Carne falsa din pudra de soia cu textura de pui

1

Primavara aceasta, intr-un context in care se spune ca emisiile de gaze generate de productia de carne contribuie la incalzirea globala, oamenii de stiinta de la Universitatea din Missouri, SUA, au anuntat ca, dupa mai bine de zece ani de cercetare, au reusit sa creeze primul produs din soia care nu numai ca are gust de carne de pui, dar ii si mimeaza proprietatile: nu este nici prea moale, nici prea tare, este fibros si se desface in bucati asemenea carnii de pasare.

(articol preluat de pe The Time)

„Alaturi de sunca, puiul a fost intotdeauna ca Sfantul Graal”, explica pentru The Time mai-marele inventatorilor carnurilor pe baza de soia si fauritorul curcanului „fals”, Seth Tibbott. El spune ca incercarile de a crea carne de pui din soia au esuat pana acum din cauza texturii unice si a aromei delicate ale produsului original. Tibbott, la fel ca si competitorii sai, analizeaza acum daca sa cumpere sau nu produsul cercetatorilor din Missouri, intrucat, crede el, un analog al carnii de pui ar avea un mare potential comercial.

Potrivit Asociatiei pentru produsele pe baza de soia din America de Nord, vanzarile anuale ale acestor produse au adunat 4,1 miliarde de dolari in 2008, de la 300 de milioane cat atingeau in 1992. Chiar si asa, aceasta cifra este inca mica, scrie publicatia americana, in contextul in care americanii cheltuiesc in jur de 500 de miliarde de dolari anual pe carne adevarata. O alternativa cu carne falsa apropiata de cea adevarata care sa atraga macar o zecime din aceasta piata ar putea face pe cineva foarte bogat. Si se pare ca cercetatorii de la Universitatea din Missouri ar fi gasit o asemenea alternativa.

Timp de cativa ani, profesorul Fu-Hung Hsieh s-a intrebat cum ar putea crea pui fals, stiind ca ar avea nevoie de o combinatie de soia, gluten, ulei si apa, dar nu si modul in care acestea trebuie imbinate. Marea problema era cu textura carnii. Inainte ca un animal sa fie sacrificat, carnea sa este marinata in sange, un bazin de oxigen, hormoni, zaharuri si plasma. Mancarurile vegetale nu au la baza ceva atat de complex precum sangele, asa ca Hsieh, alaturi de cercetatorul Harold Huff din Missouri, treabuia sa gaseasca o metoda de a crea un produs carnos, fibros care sa nu aiba nevoie de sange.

Mai intai, cei doi au realizat un amestec din pudra cu proteine din soia si faina de grau, peste care au pus apa, apoi l-au turnat intr-un dispozitiv urias de procesare a carnii. In prima faza, amestecul arata ca un aluat pentru prajitura, dar dupa ce a fost trecut prin masinaria industriala si incalzit la o temperatura de 175 de grade Celsius, s-a intarit si a capatat striatii complexe. Cercetatorii au avut nevoie de multi ani pana sa dibuiasca temperatura adecvata si o alta perioada indelungata pentru a-si da seama cum sa raceasca foarte repede amestecul de soia inainte sa se topeasca.

Impreuna cu studentii de la Universitatea din Missouri, Hsieh si Huff au gatit trei feluri de mancare folosind noua inventie: un sandvis cu carne fripta la gratar, o salata de „pui” cu tarhon si o fajita (shaorma mexicanilor). Condimentarea lor a fost neechilibrata si nici unul dintre produse nu era foarte bun la gust, insa carnea falsa se simtea la mestecat ca pieptul de pui, fibroasa, dar fara grasimi, dupa cum descrie reporterul publicatiei americane, care a gustat la prima mana.

Programele de sanatate publica de peste ocean tanjesc de multa dupa produse cu carne din soia similare originalului, mai scrie The Time, si asta pentru ca soia este o sursa importanta de proteine si prezinta un nivel mai scazut de grasimi si de colesterol decat carnea animala. Dar daca puiul fals al cercetatorilor din Missouri are consistenta adecvata, el inca trebuie sa fie puternic aromat si sarat pentru a avea gust de carne.

De aceea, urmatorul pas ar fi „cresterea” carnii adevarate in vitro, prin dezvoltarea de celule musculare in laborator, care ar salva numeroase animale de la sacrificare. Organizatia pentru protectia animalelor PETA a pus la bataie 1 milion de dolari pentru cel care va reusi sa introduca pe piata carne sintetica produsa in vitro pana in 2012.

Foto: Captura Youtube

 


Un comentariu

  1. Pingback: Încă şase luni până la carnea artificială şi 250.000 de euro pentru primul hamburger sintetic | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply