Carnea in vitro aleargă spre farfurie

1

Oamenii de ştiinţă prezintă hamburgerii şi cârnaţii dezvoltaţi în laborator drept un răspuns la cererea alimentară în creştere la nivel global, precum şi ca pe o soluţie care ar cruţa viaţa a milioane de animale. Cu toate acestea, producerea primului hamburger de laborator va costa în jur de 250.000 de euro, potrivit lui Mark Post, specialist în biologie vasculară la Universitatea din Maastricht, Olanda, care speră să dezvăluie aşa ceva anul viitor.

Experţii susţin că potenţialul cărnii artificiale de a salva viaţa animalelor, solul, apa şi energia este uriaş. Carnea in vitro este un produs animal, însă unul care nu a făcut parte dintr-un animal complet şi viu. Mai exact, folosind celule stem recoltate din resturile animale de la abatoare, Mark Post le creşte cu un amestec de zahăruri, aminoacizi, lipide, minerale şi alţi nutrienţi de care au nevoie pentru a se dezvolta adecvat.

Până acum, cercetătorul olandez a reuşit să obţină fâşii albicioase care aduc cu muşchii, fiecare dintre ele fiind lungi de 2,5 cm, late de mai puţin de 1 cm şi atât de subţiri, încât aproape se poate vedea prin ele. Dacă aduni vreo 3.000 de astfel de bucăţi în straturi şi adaugi compoziţiei nişte grăsime dezvoltată în laborator, obţii primul hamburger in vitro, spune specialistul.

Acesta va fi handmade şi va necesita multă muncă, ceea ce justifică preţul său de producţie ridicat, şi nu va avea sânge, deci nici culoare, ceea ce va face carnea artificială uşor neatractivă. Susţinătorii ei spun însă că nu este mai puţin atractivă decât producţia în masă de carne în ferme industriale, unde animalele sunt îndopate cu hormoni de creştere şi antibiotice. În plus, pentru fiecare 15 grame de carne comestibilă fermierii trebuie să-şi hrănească animalele cu 100 de grame de proteine vegetale, ceea ce face ca procesul să fie ineficient, iar despre industria cărnii se ştie că ar fi responsabilă pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, producţia anuală de carne este proiectată să crească de la 218 milioane de tone între 1997-1999 la 376 de milioane de tone până în 2030, iar cererea din partea populaţiei în creştere urmează să fie situată dincolo de această cifră. Oare fast food-urile in vitro vor suplini această cerere?

Sursa: Reuters

Foto: Voz Iz Neias?

 


Un comentariu

  1. Pingback: Un substitut pentru ouă, realizat 100% din plante | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger