Carnea provenită de la iepurii crescuți în condiții de bunăstare, etichetată de Vier Pfoten în Germania

3

Peste 4 000 de supermarketuri din Germania, aparţinând lanţurilor de retail Kaufland, Real, Edeka, Norma, Netto şi Tegut au început să vândă numai carne de iepuri crescuţi la sol. Fermele furnizoare sunt verificate de un organism independent de inspecţie, iar Vier Pfoten realizează supracontroale. Produsele vor purta eticheta “Sistem controlat de creştere la sol”, emisă de organizaţia pentru protecţia animalelor. În acelaşi timp, Kaufland România comercializează doar carne de iepure provenită din sisteme de creştere în cuşti unde condiţiile sunt inumane, susține asociația, care își descrie acțiunea în comunicatul de mai jos.

 

 

Text: Vier Pfoten

 

Vier Pfoten a dezvoltat în colaborare cu universităţi şi institute de cercetare din Germania şi Austria standarde alternative la clasicele cuşti de dimensiuni extrem de mici. În cuşti, animalele nu pot sări, nu pot alerga, nu văd lumina zilei, lăbuţele le sunt rănite de podeaua din sârmă, iar nivelul extrem de ridicat al amoniacului din excremente le afectează sănătatea (vezi video). Mortalitatea în astfel de sisteme super intensive este ridicată. În schimb, sistemul de creştere la sol iniţiat de Vier Pfoten este un pas înainte pentru bunăstarea animală. Aici iepurii pot socializa în grupuri de până la 100 de animale, au spaţiu suficient ca să alerge şi să sară, au o podea din lemn sau plastic perforat pentru evacuarea excrementelor şi o parte din aceasta este acoperită cu fân, au posibilitatea de a se ascunde, au lumină naturală şi sunt hrăniţi cu alimente nemodificate genetic.

 

Sistem de creștere la sol

 

„Dacă se conformează acestor standarde, o companie poate aplica pentru efectuarea unui audit, astfel încât să-şi poată trece pe produse eticheta ‘Sistem controlat de creştere la sol’”, spune Gabriel Păun, director de campanii al Vier Pfoten. „Acesta este un proiect internaţional şi suntem foarte bucuroşi să-l inaugurăm în Germania, unde consumatorii sunt în mod evident preocupaţi de bunăstarea animalelor. Vrem să le oferim certitudinea că bunăstarea animalelor este asigurată. Conformarea la standarde va fi verificată prin controale neanunţate, realizate de organisme de inspecţie certificate şi independent şi supravegheată de Vier Pfoten”.

Compania germană de comerţ BreFood a fost prima care a semnat un contract prin care se angajează să impună tuturor furnizorilor să respecte standardele Vier Pfoten. BreFood importă carnea de iepure de la ferme din China şi este furnizor pentru lanţurile de supermarketuri din Germania amintite mai sus.

Primul pas a fost acela de a aplica standardele pentru iepurii crescuţi pentru carne, iar schimbările au fost finalizate în totalitate până astăzi. În a doua etapă, fermele îşi vor îmbunătăţi standardele şi pentru condiţiile în care sunt ţinute iepuroaicele folosite pentru înmulţire. În noul sistem, iepuroaicele pot socializa pentru prima oară, iar femelele dispun astăzi de un spaţiu de cel puţin 1,6 metri pătraţi, faţă de 0,4 metri pătraţi înainte.

 

 

 

 

Primul lanţ de supermarketuri care a aplicat noul standard a fost Kaufland. Alte lanţuri au renunţat treptat la a mai vinde carne de iepuri crescuţi în cuşti, trecând la cea de iepuri crescuţi la sol. Schimbarea a început acum doi ani, după ce Vier Pfoten a expus public adevărul din spatele cuştilor din Germania, Italia, Cehia, Ungaria şi China.

Creşterea în cuşti a unor animale delicate precum iepurii nu este un lucru normal. De aceea producătorii ascund această informaţie faţă de consumatori. Singurul mod prin care consumatorii pot evita aceste produse este de a alege carnea de iepure a cărei etichetă garantează că animalul a fost crescut la sol, deci nu în cuşcă. Preţul este mai mare, însă este preţul corect plătit pentru bunăstarea animalelor, pentru mai bune condiţii de igienă şi pentru o mai bună calitate – Gabriel Păun

În România nu există producţie de carne de iepure în scopuri comerciale, ci doar gospodării mici pentru consum propriu, mai ales în Transilvania. În ultimii ani, carnea de iepure şi-a făcut apariţia şi pe rafturile supermarketurilor româneşti precum Kaufland şi Cora, o mare parte din producţie provenind de la import sisteme de creştere în cuşti din China, Ungaria şi Franţa. „Este timpul pentru lanţurile de supermarketuri internaţionale să renunţe la standardele duble”, mai spune Păun, „şi să comercializeze şi în România doar carne de iepure din sisteme de creştere la sol”.


3 comentarii

  1. In perspectiva pot furniza carne de iepure. Din pacate, nu vreau sa/mi impuna standarde de crestere nici o organizatie. Aceste organizatii sunt datoare, prin pretentiile lor sa verifice prin toate mijloacele posibile carnea oricarui animal (mai ales de cal),ca si calitate, si dupa acea verificare o voi vinde daca imi convine. Stiti de ce? Pentru ca ii cresc eu.
    Este cerere pe piata? Contactati/ma pentru o afecere serioasa. Nu astept ajutorul nici unui stat, nu astept sfaturi puerile. Daca vreti sa se manance carne de iepure, comercializata de un anumit stat, trebuie verificata sa corespunda bunului consum. In rest… sa lasam solul sau subsolul – si custile nu stiu cum…Cu mult respect pentru acei oameni care promoveaza o hrana sanatoasa! Numai sa nu mancam arici vs vaca-cal.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger