Carnea procesata ar putea spori riscul afectiunilor cardiace

0

Consumul de carne procesata, categorie in care sunt inclusi, de exemplu, carnatii, sunca sau salamul, sporesc riscul aparitiei afectiunilor cardiace, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Harvard, in timp ce carnea rosie nu pare sa fie atat de daunatoare.

Echipa de cercetare americana a analizat 20 de studii in care au fost inclusi peste un milion de oameni din 10 tari si a observat ca doar 50 de grame de carne procesata pe zi – echivalentul unui carnat sau al catorva feliute de sunca – cresc cu 42% sansele ca oamenii sa dezvolte afectiuni cardiace coronariene si cu 19% riscul ca acestia sa dezvolte diabet, scrie BBC News. In contrast, un consum de doua ori mai ridicat de carne neprocesata nu pare sa atraga cu sine aceste prijmedii, in ciuda faptului ca ambele tipuri de carne au un continut similar de grasimi.

Avand in vedere cantitatile asemanatoare de colesterol si grasimi saturate din cele doua tipuri de produse, oamenii de stiinta de la Harvard School of Public Health spun ca diferenta data de atragerea riscului unor afectiuni poate fi explicata de sarea si conservantii care ii sunt adaugati carnii procesate.

Sarea poate creste tensiunea arteriala la unii oameni, continua specialistii, un factor cheie in instalarea afectiunilor cardiace, iar in cadrul experimentelor pe animale s-a observat ca substantele conservante pe baza de nitrati accelereaza ateroscleroza (boala cronica degenerativa produsa prin depunerea de grasimi si colesterol in peretele intern al arterelor, determinand sclerozarea acestora) si poate reduce toleranta la glucoza, ceea ce poate conduce la afectiuni cardiace si diabet.

„Incercati sa gatiti de la zero, folosind metode mai sanatoase, cum ar fi gratarul sau coacerea”, indeamna prin BBC dieteticianul Victoria Taylor, de la British Heart Foundation, care adauga ca si carnea rosie poate face parte dintr-o dieta alimentara sanatoasa si echilibrata. „Daca vreti sa adaugati aroma, atunci incercati sa folositi ierburi si condimente proaspete si uscate in loc de sare”.

Cu toate acestea, un purtator de cuvant al BPEX, care ii reprezinta pe producatorii de carne de proc din Marea Britanie, insista ca produsele din carne procesata pot face parte dintr-o dieta echilibrata si subliniaza faptul ca mai trebuie facute cercetari pana sa se poata face recomandari nutritioniste. „O serie de studii arata faptul ca un consum ridicat de carne procesata poate fi indicatorul unei diete neechilibrate”, spune el. „In consecinta, alte aspecte ale dietei pot contribui la spoririea riscurilor”.

Foto: Flickr/mccun934

Tags:



Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger