Există multe studii care atrag atenția asupra problemelor de sănătate pe care le poate genera consumul de carne procesată. Dar este pentru prima oară când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cataloghează oficial și explicit produsele din carne procesată – mezelurile, cârnații, costița – într-o categorie de risc ridicat în ceea ce privește potențialul carcinogen.
OMS, prin Agenția sa Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), a lansat un studiu prin care carnea procesată este inclusă în grupa întâi de elemente cancerigene, fiind asociată cu cancerul colorectal. Potrivit specialiștilor, consumul zilnic al unei porții de 50 de grame de carne procesată crește riscul de cancer colorectal cu 18%. ”Pentru un individ, riscul de a dezvolta cancer colorectal din cauza cărnii procesate rămâne încă relativ mic, dar riscul crește odată cu consumul ridicat de carne. Ținând cont de numărul mare de oameni care consumă carne procesată, impactul global al cazurilor de cancer prezintă o importanță de interes public pentru sănătate,” arată Kurt Straif, de la IARC.
De asemenea, IARC a precizat și că într-un grup de risc 2A s-ar afla și carnea roșie – aproape toate țesuturile musculare de mamifer, cum sunt carnea de vită, de porc, de oaie, de cal, de miel sau de capră. Acestea din urmă sunt ”probabil cancerigene,” arată studiului recent lansat.
Aceste concluzii au atras reacții critice din partea reprezentanților industriei cărnii și rezerve din partea unor nutriționiști, care susțin că există beneficii ale consumului de carne. Totodată, cercetătorii spun că nu este nevoie să renunțăm complet la carne, ci mai degrabă să raționalizăm consumul de carne procesată și carne roșie. IARC ne sfătuiește ca, pe durata unei săptămâni, să nu mâncăm mai mult de 500 de grame de șuncă, salam, costiță, cârnați sau carne roșie – inclusiv porc sau vită.
Sursa: The Guardian