3000 de locuri de munca (o nimica toate fata de numarul somerilor din intreaga tara care e de cca 600 000), e clar ca cifra corecta e la jumatate, asta intr-o prima faza, cand va fi necesara munca bruta pentru executarea unor lucrari utilitare, apoi se va reduce la cel mult cateva sute. Si uite asa nici pentru somerii din exact zona Rosiei Montana nu vor fi suficiente locuri de munca, chiar si la salariul minim pe economie. Cine este impresionat de faptul ca Romania ar castiga din acest proiect 4 miliarde (adica pesiile pe un an si un pic), sa aibe in vedere ca suma e bruta, se dilueaza pe vreo 15 ani cel putin, iar cheltuielile cu protectia mediului (sa nu uitam lacul de cianuri care ramane mostenire peste veacuri) este tot in grija statului roman, adica a noastra. Ar fi util ca fiecare dintre noi, inainte de a ne lasa orbiti de stralucirea aurului sa ne documentam putin pe internet caci vom afla multe si sa judecam cu neuronii personali. Toate greselile noastre raman mostenire copiilor, nepotilor, stranepotilor nostri ….

 5. No, să ştiţi că io cu toate că pân’amu’ am fost politicos… şi cu toate că pe mine mama m-o-nvăţat să nu înjur că nu-i frumos… amu’ chiar m-am enervat, că mi s-o umplut paharul, prea vă văd de atâtea luni pe tăte site-urile scriind aceleaşi porcării fără sens, repetându-vă la nesfârşit… iar acuma mai vine şi iulia (scuze, da’ chiar nu pot să scriu cu majusculă, că nu merită) şi mai scrie o dată prostiile obişnuite, da’ pune câte trei semne de exclamare la sfârşitul fiecărei fraze… aşa că zic: uăi, trăzni-v-ar să vă trăznească de postaci, azi şi mâine încă, şi da-v-ar Dumnezo’ atâta sănătate câtă merită ţinuta (vorba vine!) voastră morală. Cianura-v-aş să vă cianurez din creştet până-n tălpi şi viţăvercea, amu’ şi-n vecii vecilor, amin!

 6. Vad ca se aduc in discutie doar joburile care se vor crea exclusiv in minerit, dar vad ca se omit cele care se vor activa in domeniile conexe, de care proiectul are nevoie pt buna functionare: industria textila, constructii, transport s.a. Cele 3600 de joburi promise de rmgc le includ si pe astea si compania niciodata nu a declarat altceva.

 7. Locurile de munca sunt directe si indirecte asa cum e specificat si in planul de proiect, pe tot parcursul acestuia. Deci da, au de unde se aduna atatea

 8. Nu au spus ca vor fi peste 300 de locuri dem unca tot timpul ci intr-o anumita faza a proiectului. La constructie de exemplu ei vor angaja 3000 de oameni sa spunem, dar cati dintre ei trebuie angajati la ei in firma? Putini ca majoritatea sunt oameni pe care ii are firma care o sa se ocupe de constructrie

 9. Pingback: RMGC este azi singura soluție pentru Roșia Montană | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. Si daca ar fi 3600 calculul ar fi asa:
  Daca pt 3600 de romani e normal si merita sa facem praf rosia montana atunci pt 3.600.000 de de romani saraci e normal sa facem INCA O MIE de locuri ca rosia montana praf.
  Adica sa transformam Romania intr-o balta de cianura.
  Asta ca sa traim bine!

 11. Joburi in industria textila? Serios, cate joburi crezi ca se vor crea in industria textila pt 800 de muncitori? Si ce, nu ai mai vazut salopete din Bangladesh? Sunt mult mai ieftine decat daca le-ar face aici. Inca se mai tine furtunul pe creier de il aveti asa bine spalat?

 12. Pingback: Cui îi e frică de Florea Bolog? | VERZI ȘI USCATE

 13. fratilor nu am nimik cu nimeni ,nu zic ca nu ar avea ceva de castigat statul roman (poate ),insa nu cred
  eu lucrez cu geologi canadieni in cipru de vreun an si ceva ,nus de mesereie dar cum se stie pe afara lucrezi cam orice ti se iveste. in primul rand sa va explic cam cum sta treaba privind in ce fel de conditii canadienii de la KATLA CORPORATION , la care eu lucrez sau inteles cu statul cipriot privind exploatarea miniera . din toata cantitatea de aur extrasa de catre canadieni acestia o vor imparti 40%statul cipriot ,60% canadienii in contracat se speifica ca statul in cei 40% vor acorda autorizatiile si se va ocupa de despropieri ,iar canadieni e treaba lor cum se descurca de utilaje si restul …….iar in ceea ce priveste extragerea aurului din minereu nu se face cu ceanuri de sodiu ,stipulat acest lucru negru pe alb dupa legea europeana.de locuri de munca nu vb nimeni ptr ca nu este obligat nimeni sa angajeze oamaeni , canadieni isi vor face rost de oameni cum pot ,iar ciprul va acorda vize in eventualitatea in care KATLA va aduce oameni din oriunde din afara europei .intrebarea mea e catre cei ce se cred a sti .de ce nu se procedeaza si la noi fara ceanuri ? daca sar scoate aurul fara ceanuri, nu cred ca sar impotrivi cineva ,in privinta banilor care ii avem de incasat de la RGCM nu ne-ar mai bate noi capu
  ca si asa sa vandut totul si bani nu au fost si nici nu mai sunt in romania de 20 ani incoace ,dar macar sa nu ne inmbolnavim in propria noastra tara cu propria noastara invoiala

 14. Cred ca multi care lasa commenturi in favoarea RMGC, atat pe aceest site, cat si pe alte site-uri lucreaza pentru RMGC, fiind platiti pentru a lasa comentarii in favoarea proiectului RMGC!!!

  Treziti-va! Proiectul nu e un miracol pentru Romania. Romaniei ii va reveni niste sume extrem de mici din proiect, din care va trebui sa plateasca anual sume foarte mari pentru intretinerea barajului, etc.

  RMGC face reclame la tv ca toate sunt roz, ca Romania va deveni peste noapte o tara bogata si alte aiureli. Statul roman va pierde o zona de patrimoniu, nu mai vorbesc de distrugerea mediului. Se vor folosi tone de cianuri si alte substante extrem dde toxice, care la cel mai mic accident s-ar revarsa in multe rauri, ajungand in tarile vecine.

  INFORMATI-VA!!! Cateva sute de locuri de munca nu va inlocui pierderile!!! Romaniei ii va reveni o parte nesimnificativa din veniturile care vor fi obtinute! Vom permite unei firme private sa ne distruga tara si sa puna mana pe resursele pretioase ale tarii, noi primind foarte putini bani?

  CITITI, VA ROG, acest link : http://www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco?ref=ts .

 15. Daca Dumnezeu mi-ar spune ca imi poate indeplini azi o dorinta, nu l-as ruga sa-mi dea nici sanatate, nici o viata mai buna, ci sa faca o tarisoara, asa cat Rosia Montana, in care sa traiti voi astia care, cica, credeti atat de tare in acest proiect si in RMGC, dar sa traiti alaturi de ei si de proiectul lor si nu asa pt cativa ani, pana-si fac ei treaba si pleaca, ci-n vecii vecilor amin!

 16. de ce se folosesc de masmedia publica pentru a face reclama unui proiect nefiabil si dezastruos si cu consecinte pe termen lung,catastrofale.Vrem sa ne omoram copii nostri de tineri,sai otravim cu aceste cianuri?Ganditiva la zona Baia mare iazul de cianuri care au produs o catastrofa in zona.Stau in zona cu pricina si va spun cu sinceritate ca ma mai bucur de natura neatinsa de om(cea mai ramas),dar cum trece timpul,fructele numai au gust,in rauri nu mai sunt pesti,copacii se usuca.(castanul)si multe altele.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger