Carne falsa din pudra de soia cu textura de pui

6

Primavara aceasta, intr-un context in care se spune ca emisiile de gaze generate de productia de carne contribuie la incalzirea globala, oamenii de stiinta de la Universitatea din Missouri, SUA, au anuntat ca, dupa mai bine de zece ani de cercetare, au reusit sa creeze primul produs din soia care nu numai ca are gust de carne de pui, dar ii si mimeaza proprietatile: nu este nici prea moale, nici prea tare, este fibros si se desface in bucati asemenea carnii de pasare.

(articol preluat de pe The Time)

„Alaturi de sunca, puiul a fost intotdeauna ca Sfantul Graal”, explica pentru The Time mai-marele inventatorilor carnurilor pe baza de soia si fauritorul curcanului „fals”, Seth Tibbott. El spune ca incercarile de a crea carne de pui din soia au esuat pana acum din cauza texturii unice si a aromei delicate ale produsului original. Tibbott, la fel ca si competitorii sai, analizeaza acum daca sa cumpere sau nu produsul cercetatorilor din Missouri, intrucat, crede el, un analog al carnii de pui ar avea un mare potential comercial.

Potrivit Asociatiei pentru produsele pe baza de soia din America de Nord, vanzarile anuale ale acestor produse au adunat 4,1 miliarde de dolari in 2008, de la 300 de milioane cat atingeau in 1992. Chiar si asa, aceasta cifra este inca mica, scrie publicatia americana, in contextul in care americanii cheltuiesc in jur de 500 de miliarde de dolari anual pe carne adevarata. O alternativa cu carne falsa apropiata de cea adevarata care sa atraga macar o zecime din aceasta piata ar putea face pe cineva foarte bogat. Si se pare ca cercetatorii de la Universitatea din Missouri ar fi gasit o asemenea alternativa.

Timp de cativa ani, profesorul Fu-Hung Hsieh s-a intrebat cum ar putea crea pui fals, stiind ca ar avea nevoie de o combinatie de soia, gluten, ulei si apa, dar nu si modul in care acestea trebuie imbinate. Marea problema era cu textura carnii. Inainte ca un animal sa fie sacrificat, carnea sa este marinata in sange, un bazin de oxigen, hormoni, zaharuri si plasma. Mancarurile vegetale nu au la baza ceva atat de complex precum sangele, asa ca Hsieh, alaturi de cercetatorul Harold Huff din Missouri, treabuia sa gaseasca o metoda de a crea un produs carnos, fibros care sa nu aiba nevoie de sange.

Mai intai, cei doi au realizat un amestec din pudra cu proteine din soia si faina de grau, peste care au pus apa, apoi l-au turnat intr-un dispozitiv urias de procesare a carnii. In prima faza, amestecul arata ca un aluat pentru prajitura, dar dupa ce a fost trecut prin masinaria industriala si incalzit la o temperatura de 175 de grade Celsius, s-a intarit si a capatat striatii complexe. Cercetatorii au avut nevoie de multi ani pana sa dibuiasca temperatura adecvata si o alta perioada indelungata pentru a-si da seama cum sa raceasca foarte repede amestecul de soia inainte sa se topeasca.

Impreuna cu studentii de la Universitatea din Missouri, Hsieh si Huff au gatit trei feluri de mancare folosind noua inventie: un sandvis cu carne fripta la gratar, o salata de „pui” cu tarhon si o fajita (shaorma mexicanilor). Condimentarea lor a fost neechilibrata si nici unul dintre produse nu era foarte bun la gust, insa carnea falsa se simtea la mestecat ca pieptul de pui, fibroasa, dar fara grasimi, dupa cum descrie reporterul publicatiei americane, care a gustat la prima mana.

Programele de sanatate publica de peste ocean tanjesc de multa dupa produse cu carne din soia similare originalului, mai scrie The Time, si asta pentru ca soia este o sursa importanta de proteine si prezinta un nivel mai scazut de grasimi si de colesterol decat carnea animala. Dar daca puiul fals al cercetatorilor din Missouri are consistenta adecvata, el inca trebuie sa fie puternic aromat si sarat pentru a avea gust de carne.

De aceea, urmatorul pas ar fi „cresterea” carnii adevarate in vitro, prin dezvoltarea de celule musculare in laborator, care ar salva numeroase animale de la sacrificare. Organizatia pentru protectia animalelor PETA a pus la bataie 1 milion de dolari pentru cel care va reusi sa introduca pe piata carne sintetica produsa in vitro pana in 2012.

Foto: Captura Youtube

Tags:



6 comentarii

  1. eu pot sta luni intregi fara sa mananc carne, si nu am gustat soia decat de vreo 2 ori in viata, cu titlu de experiment – esuat, bineinteles. nu sunt vegetariana, dar mananc carne extrem de rar. nu o sa inteleg niciodata de ce exista aceasta fixatie pentru soia, intrucat soia nu are absolut nici un gust. atata timp cat ai la dispozitie lactate, oua, si, din cand in cand, peste, cred ca poti trai minunat. daca vrei, poti sa renunti si la peste. iar ouale pot fi luate din piata de la tarani, iar in cazul acesta e vorba de gaini care duc o viata destul de onorabila. lactatele asemenea.

  2. Tichia de margaritar on

    Experimentul ruleaza la noi, pe shest, de aproape 15 ani. Nimic nou. Incercati sa va infiltrati la una dintre marile fabrici de mezeluri si veti afla ce contin pachetele cu carne tocata de curcan si pui, sunca (scuzati) canadiana? sau salamul exotic din piept de pui. Nu-i bai; eu unul, le-am degustat pe toate. Soia nu are vreun cusur, iar produsele nu au legatura cu salamul ceausist din soia si zgarciuri. Dar, pretul…

  3. ce porcarie…. chinezii astia nu stiu decat sa produca oua false si acum si carne falsa …. articolul spune clar ca gustul era naspa si doar consistenta era asemanatoare carnii de pui … rezulta deci ca se vor adauga multe chimicale ca sa produca si un gust acceptabil ….

    eu nu ii inteleg pe cei care mananca produse de soia … cum isi inchipuie ei ca din aceeasi materie prima poti sa obtii gust de crenvursti, salam, branza etc… si sa mai crezi ca asta e un produs sanatos!!!

    … tehnologia de prelucrare a boabelor de soia presupune folosirea hexanului ( o neurotoxina puternica) si toate produsele finale contin acest element extrem de nociv pt sanatate …
    mai multe aici: http://www.vitaking.ro/stiri/produse-naturale-din-soia-infectate-cu-hexan.html

    .. cine vrea sa manance soia sa o manance numai fiarta si adaugata in salate sau preparata in mod asemanator cu fasolea… restul produselor ne otravesc si pe noi , dar si mediul

  4. Pingback: Condamnati la carne. Este omul carnivor din fire? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger